Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zwalczanie Salmonella spp. w mięsie drobiowym – raport FAO/WHO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Opublikowano raport ekspertów FAO/WHO “Measures for the control of non-typhoidal Salmonella spp. in poultry meat” Jakie są najważniejsze ustalenia?

W wyniku konsultacji ekspertów stwierdzono, że żaden pojedynczy środek kontrolny nie był wystarczająco skuteczny w ograniczaniu częstości występowania lub poziomu skażenia brojlerów i mięsa drobiowego niedurową bakterią Salmonella spp.

Podkreślono w nim natomiast, że strategie kontroli oparte na wielu etapach interwencji będą miały największy wpływ na zwalczanie niedurowych Salmonella spp. w łańcuchu produkcji brojlerów.

Naukowcy odkryli, że strategie oparte na szczepionkach zmniejszają częstość występowania lub poziom rozsiewania się Salmonelli w stadach, ale ich nie eliminują. Rygorystyczne środki bezpieczeństwa biologicznego, w tym warunki sanitarne i higieniczne, są ważnymi czynnikami, dlatego istotne jest, aby stada hodowlane były wolne od Salmonelli.

Nie było istotnych dowodów na to, że substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, takie jak dodatki do paszy i wody, skutecznie zwalczają Salmonellę u brojlerów. Informacje na temat skuteczności kontroli Salmonelli przy użyciu bakteriofagów na poziomie gospodarstwa były ograniczone.

Obróbka pod wysokim ciśnieniem i napromienianie to pożądane interwencje. Związki na bazie chloru i kwasy organiczne, takie jak mlekowy i nadoctowy, wykazały potencjalną skuteczność.

Eksperci FAO/WHO nie zajęli się czynnikami zjadliwości ani krzywymi dawka-odpowiedź, ponieważ uznali, że nauka jest niekompletna. Nie poruszono także zagadnień dotyczących kaczek, indyków i innych gatunków oraz edukacji konsumenckiej.

Zawarte w raporcie porady będą przydatne zarówno dla osób oceniających ryzyko, jak i zarządzających ryzykiem na poziomie krajowym i międzynarodowym, a także dla osób odpowiedzialnych za kontrolę zagrożeń u drobiu.

Zapoznaj się ze szczegółami raportu:

 

Źródło: WHO

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.