Test ELISA do oznaczania glutenu
Allergen-Shield Gluten S to test ELISA służący do ilościowego oznaczania gliadyny i prolamin w zbożach i produktach gotowych. Test trwa 30 minut i daje bardzo dokładne i precyzyjne wyniki.
Alergeny pokarmowe to białka zawarte w pożywieniu, które nawet w niewielkich stężeniach mogą stanowić realne zagrożenie dla grup konsumentów cierpiących na alergie bądź nietolerancje pokarmowe. Szacuje się, że cierpi na nie około 2% dorosłej populacji i nawet 8% dzieci. Przy czym w ciągu ostatnich dwóch dekad zauważany jest wyraźny wzrost liczby przypadków alergii pokarmowych, szczególnie wśród najmłodszych. Do najczęściej spotykanych alergenów zalicza się jaja, mleko, soję, ryby, orzeszki ziemne, orzechy, skorupiaki, zaś gluten i laktoza to najczęstsze generatory nietolerancji pokarmowych. Pominięcie wyszczególnienia alergenów zawartych w produkcie spożywczym stanowi poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, a w konsekwencji zwiększa ryzyko związane ze zdrowiem i życiem potencjalnych konsumentów.
W związku z powyższym alergeny muszą być traktowane jako istotny element systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Określanie w zakładach produkcyjnych, które alergeny mogą wystąpić w konkretnym produkcie lub grupie produktów jest obowiązkiem każdego producenta i przetwórcy żywności potwierdzonym przepisami zarówno Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA, jak i amerykańskiej Agencji Żywności i Leków FDA.
W Europie Komisja Europejska zgodnie z zał. II rozporządzenia 1169/2011 wyodrębniła 14 produktów spożywczych, które zostały uznane za najbardziej alergenne i właśnie w stosunku do nich konieczne jest znakowanie. Substancje te, jako że powodują alergie lub reakcje nietolerancji muszą być wymienione w wykazie składników oraz wyróżniona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników. Są to:
Pominięcie wyszczególnienia alergenów zawartych w produkcie spożywczym stanowi poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności i jest najczęstszą przyczyną wycofywania produktu z obrotu w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych. Obowiązek ten jest przedstawiony w dyrektywie (UE) nr 1169/2011 dla wszystkich producentów żywności w Polsce i obejmuje on również etykietowanie produktów ze wszystkimi składnikami potencjalnie mogącymi wywołać reakcje alergiczne lub będącymi substancjami nietolerowanymi. W przypadku tych substancji producenci zwykle stosują znakowanie ostrzegawcze „może zawierać…” lub „możliwa obecność…”. Niestosowanie się do wytycznych rozporządzenia pociąga za sobą wymierne, negatywne skutki związane z karami finansowymi. Wiążą się one również z utratą wizerunku firmy i trudnego do odpracowania zaufania.
Zarządzanie alergenami stanowi również niezbędny element samokontroli zgodnie z działaniami korygującymi i prewencyjnymi systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP. Istotnie ogranicza ryzyko związanie z alergenami w żywności w odniesieniu do procesów produkcyjnych i łańcucha dostaw. W interesie producentów jest obieranie odpowiedniej strategii zapobiegania zanieczyszczeniom krzyżowym. Mądry system zarządzania kontrolą alergenów minimalizuje ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego alergenami oraz zapewnia zgodność z wymogami dotyczącymi znakowania środków spożywczych.
Jednym z nieodłącznych elementów zarządzania alergenami jest regularne badanie ich obecności w zakładzie i w używanych surowcach. Metoda analityczna ELISA odgrywa fundamentalną rolę w całym procesie zarządzania alergenami w zakładach produkcyjnych. Jest niezbędna do:
Naukowcy z firmy ProGnosis Biotech, wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów żywności chcących spełniać powyższe wymogi, przygotowali 20 testów działających w technice ELISA, które pozwalają zmierzyć obecność alergenów w większości potencjalnie zakażonych matryc żywnościowych.
