Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dietetycy i inni eksperci mogą pomóc EFSA w sfinalizowaniu doradztwa naukowego, które wesprze decydentów w opracowaniu przyszłego ogólnounijnego systemu oznaczania wartości odżywczej na przodzie opakowania. Porady zawierać mają również informacje na temat warunków ograniczania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
W ramach strategii „ od pola do stołu” Komisja Europejska zwróciła się na początku 2021 r. do EFSA o doradztwo naukowe na temat składników odżywczych i nieodżywczych składników żywności o znaczeniu dla zdrowia publicznego dla Europejczyków, grup żywnościowych odgrywających ważną rolę w europejskiej diecie oraz kryteriów naukowych dotyczących kierowania doborem składników odżywczych do profilowania składników odżywczych. Komisja zamierza zaproponować nowe przepisy pod koniec 2022 r.
Podstawy naukowe wspierające decydentów UE
Valeriu Curtui, szef EFSA ds. żywienia, powiedział: „Przeprowadzamy konsultacje społeczne w celu zebrania wkładu naukowego od innych ekspertów, partnerów instytucjonalnych i zainteresowanych stron na temat naszego projektu opinii naukowej. Chcielibyśmy przypomnieć wszystkim zainteresowanym tym tematem, że nasze porady naukowe mają na celu kształtowanie profilowania składników odżywczych na potrzeby etykietowania wartości odżywczej na przodzie opakowania i ograniczania oświadczeń dotyczących żywności. Niniejszy projekt opinii nie ocenia jednak, ani nie proponuje konkretnego modelu profilowania składników odżywczych na potrzeby znakowania wartości odżywczej na przodzie opakowania”.
Co mówi projekt opinii?
Dr Alfonso Siani przewodniczy grupie roboczej ekspertów EFSA, która pomogła w opracowaniu opinii naukowej. „Nasz projekt opinii zawiera porady dla decydentów politycznych dotyczące tego, które składniki odżywcze i nieodżywcze w żywności należy rozważyć w celu włączenia do modeli profilowania składników odżywczych, w których nadmierne lub nieodpowiednie spożycie wiąże się z ryzykiem długotrwałych chorób”.
W projekcie opinii stwierdza się m.in., że w modelach profilowania składników odżywczych można rozważyć następujące kwestie:
Projekt zwraca również uwagę, że spożycie żelaza, wapnia, witaminy D, kwasu foliowego i jodu jest niewystarczające w określonych subpopulacjach i zwykle jest uwzględniane w krajowych politykach i/lub indywidualnych poradach.
„Chociaż wybór składników odżywczych i innych niż składniki odżywcze w modelu profilowania składników odżywczych powinien być kierowany przede wszystkim ich znaczeniem dla zdrowia publicznego. Mogą one być również uwzględnione z innych powodów, takich jak priorytetowe traktowanie niektórych produktów spożywczych, nawet jeśli naukowo nie jest w 100% jasne, że wzrost ich spożycia jest potrzebny ze względu na zdrowie publiczne. Na przykład osoby zarządzające ryzykiem mogą zdecydować o włączeniu niektórych kwasów omega-3 do modeli profilowania składników odżywczych, aby zachęcić do spożywania tłustych ryb zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, mimo że dane dotyczące spożycia tych kwasów tłuszczowych są niewystarczające, aby stwierdzić, czy są one spożywane w nieodpowiednich ilościach lub nie” - stwierdził dr Siani.
Grupy żywnościowe w dietach europejskich i zalecenia krajowe
Nasza opinia zawiera również rozważania naukowe dotyczące grup żywności, które odgrywają ważną rolę w europejskich dietach – powiedział dr Siani.
Obejmują one produkty bogate w skrobię (głównie zboża i ziemniaki), owoce i warzywa, rośliny strączkowe i rośliny strączkowe, mleko i nabiał, mięso i produkty mięsne, ryby i skorupiaki, orzechy i nasiona oraz napoje bezalkoholowe, zgodnie z krajowymi normami żywieniowymi na bazie wytycznych w państwach członkowskich. Ich role żywieniowe i względny wkład różnią się w zależności od kraju ze względu na zwyczaje i tradycje żywieniowe.
Krajowe wytyczne zachęcają do spożywania pełnych ziaren, owoców i warzyw, orzechów i nasion, mleka i produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, ryb i wody. Jednak produkty spożywcze bogate w tłuszcze nasycone, cukry i/lub sód z powodu przetwarzania żywności są generalnie odradzane, nawet w tych kategoriach żywności. Promują również regularne spożywanie roślin strączkowych zamiast mięsa (szczególnie czerwonego i przetworzonego mięsa) oraz olejów roślinnych bogatych w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone zamiast tych bogatych w tłuszcze nasycone.
Wypowiedz się!
Konsultacje społeczne potrwają do 9 stycznia, po czym EFSA sfinalizuje swoją opinię naukową na początku 2022 roku. Aby zapoznać się z projektem opinii i wziąć udział w konsultacjach społecznych, kliknij:
Więcej na ten temat:
Źródło: EFSA
Wszystkich którzy chcą poznać zasady posługiwania się oznaczeniem Nutri-Score od strony przepisów prawa żywnościowego zapraszamy do udziału w szkoleniu FoodFakty AKADEMIA Managera
Przeczytaj także
Jak wg CFIA producent żywności może przygotować się na konieczność zastępowanie różnych składników z powodu niedoborów spowodowanych przerwami w łańcuchu dostaw niektórych dodatków do żywności? CFIA zaproponowała zasady zastępowania składników.
Biedronka od 16 sierpnia zaczęła oznaczać produkty marek własnych systemem Nutri-Score. Także Holandia popiera i wprowadza ten system, co zgłosiła niedawno do Komisji Europejskiej.
Coraz więcej firm decyduje się na znakowanie żywności dobrowolnym oznaczeniem NutriScore. Rozwiązania tego sytemu są również brane pod uwagę w aktualnych pracach Komisji Europejskiej dotyczących wprowadzenia obowiązkowego znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania. W lipcu zostały zaktualizowane warunki stosowania systemu.