Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!

EFSA oceniła bezpieczeństwo zastosowania enzymów fosfolipazy A1 i lizofosfolipazy w produkcji tłuszczów i olejów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przeanalizował bezpieczeństwo enzymów fosfolipazy A1 (1-acylohydrolaza fosfatydycholiny, EC 3.1.1.32) i lizofosfolipazy (acylohydrolaza 2-lizofosfatydylocholiny, EC 3.1.1.5), wytwarzanych z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Aspergillus niger PLN przez firmę DSM.

Modyfikacje Genetyczne i Bezpieczeństwo

Modyfikacje genetyczne nie budzą obaw związanych z bezpieczeństwem. Enzymy te nie zawierają żywych komórek organizmu ani jego DNA, co oznacza ich bezpieczeństwo w zastosowaniach przemysłowych.

Zastosowanie w Produkcji Tłuszczów i Olejów

Enzymy umożliwiają skuteczną produkcję rafinowanych tłuszczów i olejów jadalnych metodą odśluzowywania, usuwając resztkowe ilości organicznych substancji stałych. Proces ten odbywa się w kontrolowanych warunkach, minimalizując potencjalne ryzyko zdrowotne.

Brak Potrzeby Badań Toksykologicznych

W procesie tym nie wykazano narażenia diety, a badania toksykologiczne uznano za niepotrzebne do oceny tych enzymów spożywczych.

Ryzyko Alergiczne i Bezpieczeństwo dla Konsumentów

Mimo braku podobieństwa sekwencji aminokwasów enzymów do znanych alergenów, nie można wykluczyć ryzyka reakcji alergicznych w wyniku kontaktu w diecie. Jednakże, prawdopodobieństwo takich reakcji jest niskie. Wnioski Panelu EFSA po analizie dostarczonych danych potwierdzają, że te enzymy spożywcze nie budzą obaw co do bezpieczeństwa w zamierzonych warunkach stosowania.

Podsumowanie

 EFSA potwierdza, że enzymy fosfolipazy A1 i lizofosfolipazy, wytwarzane z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Aspergillus niger PLN, są bezpieczne w produkcji tłuszczów i olejów. Modyfikacje genetyczne nie budzą obaw co do bezpieczeństwa, a kontrolowane procesy produkcji eliminują potencjalne ryzyko zdrowotne. Mimo ryzyka alergii, prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznych jest niskie. Wnioski EFSA stanowią pewność dla przemysłu spożywczego, potwierdzając, że stosowanie tych enzymów nie stanowi zagrożenia dla konsumentów.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8781

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.