Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA aktualizuje normy spożycia witaminy E

Kategoria: Składniki Żywności

W ostatnim czasie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podjął się przeglądu tolerowanego górnego poziomu spożycia (UL) dla witaminy E. Decyzja ta została podjęta na prośbę Komisji Europejskiej, w celu zaktualizowania wcześniejszych norm zgodnie z najnowszymi badaniami naukowymi. Poniżej przedstawiamy kluczowe informacje dotyczące tej rewizji, które mogą być istotne dla konsumentów i specjalistów ds. żywienia.

Dlaczego witamina E jest ważna?

Witamina E, a konkretnie α-tokoferol, jest uznawany za niezbędną dla naszego organizmu formę tej witaminy. Jest to silny przeciwutleniacz, który odgrywa kluczową rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz wspiera układ odpornościowy.

Przegląd norm UL

Przy ocenie bezpiecznych poziomów spożycia witaminy E, EFSA skupiła się głównie na ryzyku nadmiernego krwawienia, które jest uznawane za kluczowy efekt nadmiaru tej witaminy. Analiza obejmowała również potencjalne ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz raka prostaty. 

Aktualne normy UL dla witaminy E pozostają następujące:

  • Dorośli, w tym kobiety w ciąży i karmiące: 300 mg/dzień
  • Dzieci w wieku 1-3 lata: 100 mg/dzień
  • Dzieci w wieku 4-6 lat: 120 mg/dzień
  • Dzieci w wieku 7-10 lat: 160 mg/dzień
  • Młodzież w wieku 11-14 lat: 220 mg/dzień
  • Młodzież w wieku 15-17 lat: 260 mg/dzień
  • Niemowlęta w wieku 4-6 miesięcy: 50 mg/dzień
  • Niemowlęta w wieku 7-11 miesięcy: 60 mg/dzień

Specjalne przypadki

Normy UL nie mają zastosowania do osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, do pacjentów na wtórnej profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, czy do osób z zespołami złego wchłaniania witaminy K. Te grupy pacjentów powinny pozostawać pod ścisłą opieką medyczną, a suplementacja witaminy E powinna być kontrolowana przez lekarza.

Wnioski i zalecenia

Według EFSA, przekroczenie norm UL witaminy E jest mało prawdopodobne w populacji europejskiej, z wyjątkiem osób regularnie stosujących suplementy diety zawierające wysokie dawki tej witaminy. Dlatego istotne jest, aby konsumenci byli świadomi zalecanych norm spożycia i konsultowali się z lekarzami przed rozpoczęciem suplementacji.

Przepisy UE, takie jak artykuł 6 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 oraz artykuł 5 dyrektywy 2002/46/WE, nakładają obowiązek ustalania maksymalnych ilości witamin i minerałów dodawanych do żywności i suplementów diety, bazując na naukowych ocenach ryzyka.

Podsumowanie

Rewizja norm spożycia witaminy E przez EFSA podkreśla znaczenie monitorowania i dostosowywania naszych nawyków żywieniowych do najnowszych zaleceń naukowych. Dbanie o odpowiednią ilość witaminy E w diecie jest kluczowe dla zdrowia, ale równie ważne jest unikanie jej nadmiaru, który może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zachowanie ostrożności i konsultacje z ekspertami ds. żywienia są najlepszym sposobem na utrzymanie równowagi i zdrowia.

Źródło:EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Owoce i warzywa

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.