Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spotkanie ekspertów FAO i WHO w celu pogłębienia wiedzy o alergenach pokarmowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy pogłębili wiedzę na temat dawek alergenów pokarmowych, które mogą powodować reakcje alergiczne.

Przedstawiciele Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spotkali się, aby ustalić poziom kilku alergenów pokarmowych, które nie powinny powodować poważnych zagrożeń dla zdrowia większości konsumentów.

Komitet rozważył cztery podejścia do określenia progów:

  • oparte na analizie;
  • poziom bez obserwowanych działań niepożądanych [NOAEL] i współczynnik niepewności [UF];
  • dawka wzorcowa [BMD] z/bez marginesu narażenia (MoE);
  • oraz probabilistyczna ocena zagrożenia;

Ostatecznie zdecydowano się na wykorzystanie dwóch ostatnich – MoE oraz ocena probabilistyczna.

Naukowcy uzgodnili, że progi, znane również jako dawki referencyjne (RfD - reference dose)), powinny być zgodne z definicją wartości orientacyjnych opartych na zdrowiu.

Eksperci zwrócili uwagę na rzadkość występowania śmiertelnej anafilaksji pokarmowej i zauważyli, że nie zgłoszono żadnych reakcji śmiertelnych w następstwie narażenia na poziomie lub poniżej ilości rozważanych dla RfD. Komitet zgodził się, że dla wszystkich priorytetowych alergenów bezpieczeństwo zostanie zapewnione poprzez zastosowanie ED05 jako podstawy do określenia RfD. Populacyjne dawki wywołujące (ED - Eliciting doses) mogą być wyrażone jako ED05 lub ED01, jako dawki wywołujące reakcje odpowiednio u 5 procent lub 1 procenta osób.

Ustalanie progów

Wynikowe RfD wyrażone w miligramach (mg) białka całkowitego ze źródła alergenów wynosiły:

  • 1 mg: orzech włoski i pekan; nerkowiec i pistacja; i migdał;
  • 2 mg: orzeszek ziemny, nasiona sezamu, mleko krowie i jajko;
  • 3 mg: orzech laskowy;
  • 5 mg: pszenica, ryby;
  • 200 mg: skorupiaki, takie jak krewetki, krabów i homarów.

Dawki referencyjne muszą być przeliczone na poziomy działania tylu miligramów białka całkowitego z uczulającego źródła na kilogram żywności.

Podstawowym celem RfD jest poprawa zarządzania niezamierzoną obecnością alergenów w żywności, co obejmuje stosowanie Ostrożnego Oznakowania Alergenów (PAL -Precautionary Allergen Labeling ). Nie ma on być stosowany do definiowania oznakowania wolnego od alergenów.

Znajomość progów jest ważna dla oceny ryzyka związanego z alergenami i wprowadzenia strategii zarządzania ryzykiem i łagodzenia go. Opcje zarządzania ryzykiem mogą obejmować wdrożenie PAL, monitorowanie alergenów w łańcuchu dostaw lub w zakładach produkcyjnych, a także zarządzanie zagrożeniami dla zdrowia wynikającymi z niezamierzonej obecności alergenów, wynika z raportu.

Źródło:

https://www.fao.org/3/cc2946en/cc2946en.pdf

Raport ze spotkania: Ad hoc Joint FAO/WHO Expert Consultation on Risk Assessment of Food Allergens

Wybierz temat: Alergeny

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.