Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zapobieganie i kontrola zagrożeń mikrobiologicznych w kiełkach - ukazał się raport FAO/WHO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Kiełki stanowią wyjątkowe wyzwanie pod względem bezpieczeństwa żywności, ponieważ warunki, w których są produkowane (ciepłe, wilgotne i bogate w składniki odżywcze środowisko wzrostu) są idealne do rozwoju patogenów przenoszonych przez żywność. Badania epidemiologiczne wykazały, że patogeny przenoszone przez żywność na kiełkach najprawdopodobniej pochodzą z nasion, dlatego szczególnie ważne jest, aby nasiona używane do kiełkowania były wolne od patogenów. Istotne jest również zapobieganie wprowadzaniu jakichkolwiek zanieczyszczeń w dowolnym miejscu podczas procesu produkcyjnego.

Prevention and control of microbiological hazards in fresh fruits and vegetables – Part 3: Sprout

FAO/WHO wspólnie z JEMRA opublikowały raport techniczny na temat zapobiegania i kontroli zagrożeń mikrobiologicznych w kiełkach. Raport „Prevention and control of microbiological hazards in fresh fruits and vegetables – Part 3: Sprout” powstał jako wynik serii spotkań, mających na celu dokonanie przeglądu i omówienia wszystkich odpowiednich środków, które należy podjąć, aby uniknąć zanieczyszczenia mikrobiologicznego w kiełkach.

Niniejsze sprawozdanie obejmuje środki zapobiegawcze i kontrolne dotyczące produkcji podstawowej i obchodzenia się z nasionami do kiełkowania, produkcji kiełków oraz praktyk higienicznych mających zastosowanie w handlu detalicznym i usługach gastronomicznych.

Uwzględniono również zalecenia dotyczące właściwego prowadzenia rejestrów i ustanowienia programów identyfikowalności produktów, które ułatwiają identyfikację i badanie zanieczyszczonych nasion i kiełków w przypadku wybuchu choroby lub wycofania produktu.

Niniejsze sprawozdanie nie obejmuje zagrożeń mikrobiologicznych i środków kontroli związanych z pędami, rzeżuchą i mikroliścienkami, których faza wzrostu jest dłuższa, a nasiona lub korzenie nie są częścią produktu końcowego. Oraz kiełków hodowanych przez konsumentów w warunkach domowych.

Zapoznaj się z pełną wersją raportu

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.