Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo gumy guar (E 412) w żywności dla niemowląt: ocena EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) regularnie przeprowadza oceny bezpieczeństwa dodatków do żywności, dbając o ochronę zdrowia konsumentów, szczególnie najmłodszych. Ostatnia ocena dotycząca gumy guar (E 412) skupiła się na jej zastosowaniu w żywności dla niemowląt. Oto najważniejsze wnioski z tego badania:

Kontekst oceny

Guma guar jest popularnym dodatkiem do żywności, stosowanym głównie jako zagęszczacz, stabilizator i środek żelujący. Jednak jej bezpieczeństwo w żywności dla niemowląt zostało poddane szczegółowej analizie, mając na uwadze wrażliwość ich układu pokarmowego i potrzebę najwyższej ostrożności

Brak dostatecznych danych

W wyniku przeprowadzonej oceny EFSA stwierdziła, że dane techniczne dostarczone przez zainteresowane strony nie były wystarczające, aby potwierdzić bezpieczne stosowanie gumy guar (E 412) w żywności dla niemowląt, zarówno poniżej, jak i powyżej 16 tygodnia życia. Brak odpowiednich danych ograniczył możliwość wydania pozytywnej opinii co do bezpieczeństwa tego dodatku.

Kluczowe znaczenie bezpieczeństwa dla najmłodszych

Żywność dla niemowląt to obszar, w którym bezpieczeństwo i jakość produktów są absolutnym priorytetem. Dlatego też EFSA podejmuje szczególne starania w ocenie składników dodawanych do takich produktów, aby zapewnić ochronę najmłodszych konsumentów.

Wpływ oceny na przyszłość

Ocena EFSA stanowi ważną podstawę dla decyzji dotyczących stosowania gumy guar w żywności dla niemowląt. Zidentyfikowanie braku danych otwiera drogę do dalszych badań i analiz, które mogą być niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa tego dodatku w tak wrażliwym okresie rozwoju.

Podsumowanie

Bezpieczeństwo żywności dla niemowląt jest kwestią niezwykle istotną dla zdrowia publicznego. Ocena EFSA dotycząca gumy guar (E 412) podkreśla potrzebę przeprowadzenia dalszych badań i dostarczenia kompleksowych danych w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności dla najmłodszych konsumentów. Ochrona zdrowia dzieci jest priorytetem, który wymaga stałego nadzoru i dbałości o jakość produktów spożywczych przeznaczonych dla nich.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8748 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.