Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Z dniem 31 stycznia 2024 r. wchodzą w życie zmiany związane z wymianą handlową pomiędzy Unią Europejską a Wielką Brytanią, tj. wprowadzenie wymogu stosowania eksportowych świadectw zdrowia dla produktów pochodzenia zwierzęcego należących do kategorii średniego ryzyka.
Następnie 30 kwietnia 2024 r. planowane jest wprowadzenie przez stronę brytyjską kontroli dokumentów, tożsamości oraz kontroli fizycznych dla produktów pochodzenia zwierzęcego należących do kategorii średniego ryzyka. Ostatnim etapem zmian ma być wprowadzenie 31 października 2024 r. deklaracji bezpieczeństwa i ochrony S&S (Safety and Security) dla towarów sprowadzanych z Unii Europejskiej do Wielkiej Brytanii. Wprowadzona zostanie również redukcja wymaganych danych dot. importu poprzez Single Trade Window, czyli system informatyczny pozwalający na przekazywanie wszystkich dokumentów związanych z eksportem/importem towarów za pośrednictwem jednej platformy.
Szczegółowe informacje są dostępne pod linkami:
https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/brexit---wazne-informacje
https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/wielka-brytania
https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/uk-zwierzeta
Źródło: GIW
Przeczytaj także
Opublikowano raport ekspertów FAO/WHO “Measures for the control of non-typhoidal Salmonella spp. in poultry meat” Jakie są najważniejsze ustalenia?
Władze litewskie przeprowadziły kontrolę w zakładzie produkcji mięsa oraz w sklepie spożywczym UAB „Paulis", w wyniku której zawieszono działalność przedsiębiorstwa przetwórstwa mięsnego.
Ze względu na specyfikę produktu, jakim jest żywność, działalność biznesowa uczestników procesu wytwarzania i handlu żywnością powinna spełniać również wysokie standardy etyczne.