Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe badania pokazują, że guma arabska powinna być klasyfikowana jako błonnik pokarmowy

Kategoria: Składniki Żywności

Dostawcy gumy arabskiej złożyli nową petycję do FDA (Agencja Żywności i Leków) dołączając dodatkowe wyniki badań naukowych. Mają być poparciem twierdzenia, że substancja ta powinna być klasyfikowana jako błonnik pokarmowy na etykiecie. Podkreślili również jej dobroczynny wpływ na poziom glukozy i insuliny we krwi po spożyciu posiłku.

Zgodnie z nowymi wytycznymi FDA, wyizolowane lub syntetyczne niestrawne węglowodany muszą posiadać określone, korzystne efekty fizjologiczne dla organizmu ludzkiego zanim będą mogły być oznakowane jako błonnik pokarmowy na etykiecie z informacjami o wartości odżywczej.

FDA nie uwzględniła gumy arabskiej na swojej początkowej liście z zatwierdzonym błonnikiem pokarmowym. Powodem był brak wystarczających dowodów na jej korzystne właściwości we wstępnej petycji złożonej przez dostawców, która miała przekonać urzędników do klasyfikacji gumy arabskiej jako błonnika pokarmowego. Jednak FDA stwierdziła, że rozważy nowe podanie, o ile będą dostępne dodatkowe wyniki badań naukowych.

Nowe badania kliniczne na temat guma arabskiej i poposiłkowego poziomu glukozy, insuliny

W drugiej petycji wniesionej 29 grudnia 2020 roku przez dostawców gumy arabskiej (Nexira, Alland & Robert oraz Importers Service Corporation) przedstawiono wyniki nowych badań, które pokazały, że substancja ta może łagodzić poposiłkowy wzrost poziomu insuliny i glukozy we krwi.

Wyniki te opierają się na petycji złożonej w 2019 roku. Nowe, nieopublikowane badania kliniczne przeprowadzone na ludziach, w układzie podwójnej ślepej próby z placebo, pokazują, że proszek gumy arabskiej dodany do soku pomarańczowego spożywanego na śniadanie wywołuje istotnie statystycznie obniżenie poposiłkowego poziomu glukozy i insuliny we krwi w porównaniu do grupy kontrolnej.

Oznacza to, że potrzebne jest mniejsza ilość insuliny do przetworzenia glukozy, która jest wskaźnikiem wrażliwości na podwyższony poziom insuliny. To z kolei może pomóc w obniżeniu ryzyka cukrzycy typu 2. Złagodzenie poposiłkowej odpowiedzi (poziomu) insuliny może być również powiązane z obniżeniem ryzyka z chorobą wieńcową serca.

Co dalej?

Nie wiadomo, kiedy FDA udzieli odpowiedzi, jednak dostawcy liczą na pozytywny odzew do lata bieżącego roku.

W międzyczasie, guma arabska wciąż może być używana jako dozwolony dodatek do żywności o statusie GRAS. Powinna być ona uwzględniana w deklarowanej zawartości węglowodanów z wartością kaloryczną 1,7 kcal/g. Nie może być jednak liczona jako błonnik pokarmowy.

Zmiana ta miałaby wpływ nie tylko na etykietowanie jej na produktach, ale również postrzeganie przez konsumentów (właściwości prebiotyczne) samej gumy arabskiej.

 

Źródło:

https://www.nexira.com/acacia-gum/

https://fda.complianceexpert.com/search/all?search_text=gum+acacia

Wybierz obszar: Badania żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Marta Szumiata

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn