Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Opublikowano raport ekspertów FAO/WHO “Measures for the control of non-typhoidal Salmonella spp. in poultry meat” Jakie są najważniejsze ustalenia?
W wyniku konsultacji ekspertów stwierdzono, że żaden pojedynczy środek kontrolny nie był wystarczająco skuteczny w ograniczaniu częstości występowania lub poziomu skażenia brojlerów i mięsa drobiowego niedurową bakterią Salmonella spp.
Podkreślono w nim natomiast, że strategie kontroli oparte na wielu etapach interwencji będą miały największy wpływ na zwalczanie niedurowych Salmonella spp. w łańcuchu produkcji brojlerów.
Naukowcy odkryli, że strategie oparte na szczepionkach zmniejszają częstość występowania lub poziom rozsiewania się Salmonelli w stadach, ale ich nie eliminują. Rygorystyczne środki bezpieczeństwa biologicznego, w tym warunki sanitarne i higieniczne, są ważnymi czynnikami, dlatego istotne jest, aby stada hodowlane były wolne od Salmonelli.
Nie było istotnych dowodów na to, że substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, takie jak dodatki do paszy i wody, skutecznie zwalczają Salmonellę u brojlerów. Informacje na temat skuteczności kontroli Salmonelli przy użyciu bakteriofagów na poziomie gospodarstwa były ograniczone.
Obróbka pod wysokim ciśnieniem i napromienianie to pożądane interwencje. Związki na bazie chloru i kwasy organiczne, takie jak mlekowy i nadoctowy, wykazały potencjalną skuteczność.
Eksperci FAO/WHO nie zajęli się czynnikami zjadliwości ani krzywymi dawka-odpowiedź, ponieważ uznali, że nauka jest niekompletna. Nie poruszono także zagadnień dotyczących kaczek, indyków i innych gatunków oraz edukacji konsumenckiej.
Zawarte w raporcie porady będą przydatne zarówno dla osób oceniających ryzyko, jak i zarządzających ryzykiem na poziomie krajowym i międzynarodowym, a także dla osób odpowiedzialnych za kontrolę zagrożeń u drobiu.
Zapoznaj się ze szczegółami raportu:
Źródło: WHO
Przeczytaj także
Ze względu na specyfikę produktu, jakim jest żywność, działalność biznesowa uczestników procesu wytwarzania i handlu żywnością powinna spełniać również wysokie standardy etyczne.
Już wcześniej informowaliśmy naszych czytelników o postępującym dochodzeniu Agencji Żywności i Leków (FDA) w sprawie skażonych ołowiem musów jabłkowych z dodatkiem cynamonu. Aktualizacje w tej sprawie nie pozostają obojętne dla społeczeństwa, zwłaszcza dla tych, którzy spożywali produkty objęte wycofaniem. Ostatnie badania przeprowadzone przez FDA ujawniły obecność chromu, co stanowi nowy wymiar zagrożenia dla zdrowia publicznego.
Komisja ekspertów dokonała przeglądu literatury dotyczącej badań opublikowanych w latach 2008–2022 w celu zidentyfikowania interwencji, a w przypadku każdej interwencji badacze dokonali dalszego przeglądu dostępnych informacji i danych, aby ocenić skuteczność i praktyczną wartość środka kontroli.