Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Eurostat w grudniu 2023 r. opublikował raport z kluczowymi danymi dla europejskiego łańcucha żywnościowego (edycja 2023). Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
Publikacja podzielona jest na dziesięć rozdziałów, przedstawiających fakty i liczby dotyczące gospodarstw rolnych, rolników, produkcji rolnej i cen, wyników ekonomicznych sektora rolnego, rybołówstwa, przetwórstwa żywności i napojów, handlu, dystrybucji, działalności hurtowej oraz spożycia żywności i napojów. Całość kończy rozdział poświęcony kwestiom środowiskowym, związanym z niektórymi etapami łańcucha żywnościowego. Informacje uwzględniają Unię Europejską (UE) i jej państwa członkowskie, a także są uzupełniane danymi członków EFTA (o ile były dostępne).
W przypadku większości zbiorów danych statystyki są dostępne do 2021 lub 2022 r. (w niektórych przypadkach do 2020 r.). W artykule przedstawiamy wyróżnione dane ogólne dla UE i wybrane dotyczące Polski.
Wyróżnione dane dotyczące UE
Wybrane dane dotyczące Polski
W artykule przedstawiliśmy wyróżnione dane ogólne dla UE oraz wybrane dane dotyczące Polski. Szczegółowe statystyki znajdują się w raporcie.
Źródło: Eurostat
Przeczytaj także
Opublikowano raport ekspertów FAO/WHO “Measures for the control of non-typhoidal Salmonella spp. in poultry meat” Jakie są najważniejsze ustalenia?
W listopadzie 2023 r. Komisja Europejska (KE) opublikowała raport dotyczący przyszłości unijnych systemów żywnościowych pt. „Food 2030 Research and Innovation – Pathways for action 2.0”. Dokument zaprezentowano na początku grudnia podczas konferencji w Brukseli.
Niniejsze sprawozdanie obejmuje środki zapobiegawcze i kontrolne dotyczące produkcji podstawowej i obchodzenia się z nasionami do kiełkowania, produkcji kiełków oraz praktyk higienicznych mających zastosowanie w handlu detalicznym i usługach gastronomicznych.