Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zwalczanie Salmonella spp. w mięsie drobiowym – raport FAO/WHO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Opublikowano raport ekspertów FAO/WHO “Measures for the control of non-typhoidal Salmonella spp. in poultry meat” Jakie są najważniejsze ustalenia?

W wyniku konsultacji ekspertów stwierdzono, że żaden pojedynczy środek kontrolny nie był wystarczająco skuteczny w ograniczaniu częstości występowania lub poziomu skażenia brojlerów i mięsa drobiowego niedurową bakterią Salmonella spp.

Podkreślono w nim natomiast, że strategie kontroli oparte na wielu etapach interwencji będą miały największy wpływ na zwalczanie niedurowych Salmonella spp. w łańcuchu produkcji brojlerów.

Naukowcy odkryli, że strategie oparte na szczepionkach zmniejszają częstość występowania lub poziom rozsiewania się Salmonelli w stadach, ale ich nie eliminują. Rygorystyczne środki bezpieczeństwa biologicznego, w tym warunki sanitarne i higieniczne, są ważnymi czynnikami, dlatego istotne jest, aby stada hodowlane były wolne od Salmonelli.

Nie było istotnych dowodów na to, że substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, takie jak dodatki do paszy i wody, skutecznie zwalczają Salmonellę u brojlerów. Informacje na temat skuteczności kontroli Salmonelli przy użyciu bakteriofagów na poziomie gospodarstwa były ograniczone.

Obróbka pod wysokim ciśnieniem i napromienianie to pożądane interwencje. Związki na bazie chloru i kwasy organiczne, takie jak mlekowy i nadoctowy, wykazały potencjalną skuteczność.

Eksperci FAO/WHO nie zajęli się czynnikami zjadliwości ani krzywymi dawka-odpowiedź, ponieważ uznali, że nauka jest niekompletna. Nie poruszono także zagadnień dotyczących kaczek, indyków i innych gatunków oraz edukacji konsumenckiej.

Zawarte w raporcie porady będą przydatne zarówno dla osób oceniających ryzyko, jak i zarządzających ryzykiem na poziomie krajowym i międzynarodowym, a także dla osób odpowiedzialnych za kontrolę zagrożeń u drobiu.

Zapoznaj się ze szczegółami raportu:

 

Źródło: WHO

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.