Testy ELISA są ilościowymi testami immunosorpcyjnymi, znajdującymi zastosowanie w badaniu substancji występujących w bardzo niskich stężeniach. Są to obecnie jedne z najpowszechniej stosowanych testów w rutynowej diagnostyce alergenów w żywności. Wysoka specyficzność i czułość przeciwciał użytych w testach ELISA pozwala tej metodzie na precyzyjną ocenę ilościową, wykrycie i oszacowanie stężenia, alergenów we wszystkich rodzajach żywności, napojów i próbek środowiskowych. Dodatkowo, metoda ta jest stosunkowo szybka. Czas potrzebny do analizy ilościowej alergenu w testach ProGnosis Biotech wynosi 30 minut.
W tabeli zamieszczono wykaz testów firmy Prognosis Biotech wraz z badanym alergenem i zakresem w jakim ma możliwość go wykryć i prawidłowo oznaczyć. Wszystkie testy zostały zwalidowane i są odpowiednie do badania zarówno surowców, jak i produktów żywnościowych i napojów oraz próbek środowiskowych.
Więcej: Allergen Shield
Nazwa |
Alergen |
Zakres pomiaru |
Allergen-Shield Gluten S |
Gluten |
0–80 ppm |
Allergen-Shield Almond |
Migdały |
0–25 ppm |
Allergen-Shield Egg |
Jaja |
0–20 ppm |
Allergen-Shield Total Milk |
Mleko |
0–67.5 ppm |
Allergen-Shield Hazelnut |
Orzechy laskowe |
0–25 ppm |
Allergen-Shield Peanut |
Orzechy ziemne |
0–25 ppm |
Allergen-Shield Soy |
Soja |
0–25 ppm |
Allergen-Shield BLG |
Beta-laktoglobulina |
0–4.5 ppm |
Allergen-Shield Casein |
Kazeina |
0–67.5 ppm |
Allergen-Shield Cashews |
Orzechy nerkowca |
0–25 ppm |
Allergen-Shield Pistachio |
Pistacje |
0–25 ppm |
Allergen-Shield Walnut |
Orzechy włoskie |
0–25 ppm |
Allergen-Shield Brazil Nut |
Orzechy brazylijskie |
0–25 ppm |
Allergen-Shield Lupin |
Łubin |
0–25 ppm |
Allergen-Shield Macadamia |
Orzechy makadamia |
0–25 ppm |
Allergen-Shield Mustard |
Gorczyca |
0–25 ppm |
Allergen-Shield Pecan |
Orzechy pekan |
0–25 ppm |
Allergen-Shield Pine nut |
Orzeszki piniowe |
0–25 ppm |
Allergen-Shield Sesame |
Sezam |
0–25 ppm |
Allergen-Shield Buckwheat |
Gryka |
0–25 ppm |
Źródła
Przeczytaj także
Powszechne użycie testów immunologicznych sprawdzających poziom mykotoksyn na każdym etapie produkcji roślinnej i zwierzęcej ma szereg korzyści. Całkowite wyeliminowanie mykotoksyn jest niemożliwe, jednak stosując się do odpowiednich zasad bezpieczeństwa można ograniczać ich stężenie do minimum, zapewniając przy tym bezpieczny surowiec konsumentom. ProGnosis Biotech konsekwentnie od lat wprowadza innowacje i utrzymuje unikalny system opracowywania zestawów testowych.
Polecane produkty
Allergen-Shield Gluten S to test ELISA służący do ilościowego oznaczania gliadyny i prolamin w zbożach i produktach gotowych. Test trwa 30 minut i daje bardzo dokładne i precyzyjne wyniki.
Symmetric DON Green to szybki test typu Lateral Flow do ilościowego oznaczania deoksyniwalenolu (womitoksyny) w ziarnach, zbożach i paszach dla zwierząt.
Bio-Shield Total 5 to test ELISA do ilościowego oznaczania aflatoksyn B1, B2, G1, G2 w ziarnach, orzechach, zbożach i innych produktach, w tym paszach dla zwierząt