Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

UE dostosowuje częstotliwości inspekcji importowanych produktów spożywczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska wprowadziła zmiany w częstotliwości kontroli różnych importowanych produktów spożywczych, sygnalizując zróżnicowane podejście do środków bezpieczeństwa. Zmienione przepisy regulujące kontrole urzędowe i specjalne warunki dotyczące żywności i paszy pochodzenia niezwierzęcego wprowadzanej do obrotu w Europie są dostosowywane co sześć miesięcy.

Na podstawie danych z systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) oraz spostrzeżeń zebranych na podstawie dokumentów, kontroli tożsamości i inspekcji fizycznych przeprowadzonych przez państwa członkowskie UE na początku 2023 r. decyzje odzwierciedlają ewoluujący krajobraz zgodności i ograniczania ryzyka.

Nasion sezamu z Indii na cenzurowanym

Godne uwagi zmiany obejmują zaostrzone kontrole nasion sezamu z Indii pod kątem Salmonelli – zwiększenie kontroli do 30% przesyłek. Z drugiej strony złagodzono kontrole dotyczące tlenku etylenu, zmniejszając kontrole liczby przesyłek z 50 do 30 procent.

Zmiany związane z tlenkiem etylenu dotyczą także makaronów instant zawierających przyprawy oraz przypraw lub sosów z Korei Południowej. Poziom kontroli, wcześniej ustalony na 20% przesyłek ze względu na ryzyko skażenia, został obniżony do 10% w związku z poprawą zgodności zgłoszoną przez państwa członkowskie.

Zniesiono bardziej rygorystyczne kontrole suplementów diety zawierających substancje botaniczne z Korei Południowej i niektóre rodzaje papryki z Ugandy, pierwotnie wprowadzone ze względu na obawy związane z tlenkiem etylenu. Tymczasem kontrola nasion kminku z Turcji pod kątem alkaloidów pirolizydynowych została zwiększona do 30%.

Guma guar z Indii, która wcześniej podlegała wzmożonym kontrolom ze względu na ryzyko skażenia, odnotowała spadek z 50 do 30 procent przesyłek wprowadzanych do UE, co odzwierciedla poprawę zgodności.

Kontrole aflatoksyn w orzeszkach ziemnych pochodzących z USA będą kontynuowane z częstotliwością 20 procent, natomiast kontrole ekstraktu waniliowego pod kątem pozostałości pestycydów pozostają niezmienione i wynoszą 20 procent.

Pozostałości pestycydów są głównym tematem wielu aktualizacji, ze zwiększonym nadzorem nad różnymi produktami z Bangladeszu, Indii, Sri Lanki, Tajlandii, Wietnamu, Egiptu i Pakistanu. Warto zauważyć, że złagodzono kontrole w przypadku mięty z Izraela.

Komisja Europejska zajęła się także warunkami importu żywności i paszy z innych krajów w następstwie awarii w elektrowni jądrowej w Czarnobylu w 1986 r. Przepisy obejmują produkty zawierające lub pochodzące z grzybów i dzikich owoców, z określonymi maksymalnymi dozwolonymi poziomami skażenia radioaktywnego.

Chcąc zrównoważyć protokoły bezpieczeństwa i efektywny handel, dostosowania te odzwierciedlają zaangażowanie UE w zapewnianie jakości i bezpieczeństwa importowanych produktów spożywczych, przy uwzględnieniu zmieniającej się dynamiki zgodności.

Źródło: https://tradecouncil.org/eu-adapts-inspection-frequencies-for-imported-food-products/

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.