Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Trendy roślinne w żywieniu coraz szybciej osiągają status zjawiska globalnego. Rosnąca popularność produktów roślinnych napędza popyt na nowe formaty i wyrafinowane alternatywy żywieniowe. Jeśli dodamy do tego duże zainteresowanie zamiennikami tradycyjnych posiłków, troskę o zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt oraz tendencje społeczne rozwijającego się świata – zapowiada się prawdziwa rewolucja. Szykuje się na nią Yoush, wprowadzając na rynek pierwsze, produkowane w Polsce roślinne zamienniki posiłków.
Szał na roślinne
Definicja „roślinna” stale ewoluuje, prym wiodą roślinne produkty wysokobiałkowe oparte na białkach grochu i soi. Te, bazujące na grochu rosną w znacznie szybszym tempie niż sojowe. “Białko grochu zawdzięcza swoją dobrą sławę przede wszystkim swoim właściwościom i przyjemnemu smakowi. Jest białkiem o wysokiej strawności, wolnym od alergenów, z bogatą kompozycją aminokwasów oraz pochodzącym ze zrównoważonych upraw”. - tłumaczą twórcy Yoush. Jak pokazują raporty, oczekuje się, że popularność produktów opartych o białka roślinne roślinne wzmocni się w kierunku dwóch szerokich grup konsumentów - zwolenników diet roślinnych: wegańskich/wegetariańskich i świadomych konsumentów spożywających produkty odzwierzęce na co dzień.
Nie samym białkiem człowiek żyje
Ale to nie wszystko. Od zamienników posiłków wymaga się znacznie więcej. Mają zawierać takie same witaminy i minerały, co pokarm stały i tym samym regulować zawartość składników odżywczych w organizmie. „Najbardziej interesującym aspektem jest to, że takie gotowe posiłki w swoim założeniu nie służą do redukcji lub zwiększenia masy ciała. Są alternatywą dla niezdrowych przekąsek z korzystnym wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu” – wyjaśniają twórcy Yoush. „Nasz produkt jest pełen wartościowych składników i witamin, które doskonale wpływają na odporność, energię, mięśnie, kości a nawet stres! Bez soi, bez pszenicy, z wysoką zawartością błonnika i białka. Świetnie się trawi a uczucie sytości pozostaje przez kilka godzin.”
Ma być łatwo i przyjemnie
Przyspieszony styl życia wymaga prostoty przygotowania i łatwego przechowywania produktów. Konsumenci nie chcą marnować jedzenia, w czym zdecydowanie pomaga długa data przydatności zamienników posiłków, która pozwala przechowywać produkt bez ryzyka zepsucia. Proste liczenie kalorii (1 porcja posiłku to 400 kcal) i dopracowane smaki to już wisienka na torcie.
Kto stoi za Yoush?
Specjaliści. W branży od ponad 10 lat. To właśnie oni odpowiadają za unikalny skład Yoush. Dopieszczają kompozycję, weryfikują wartości i testują smaki. Komponują produkt, który spełnia najwyższe wymagania i po który sami chętnie sięgają.
Po więcej informacji zapraszamy na www.yoush.co
Przeczytaj także
Rynek roślinnych alternatyw mięsa i produktów zwierzęcych rozwija się bardzo dynamicznie. Trudno mówić o jego pełnej konkurencyjności z branżą przetwórstwa mięsnego, ale w pewnych aspektach elementy konkurencyjności są coraz bardziej widoczne. Prawnym przejawiem tego zjawiska jest prowadzona od kilku lat dyskusja nad zasadami znakowania zamienników mięsa i nabiału, a w szczególności ich nazewnictwa
Do 2030 r. roślinne zamienniki mięsa i mięso hodowlane będą stanowić 30% światowego rynku mięsnego. Producenci mięsa i inne firmy z branży spożywczej, które nie zmienią się i nie wejdą na rynek białka alternatywnego, skończą jak firma Kodak, która nie wykorzystała możliwości oferowanych przez aparat cyfrowy: prędzej czy później, znikną z rynku.
Aktualne dane rynkowe dotyczące sprzedaży i prognozy wzrostu pokazuje znaczenie roślinnych alternatyw dla produktów mięsnych i mlecznych. Rewolucja roślinna to nie tylko jeden z najważniejszych trendów w tym roku według Innova Market Insights, ale także szybko rozwijająca się kategoria w detalicznym handlu żywnością.