Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Guma arabska będzie kwalifikowana wg FDA jako błonnik pokarmowy

Kategoria: Składniki Żywności

Błonnik pokarmowy, który można zadeklarować na etykietach w tabeli dot. wartości odżywczych, obejmuje naturalnie występujące rodzaje błonnika, które są „nieodłączne i nienaruszone” w roślinach oraz dodawane w formie izolowanej lub syntetyczne, niestrawnej, to rozpuszczalne i nierozpuszczalne węglowodany, które według FDA mają działanie fizjologiczne korzystne dla człowieka zdrowie.

FDA ogłosiła pod koniec grudnia, że zamierza włączyć gumę arabską (Gum arabic), znaną również jako guma akacjowa, do definicji błonnika pokarmowego. Jest to odpowiedź na petycję firm Nexira, Alland & Robert oraz Importers Service Corporation, która została rozpatrzona pozytywnie. O złożeniu petycji przez firmy Nexira, Alland & Robert oraz Importers Service Corporation pisaliśmy w ub.r. - https://foodfakty.pl/nowe-badania-pokazuja-ze-guma-arabska-powinna-byc-klasyfikowana-jako-blonnik-pokarmowy

Definicję błonnika pokarmowego FDA ustanowiła w 2016 roku. Na podstawie dostępnych dowodów naukowych ustaliła, że guma akacjowa może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi i poziom insuliny po spożyciu z posiłkiem zawierającym węglowodany, które podnoszą poziom glukozy we krwi. W niniejszym zgłoszeniu dotyczącym gumy akacjowej w definicji błonnika pokarmowego uwzględniono 18 kategorii niestrawnych węglowodanów.

FDA w ostatecznym rozporządzeniu zidentyfikowała 7 z tych węglowodanów w definicji „błonnika pokarmowego” i od tego czasu zidentyfikowała 11 dodatkowych węglowodanów, w tym akację, które zamierza dodać do listy błonników pokarmowych. FDA zamierza rozszerzyć zakres uznania w odniesieniu do tych jedenastu zidentyfikowanych włókien, co umożliwiłoby producentom włączenie tych węglowodanów do deklaracji dotyczących błonnika pokarmowego na etykietach z informacją o wartości odżywczej.

A jak status błonnika wygląda w PL i UE?

Zgodnie z definicją zawartą w załączniku I ust. 12 rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, "błonnik" oznacza polimery węglowodanowe z co najmniej trzema jednostkami monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i należą do następujących kategorii:
– jadalne polimery węglowodanowe naturalnie występujące w żywności przygotowanej do spożycia,
– jadalne polimery węglowodanowe otrzymane z surowców żywnościowych za pomocą środków fizycznych, enzymatycznych lub chemicznych, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dowody naukowe,
– jadalne syntetyczne polimery węglowodanowe, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dowody naukowe. 

Natomiast warunki stosowania oświadczeń żywieniowych dotyczących błonnika znajdują się w załączniku rozporządzenia 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. Zgodnie z przepisami tego rozporządzenia, warunki stosowania oświadczeń w stosunku do błonnika muszą spełniać następujące wymogi:

"ŹRÓDŁO BŁONNIKA POKARMOWEGO

Oświadczenie, że środek spożywczy jest źródłem błonnika pokarmowego oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera przynajmniej 3 g błonnika na 100 g lub przynajmniej 1,5 g błonnika na 100 kcal.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA POKARMOWEGO

Oświadczenie, że środek spożywczy ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera przynajmniej 6 g błonnika na 100 g lub przynajmniej 3 g błonnika na 100 kcal."

Źródło: https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-grants-citizen-petition-acacia-gum-arabic-dietary-fiber

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy, Magdalena Wolska

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.