Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znakowanie wartością odżywczą na przodzie opakowania – EFSA zaprasza do konsultacji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dietetycy i inni eksperci mogą pomóc EFSA w sfinalizowaniu doradztwa naukowego, które wesprze decydentów w opracowaniu przyszłego ogólnounijnego systemu oznaczania wartości odżywczej na przodzie opakowania. Porady zawierać mają również informacje na temat warunków ograniczania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.

W ramach strategii „ od pola do stołu” Komisja Europejska zwróciła się na początku 2021 r. do EFSA o doradztwo naukowe na temat składników odżywczych i nieodżywczych składników żywności o znaczeniu dla zdrowia publicznego dla Europejczyków, grup żywnościowych odgrywających ważną rolę w europejskiej diecie oraz kryteriów naukowych dotyczących kierowania doborem składników odżywczych do profilowania składników odżywczych. Komisja zamierza zaproponować nowe przepisy pod koniec 2022 r.

Podstawy naukowe wspierające decydentów UE

Valeriu Curtui, szef EFSA ds. żywienia, powiedział: „Przeprowadzamy konsultacje społeczne w celu zebrania wkładu naukowego od innych ekspertów, partnerów instytucjonalnych i zainteresowanych stron na temat naszego projektu opinii naukowej. Chcielibyśmy przypomnieć wszystkim zainteresowanym tym tematem, że nasze porady naukowe mają na celu kształtowanie profilowania składników odżywczych na potrzeby etykietowania wartości odżywczej na przodzie opakowania i ograniczania oświadczeń dotyczących żywności. Niniejszy projekt opinii nie ocenia jednak, ani nie proponuje konkretnego modelu profilowania składników odżywczych na potrzeby znakowania wartości odżywczej na przodzie opakowania”.

Co mówi projekt opinii?

Dr Alfonso Siani przewodniczy grupie roboczej ekspertów EFSA, która pomogła w opracowaniu opinii naukowej. „Nasz projekt opinii zawiera porady dla decydentów politycznych dotyczące tego, które składniki odżywcze i nieodżywcze w żywności należy rozważyć w celu włączenia do modeli profilowania składników odżywczych, w których nadmierne lub nieodpowiednie spożycie wiąże się z ryzykiem długotrwałych chorób”.

W projekcie opinii stwierdza się m.in., że w modelach profilowania składników odżywczych można rozważyć następujące kwestie:

  • Biorąc pod uwagę wysoką częstość występowania nadwagi i otyłości w Europie, zmniejszenie spożycia energii ma znaczenie dla zdrowia publicznego dla populacji europejskich.
  • Spożycie tłuszczów nasyconych, sodu, dodanych cukrów przekracza zalecenia dietetyczne w większości populacji europejskich, a nadmierne spożycie wiąże się z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi.
  • Spożycie błonnika pokarmowego i potasu jest niewystarczające w większości populacji dorosłych w Europie, a nieodpowiednie spożycie wiąże się z niekorzystnymi skutkami dla zdrowia.

Projekt zwraca również uwagę, że spożycie żelaza, wapnia, witaminy D, kwasu foliowego i jodu jest niewystarczające w określonych subpopulacjach i zwykle jest uwzględniane w krajowych politykach i/lub indywidualnych poradach.

„Chociaż wybór składników odżywczych i innych niż składniki odżywcze w modelu profilowania składników odżywczych powinien być kierowany przede wszystkim ich znaczeniem dla zdrowia publicznego. Mogą one być również uwzględnione z innych powodów, takich jak priorytetowe traktowanie niektórych produktów spożywczych, nawet jeśli naukowo nie jest w 100% jasne, że wzrost ich spożycia jest potrzebny ze względu na zdrowie publiczne. Na przykład osoby zarządzające ryzykiem mogą zdecydować o włączeniu niektórych kwasów omega-3 do modeli profilowania składników odżywczych, aby zachęcić do spożywania tłustych ryb zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, mimo że dane dotyczące spożycia tych kwasów tłuszczowych są niewystarczające, aby stwierdzić, czy są one spożywane w nieodpowiednich ilościach lub nie” - stwierdził dr Siani.

Grupy żywnościowe w dietach europejskich i zalecenia krajowe

Nasza opinia zawiera również rozważania naukowe dotyczące grup żywności, które odgrywają ważną rolę w europejskich dietach – powiedział dr Siani.

Obejmują one produkty bogate w skrobię (głównie zboża i ziemniaki), owoce i warzywa, rośliny strączkowe i rośliny strączkowe, mleko i nabiał, mięso i produkty mięsne, ryby i skorupiaki, orzechy i nasiona oraz napoje bezalkoholowe, zgodnie z krajowymi normami żywieniowymi na bazie wytycznych w państwach członkowskich. Ich role żywieniowe i względny wkład różnią się w zależności od kraju ze względu na zwyczaje i tradycje żywieniowe.

Krajowe wytyczne zachęcają do spożywania pełnych ziaren, owoców i warzyw, orzechów i nasion, mleka i produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, ryb i wody. Jednak produkty spożywcze bogate w tłuszcze nasycone, cukry i/lub sód z powodu przetwarzania żywności są generalnie odradzane, nawet w tych kategoriach żywności. Promują również regularne spożywanie roślin strączkowych zamiast mięsa (szczególnie czerwonego i przetworzonego mięsa) oraz olejów roślinnych bogatych w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone zamiast tych bogatych w tłuszcze nasycone.

Wypowiedz się!

Konsultacje społeczne potrwają do 9 stycznia, po czym EFSA sfinalizuje swoją opinię naukową na początku 2022 roku. Aby zapoznać się z projektem opinii i wziąć udział w konsultacjach społecznych, kliknij:

Więcej na ten temat:

 

Źródło: EFSA


Wszystkich którzy chcą poznać zasady posługiwania się oznaczeniem Nutri-Score od strony przepisów prawa żywnościowego zapraszamy do udziału w szkoleniu  FoodFakty AKADEMIA Managera

ZAPISZ SIĘ


 

Autor:EFSA
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Opakowania Znakowanie żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.