Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Spotkanie ekspertów FAO i WHO w celu pogłębienia wiedzy o alergenach pokarmowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy pogłębili wiedzę na temat dawek alergenów pokarmowych, które mogą powodować reakcje alergiczne.

Przedstawiciele Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spotkali się, aby ustalić poziom kilku alergenów pokarmowych, które nie powinny powodować poważnych zagrożeń dla zdrowia większości konsumentów.

Komitet rozważył cztery podejścia do określenia progów:

  • oparte na analizie;
  • poziom bez obserwowanych działań niepożądanych [NOAEL] i współczynnik niepewności [UF];
  • dawka wzorcowa [BMD] z/bez marginesu narażenia (MoE);
  • oraz probabilistyczna ocena zagrożenia;

Ostatecznie zdecydowano się na wykorzystanie dwóch ostatnich – MoE oraz ocena probabilistyczna.

Naukowcy uzgodnili, że progi, znane również jako dawki referencyjne (RfD - reference dose)), powinny być zgodne z definicją wartości orientacyjnych opartych na zdrowiu.

Eksperci zwrócili uwagę na rzadkość występowania śmiertelnej anafilaksji pokarmowej i zauważyli, że nie zgłoszono żadnych reakcji śmiertelnych w następstwie narażenia na poziomie lub poniżej ilości rozważanych dla RfD. Komitet zgodził się, że dla wszystkich priorytetowych alergenów bezpieczeństwo zostanie zapewnione poprzez zastosowanie ED05 jako podstawy do określenia RfD. Populacyjne dawki wywołujące (ED - Eliciting doses) mogą być wyrażone jako ED05 lub ED01, jako dawki wywołujące reakcje odpowiednio u 5 procent lub 1 procenta osób.

Ustalanie progów

Wynikowe RfD wyrażone w miligramach (mg) białka całkowitego ze źródła alergenów wynosiły:

  • 1 mg: orzech włoski i pekan; nerkowiec i pistacja; i migdał;
  • 2 mg: orzeszek ziemny, nasiona sezamu, mleko krowie i jajko;
  • 3 mg: orzech laskowy;
  • 5 mg: pszenica, ryby;
  • 200 mg: skorupiaki, takie jak krewetki, krabów i homarów.

Dawki referencyjne muszą być przeliczone na poziomy działania tylu miligramów białka całkowitego z uczulającego źródła na kilogram żywności.

Podstawowym celem RfD jest poprawa zarządzania niezamierzoną obecnością alergenów w żywności, co obejmuje stosowanie Ostrożnego Oznakowania Alergenów (PAL -Precautionary Allergen Labeling ). Nie ma on być stosowany do definiowania oznakowania wolnego od alergenów.

Znajomość progów jest ważna dla oceny ryzyka związanego z alergenami i wprowadzenia strategii zarządzania ryzykiem i łagodzenia go. Opcje zarządzania ryzykiem mogą obejmować wdrożenie PAL, monitorowanie alergenów w łańcuchu dostaw lub w zakładach produkcyjnych, a także zarządzanie zagrożeniami dla zdrowia wynikającymi z niezamierzonej obecności alergenów, wynika z raportu.

Źródło:

https://www.fao.org/3/cc2946en/cc2946en.pdf

Raport ze spotkania: Ad hoc Joint FAO/WHO Expert Consultation on Risk Assessment of Food Allergens

Wybierz obszar: Alergeny

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.