Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Znakowanie żywności: NUTRISCORE- Zmiany w warunkach stosowania

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Coraz więcej firm decyduje się na znakowanie żywności dobrowolnym oznaczeniem NutriScore. Rozwiązania tego sytemu są również brane pod uwagę w aktualnych pracach Komisji Europejskiej dotyczących wprowadzenia obowiązkowego znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania. W lipcu zostały zaktualizowane warunki stosowania systemu.  

WPROWADZENIE

NutriScore to DOBROWOLNY uproszczony system znakowania żywności informacją o wartości żywieniowej polegający na wyliczeniu (na podstawie szeregu kryteriów) wskaźnika, który stanowi o profilu żywieniowym danego produktu. W efekcie produkt jest oznaczony literą w odpowiednim kolorze – od A – zielona (najlepsza) do E – czerwona (najsłabsza), prezentowaną na froncie etykiety.

System został opracowany i wdrożony we Francji i jest mocno przez francuskie agencje rządowe wspierany. Ma też przeciwników – np. Włochy, co wynika m.in. z realnego negatywnego wpływu na postrzeganie konsumentów wielu tradycyjnych produktów włoskich stanowiących ważne elementy diety śródziemnomorskiej.

ZNACZENIE DLA FIRM

Firmy rozważające wprowadzenie NutriScore powinny mieć świadomość, że wkrótce (perspektywa 2-3 lat) może być obowiązkowy w całej UE nowy system znakowania WO na froncie. Firmy, które oznaczenia Nutri-Score podają na etykiecie lub zamierzają to robić powinny zapoznać się z ostatnimi zmianami w warunkach stosowania (opisanych w Q&A).

Zmiany te zostały wprowadzone w lipcu i dotyczą m.in.:

§  Zasad uzyskania prawa do stosowania Nutri-Score (proces rejestracyjny)
§  Testowego sprawdzenia systemu przed decyzją o stosowaniu
§  Upoważnienia do dokonywania rejestracji w imieniu firmy stosującej system

 

Zaktualizowane Q&A Nutri-Score są zaznaczone na niebiesko: 
https://www.santepubliquefrance.fr/content/download/150263/file/2021_07_21_QR_scientifique_et_technique_V41_EN.pdf 

Więcej o Nutri-Score w Aktualnościach IGIFC:
https://www.igifc.pl/nutri-score-systemem-obowiazkowym/ 

 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Izabela Tańska, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, Prezes Zarządu IGIFC

Przeczytaj także

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn