Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zapobieganie i kontrola zagrożeń mikrobiologicznych w kiełkach - ukazał się raport FAO/WHO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Kiełki stanowią wyjątkowe wyzwanie pod względem bezpieczeństwa żywności, ponieważ warunki, w których są produkowane (ciepłe, wilgotne i bogate w składniki odżywcze środowisko wzrostu) są idealne do rozwoju patogenów przenoszonych przez żywność. Badania epidemiologiczne wykazały, że patogeny przenoszone przez żywność na kiełkach najprawdopodobniej pochodzą z nasion, dlatego szczególnie ważne jest, aby nasiona używane do kiełkowania były wolne od patogenów. Istotne jest również zapobieganie wprowadzaniu jakichkolwiek zanieczyszczeń w dowolnym miejscu podczas procesu produkcyjnego.

Prevention and control of microbiological hazards in fresh fruits and vegetables – Part 3: Sprout

FAO/WHO wspólnie z JEMRA opublikowały raport techniczny na temat zapobiegania i kontroli zagrożeń mikrobiologicznych w kiełkach. Raport „Prevention and control of microbiological hazards in fresh fruits and vegetables – Part 3: Sprout” powstał jako wynik serii spotkań, mających na celu dokonanie przeglądu i omówienia wszystkich odpowiednich środków, które należy podjąć, aby uniknąć zanieczyszczenia mikrobiologicznego w kiełkach.

Niniejsze sprawozdanie obejmuje środki zapobiegawcze i kontrolne dotyczące produkcji podstawowej i obchodzenia się z nasionami do kiełkowania, produkcji kiełków oraz praktyk higienicznych mających zastosowanie w handlu detalicznym i usługach gastronomicznych.

Uwzględniono również zalecenia dotyczące właściwego prowadzenia rejestrów i ustanowienia programów identyfikowalności produktów, które ułatwiają identyfikację i badanie zanieczyszczonych nasion i kiełków w przypadku wybuchu choroby lub wycofania produktu.

Niniejsze sprawozdanie nie obejmuje zagrożeń mikrobiologicznych i środków kontroli związanych z pędami, rzeżuchą i mikroliścienkami, których faza wzrostu jest dłuższa, a nasiona lub korzenie nie są częścią produktu końcowego. Oraz kiełków hodowanych przez konsumentów w warunkach domowych.

Zapoznaj się z pełną wersją raportu

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.