Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Guma arabska będzie kwalifikowana wg FDA jako błonnik pokarmowy

Kategoria: Składniki Żywności

Błonnik pokarmowy, który można zadeklarować na etykietach w tabeli dot. wartości odżywczych, obejmuje naturalnie występujące rodzaje błonnika, które są „nieodłączne i nienaruszone” w roślinach oraz dodawane w formie izolowanej lub syntetyczne, niestrawnej, to rozpuszczalne i nierozpuszczalne węglowodany, które według FDA mają działanie fizjologiczne korzystne dla człowieka zdrowie.

FDA ogłosiła pod koniec grudnia, że zamierza włączyć gumę arabską (Gum arabic), znaną również jako guma akacjowa, do definicji błonnika pokarmowego. Jest to odpowiedź na petycję firm Nexira, Alland & Robert oraz Importers Service Corporation, która została rozpatrzona pozytywnie. O złożeniu petycji przez firmy Nexira, Alland & Robert oraz Importers Service Corporation pisaliśmy w ub.r. - https://foodfakty.pl/nowe-badania-pokazuja-ze-guma-arabska-powinna-byc-klasyfikowana-jako-blonnik-pokarmowy

Definicję błonnika pokarmowego FDA ustanowiła w 2016 roku. Na podstawie dostępnych dowodów naukowych ustaliła, że guma akacjowa może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi i poziom insuliny po spożyciu z posiłkiem zawierającym węglowodany, które podnoszą poziom glukozy we krwi. W niniejszym zgłoszeniu dotyczącym gumy akacjowej w definicji błonnika pokarmowego uwzględniono 18 kategorii niestrawnych węglowodanów.

FDA w ostatecznym rozporządzeniu zidentyfikowała 7 z tych węglowodanów w definicji „błonnika pokarmowego” i od tego czasu zidentyfikowała 11 dodatkowych węglowodanów, w tym akację, które zamierza dodać do listy błonników pokarmowych. FDA zamierza rozszerzyć zakres uznania w odniesieniu do tych jedenastu zidentyfikowanych włókien, co umożliwiłoby producentom włączenie tych węglowodanów do deklaracji dotyczących błonnika pokarmowego na etykietach z informacją o wartości odżywczej.

A jak status błonnika wygląda w PL i UE?

Zgodnie z definicją zawartą w załączniku I ust. 12 rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, "błonnik" oznacza polimery węglowodanowe z co najmniej trzema jednostkami monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i należą do następujących kategorii:
– jadalne polimery węglowodanowe naturalnie występujące w żywności przygotowanej do spożycia,
– jadalne polimery węglowodanowe otrzymane z surowców żywnościowych za pomocą środków fizycznych, enzymatycznych lub chemicznych, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dowody naukowe,
– jadalne syntetyczne polimery węglowodanowe, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dowody naukowe. 

Natomiast warunki stosowania oświadczeń żywieniowych dotyczących błonnika znajdują się w załączniku rozporządzenia 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. Zgodnie z przepisami tego rozporządzenia, warunki stosowania oświadczeń w stosunku do błonnika muszą spełniać następujące wymogi:

"ŹRÓDŁO BŁONNIKA POKARMOWEGO

Oświadczenie, że środek spożywczy jest źródłem błonnika pokarmowego oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera przynajmniej 3 g błonnika na 100 g lub przynajmniej 1,5 g błonnika na 100 kcal.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA POKARMOWEGO

Oświadczenie, że środek spożywczy ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera przynajmniej 6 g błonnika na 100 g lub przynajmniej 3 g błonnika na 100 kcal."

Źródło: https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-grants-citizen-petition-acacia-gum-arabic-dietary-fiber

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy, Magdalena Wolska

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn