Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nasilenie wycofań w UE z powodu niezadeklarowanego alergenu – orzechów ziemnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na przełomie października i listopada 2021 doszło do licznych wycofań produktów z powodu błędnego oznakowania i obecności niezadeklarowanego alergenu – orzechów ziemnych. Problem wywołał błędnie oznakowany składnik produktów. Olej arachidowy został oznakowany jako słonecznikowy.

Nasilenie wycofań z powodu niezadeklarowanych orzechów ziemnych

Pierwsze zgłoszenie odnotowaliśmy 28 października 2021 r., kiedy to w Belgii wycofano wyrób cukierniczy oraz majonez, a 29 października pojawiła się informacja na portalu RASFF o błędnie oznakowanym oleju arachidowym, który został oznakowany jako olej słonecznikowy. W tym przypadku dodatkowym problemem jest ryzyko zdrowotne z powodu obecności niezadeklarowanego alergenu (orzechów ziemnych). Niezgodny produkt został zgłoszony przez Belgię, pochodzi z Francji i został dystrybuowany w następujących krajach: Belgii, Danii, Francji, Niemczech, Luksemburgu, Holandii i Szwecji (stan z 5 listopada 2021 r.). W tym czasie zauważyliśmy nasilenie wycofań z powodu niezadeklarowanych orzechów ziemnych, a wśród wycofanych produktów dominują sosy, dania gotowe i wyroby cukiernicze.

Olej arachidowy błędnie oznakowany jako olej słonecznikowy

Uzupełniając informacje o produktach zafałszowanych w bazie Probase360, zauważyliśmy nagły wzrost wycofań produktów z powodu niezadeklarowanego alergenu (orzechów ziemnych). W części tych przypadków zostało podane wprost, że powodem wycofania jest zastosowany składnik – olej arachidowy, który został błędnie oznakowany jako olej słonecznikowy.

Należy wspomnieć, że jednak w większości zgłoszeń dotyczących wycofań produktów, nie ma podanych aż tak szczegółowych informacji, a jako powód przytoczono jedynie „niezadeklarowany alergen – orzechy ziemne”. Biorąc pod uwagę fakt, że produkty te zgłaszane są na państwowych portalach krajów wymienionych w zgłoszeniu RASFF, zbieżność dat oraz fakt, że zgłoszenia te obejmują głównie dania gotowe, sosy oraz produkty cukiernicze, można przypuszczać, że w tych przypadkach problem również dotyczy tego samego oleju. Najwięcej produktów, do których trafił jako składnik błędnie oznakowany olej arachidowy zidentyfikowano w Belgii.

Wszystkie znalezione przez nas przypadki niezgodnych produktów, które powiązane są z tą sprawą oraz codziennie wykrywane przypadki zafałszowań żywności z całego świata publikujemy na bieżąco w bazie zafałszowań żywności Probase360.

Poniżej podajemy bezpośredni link do zgłoszenia RASFF oraz jednego ze zgłoszeń z belgijskiego portalu urzędowego, który również włączony jest do naszego monitoringu zafałszowań. Monitoring obejmuje ponad 100 źródeł z całego świata.

Źródła:

  1. https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/511269
  2. https://www.favv-afsca.be/consommateurs/avertissements/2021/2021-10-29d.asp

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.