Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Elastyczność w deklaracji wykazu składników – informacje praktyczne dla przemysłu od CFIA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Do Kanadyjskiej Agencji Kontroli Żywności (CFIA) trafiły niedawno wnioski o zezwolenie na zastępowanie różnych składników z powodu niedoborów spowodowanych przerwami w łańcuchu dostaw niektórych dodatków do żywności. CFIA zdaje sobie sprawę, że mogą występować sezonowe wahania lub niedobory niektórych składników z przyczyn naturalnych lub ekonomicznych. A producenci będą z tego powodu zmuszeni zastąpić, zmienić lub pominąć składniki, które są zwykle używane.

CFIA zaproponowała zasady zastępowania składników

Jeżeli nie można zaplanować zastąpienia, po stronie podlegającej regulacjom spoczywa odpowiedzialność za ocenę i ograniczenie wszelkich powiązanych lub potencjalnych zagrożeń. Należy wprowadzić środki w celu sprawdzenia, czy stosowany dodatek jest dozwolony w żywności lub czy zastąpienie wprowadzi alergen, który nie został jeszcze zadeklarowany na etykiecie. Jeśli ryzyko jest niskie, obecne ramy inspekcji CFIA pozwalają na elastyczność umożliwiającą zastąpienie przez krótki czas bez konieczności zmiany etykiety. Producent musi jednakże mieć plan wykazania, w jaki sposób niedobór dostaw zostanie rozwiązany w tym okresie lub w jaki sposób etykiety/formuły produktów zostaną doprowadzone do zgodności.

Kiedy można zaplanować zastąpienie, w przepisach dotyczących żywności i leków znajdują się zapisy umożliwiające taką elastyczność. Przepisy określają, w jaki sposób producenci mogą zastępować, zmieniać lub pomijać składniki w okresie 12 miesięcy, zachowując jednocześnie prawidłową listę składników dla konsumentów. Żaden sprzeciw nie zostanie przyjęty, jeśli obok składnika pojawi się gwiazdka wskazująca, że wyjaśnienie dotyczące pominięcia, zastąpienia lub zmiany pojawi się na końcu listy składników. Składniki, które można pominąć lub zastąpić, powinny być zgrupowane w tej samej klasie żywności, a grupa klas powinna pojawić się w odpowiednim miejscu na liście składników [B.01.011(1), FDR; 284 ust. 1 SFCR].

Elastyczność w deklarowaniu wykazów składników może pojawić się jako – przykłady

„Składniki: wieprzowina i/lub wołowina…” To stwierdzenie oznacza, że ilość wieprzowiny i/lub wołowiny w produkcie paczkowanym będzie się zmieniać w okresie 12 miesięcy. Dany produkt może zawierać wyłącznie wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę wieprzowiny i wołowiny. Ponieważ jednak wieprzowina została wymieniona jako pierwsza, oczekuje się, że w ciągu 12-miesięcznego roku kalendarzowego wieprzowina jest obecna w większych ilościach.

„Składniki: mleko w proszku, kultury bakterii, sól, *może zawierać karoten”. Ta lista składników przedstawia masło, do którego produkcji w niektórych momentach roku używa się barwnika. Kolor masła zmienia się sezonowo, w zależności od diety bydła. Aby zapewnić spójność, barwnik można dodać lub pominąć. „Może zawierać” jest uważane za właściwy sposób wskazania, że składnik jest czasami pomijany w przepisie.

"Składniki: sałata rzymska baby, boćwina swiss baby, baby szpinak, baby jarmuż, rukola, radicchio. Proporcje składników w każdym opakowaniu mogą się różnić." Mieszane zielone sałaty są zwykle produkowane w różnych ilościach sałat w zależności od dostępności składników. Wszystkie składniki są takie same przez okres 12 miesięcy, ale proporcje są różne. Należy wyraźnie zaznaczyć, że wskazane proporcje mogą ulec zmianie i muszą być wymienione w porządku malejącym według proporcji, w jakich będą obowiązywać przez większość 12-miesięcznego okresu.

Więcejhttps://inspection.canada.ca/food-label-requirements/labelling/industry/list-of-ingredients-and-allergens/eng/1383612857522/1383612932341?chap=0#s10c2

 

Źródło: CFIA 

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.