Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe wytyczne EFSA: Witamina A i beta karoten pod lupą ekspertów

Kategoria: Alerty, Składniki Żywności

EFSA aktualizuje bezpieczne poziomy spożycia witaminy A i β-karotenu

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na prośbę Komisji Europejskiej zaktualizował tolerowane górne poziomy spożycia (UL) witaminy A i β-karotenu. Nowe wytyczne opierają się na przeglądzie literatury dotyczącej skutków zdrowotnych nadmiaru witaminy A, takich jak teratogenność, hepatotoksyczność i zdrowie kości.

Kluczowe ustalenia dotyczące witaminy A

EFSA podtrzymuje tolerowany górny poziom spożycia (UL) dla witaminy A na poziomie 3000 µg RE/dzień dla dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią. Dla innych grup wiekowych UL wynosi od 600 µg RE/dzień (niemowlęta 4-11 miesięcy) do 2600 µg RE/dzień (młodzież 15-17 lat). Dane pokazują, że populacje europejskie raczej nie przekroczą UL, jeśli konsumpcja podrobów zostanie ograniczona do raz w miesiącu lub rzadziej. Kobiety w ciąży powinny unikać spożywania wątróbki.

β-karoten i ryzyko nowotworów płuc

Dla β-karotenu nie ustalono UL z powodu braku wystarczających danych do określenia relacji dawka-skutek. EFSA zaleca, aby palacze unikali suplementów zawierających β-karoten.

Zalecenia i przyszłe badania

EFSA sugeruje dalsze badania nad biomarkerami nadmiaru witaminy A, wpływem β-karotenu na zasoby witaminy A w wątrobie oraz interakcjami pomiędzy witaminą A a witaminą D. Kontynuowane powinny być również wysiłki na rzecz zbierania dokładnych danych o składzie żywności i spożyciu wzbogaconych produktów oraz suplementów diety.

Te nowe wytyczne i zalecenia EFSA mają na celu ochronę zdrowia konsumentów i zapewnienie, że spożycie witaminy A i β-karotenu pozostaje w bezpiecznych granicach.

Źródło:EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki

Autor: Szymon Kubina

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.