Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe badania pokazują, że guma arabska powinna być klasyfikowana jako błonnik pokarmowy

Kategoria: Składniki Żywności

Dostawcy gumy arabskiej złożyli nową petycję do FDA (Agencja Żywności i Leków) dołączając dodatkowe wyniki badań naukowych. Mają być poparciem twierdzenia, że substancja ta powinna być klasyfikowana jako błonnik pokarmowy na etykiecie. Podkreślili również jej dobroczynny wpływ na poziom glukozy i insuliny we krwi po spożyciu posiłku.

Zgodnie z nowymi wytycznymi FDA, wyizolowane lub syntetyczne niestrawne węglowodany muszą posiadać określone, korzystne efekty fizjologiczne dla organizmu ludzkiego zanim będą mogły być oznakowane jako błonnik pokarmowy na etykiecie z informacjami o wartości odżywczej.

FDA nie uwzględniła gumy arabskiej na swojej początkowej liście z zatwierdzonym błonnikiem pokarmowym. Powodem był brak wystarczających dowodów na jej korzystne właściwości we wstępnej petycji złożonej przez dostawców, która miała przekonać urzędników do klasyfikacji gumy arabskiej jako błonnika pokarmowego. Jednak FDA stwierdziła, że rozważy nowe podanie, o ile będą dostępne dodatkowe wyniki badań naukowych.

Nowe badania kliniczne na temat guma arabskiej i poposiłkowego poziomu glukozy, insuliny

W drugiej petycji wniesionej 29 grudnia 2020 roku przez dostawców gumy arabskiej (Nexira, Alland & Robert oraz Importers Service Corporation) przedstawiono wyniki nowych badań, które pokazały, że substancja ta może łagodzić poposiłkowy wzrost poziomu insuliny i glukozy we krwi.

Wyniki te opierają się na petycji złożonej w 2019 roku. Nowe, nieopublikowane badania kliniczne przeprowadzone na ludziach, w układzie podwójnej ślepej próby z placebo, pokazują, że proszek gumy arabskiej dodany do soku pomarańczowego spożywanego na śniadanie wywołuje istotnie statystycznie obniżenie poposiłkowego poziomu glukozy i insuliny we krwi w porównaniu do grupy kontrolnej.

Oznacza to, że potrzebne jest mniejsza ilość insuliny do przetworzenia glukozy, która jest wskaźnikiem wrażliwości na podwyższony poziom insuliny. To z kolei może pomóc w obniżeniu ryzyka cukrzycy typu 2. Złagodzenie poposiłkowej odpowiedzi (poziomu) insuliny może być również powiązane z obniżeniem ryzyka z chorobą wieńcową serca.

Co dalej?

Nie wiadomo, kiedy FDA udzieli odpowiedzi, jednak dostawcy liczą na pozytywny odzew do lata bieżącego roku.

W międzyczasie, guma arabska wciąż może być używana jako dozwolony dodatek do żywności o statusie GRAS. Powinna być ona uwzględniana w deklarowanej zawartości węglowodanów z wartością kaloryczną 1,7 kcal/g. Nie może być jednak liczona jako błonnik pokarmowy.

Zmiana ta miałaby wpływ nie tylko na etykietowanie jej na produktach, ale również postrzeganie przez konsumentów (właściwości prebiotyczne) samej gumy arabskiej.

 

Źródło:

https://www.nexira.com/acacia-gum/

https://fda.complianceexpert.com/search/all?search_text=gum+acacia

Autor:Marta Szumiata
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.