Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
System Nutri-Score ma na celu pomagać konsumentom dokonywać zdrowszych wyborów podczas zakupów w ramach grupy produktów. Nutri-Score ustala się poprzez przypisanie punktów za ilość białka, błonnika, owoców, warzyw, roślin strączkowych i orzechów zawartych w jedzeniu. Od tego wyniku odejmuje się punkty za zawartość energii (kcal), ilość cukrów, tłuszczów nasyconych i soli. Na podstawie oceny ogólnej produkt otrzymuje ocenę: A, B, C, D lub E (od zdrowego do najmniej zdrowego). Ma postać prostego kodu składającego się z 5 liter i odpowiadających im kolorów (od ciemnozielonego do czerwonego). Klasyfikacja A określa produkty o wyższej jakości odżywczej, zaś klasa E te produkty, które należy spożywać w mniejszej ilości lub rzadziej. Logo Nutri-Score musi być używane zgodnie z międzynarodowymi warunkami użytkowania. Chcąc korzystać z Nutri-Score, firmy spożywcze zobligowane są umieścić logo z przodu opakowania swojego produktu żywnościowego.
Biedronka wprowadza Nutri-Score do produktów marek własnych
Biedronka od 16 sierpnia zaczęła oznaczać produkty marek własnych systemem Nutri-Score. To oparta na naukowych dowodach skala oznaczania żywności, która pomoże klientom w podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych. Pierwszą marką własną sieci oznaczoną skalą Nutri-Score jest Vital Fresh, a pierwszym artykułem: smoothie z marchewką, ananasem, brzoskwinią i pomarańczą. Inicjatywa sieci wpisuje się w unijną strategię „Od pola do stołu”, która zakłada zapewnienie Europejczykom zdrowej, przystępnej cenowo i zrównoważonej żywności.
Do końca roku sieć planuje wprowadzić do sprzedaży ponad 60 wybranych produktów oznakowanych Nutri-Score. Będą wśród nich m.in. różne rodzaje serów, twarogi, przetwory warzywno-owocowe, napoje, w tym m.in.: cola, słone przekąski, płatki śniadaniowe i wiele innych.
Zależy nam na tym, by klienci łatwo mogli interpretować informacje umieszczone na etykiecie i porównywać produkty. Jest to szczególne istotne w profilaktyce chorób dietozależnych. Dlatego zdecydowaliśmy się na wybór uznanego systemu Nutri-Score, coraz powszechniej używanego w Europie. W ciągu najbliższych miesięcy będziemy wprowadzać Nutri-Score na etykiety kolejnych produktów marek własnych naszej sieci – podkreśla Katarzyna Zgieb, starszy menedżer ds. żywienia i rozwoju jakości w sieci Biedronka.
Holandia przyjmuje logo Nutri-Score
Holandia popiera francuski system Nutri-Score dotyczący powtarzania informacji żywieniowych z przodu opakowania. Wydaje się, że system będzie dobrowolny (nie jest wymagany prawem dla wszystkich produktów) i zostanie zapewnione wzajemne uznawanie produktów legalnie wytworzonych i wprowadzonych do obrotu w innych państwach członkowskich.
4 sierpnia 2021 r. Holandia zgłosiła do Komisji Europejskiej za pośrednictwem systemu TRIS „Rozporządzenie Ministra Opieki Medycznej (VGP) w sprawie przyjęcia Nutri-Score jako logo ułatwiającego wybór żywności oraz warunków jego stosowania (Rozporządzenie w sprawie oznaczania logo wyboru żywności )”. Logo opracowane przez Santé Publice France i zarejestrowane jest w Urzędzie Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej (EUIPO).
Niezależne badania konsumenckie porównały trzy logo wyboru żywności używane obecnie w krajach europejskich. Zbadano, w jakim stopniu te logo pomagają konsumentom w dokonywaniu zdrowych wyborów. Badanie konsumenckie pokazuje, że dzięki Nutri-Score konsumenci mogą najlepiej kierować się w stronę zdrowszego wyboru. Na półkach sklepowych podobne produkty można łatwo i szybko porównać: na pierwszy rzut oka konsumenci mogą zobaczyć, który produkt jest najzdrowszy. To sprawia, że zdrowy wybór jest łatwym wyborem.
Na poziomie UE wciąż trwają prace nad jednorodnym systemem znakowania na froncie opakowania
System Nutri-Score jest stosowany na zasadzie dobrowolności w takich krajach, jak: Francja (pomimo sprzeciwu ze strony przemysłu rolno-spożywczego, który próbował zablokować lub opóźnić decyzję, został on ostatecznie przyjęty przez francuskie Ministerstwo Zdrowia na początku 2017 roku.); Belgia (oficjalnie od 2 kwietnia 2019 r.); Hiszpania (w listopadzie 2018 r. hiszpański minister zdrowia ogłosiła wdrożenie systemu Nutri-Score na zasadzie dobrowolności). Ponadto od 2020 system Nutri-Score funkcjonuje już w 10 krajach europejskich: Austrii, Belgii, Francji, Niemczech, Luksemburgu, Polsce, Portugalii, Słowenii, Hiszpanii i Szwajcarii.
Od końca 2017 roku w Unii Europejskiej toczy się też dyskusja na temat potencjalnego, obowiązkowego systemu Front of Pack.
Więcej o wprowadzaniu Nutri-Score w UE: https://foodfakty.pl/dlaczego-system-oznaczania-wartosci-odzywczych-nutriscore-moze-byc-zly-dla-polskich-rolnikow-i-konsumentow-wklad-w-debate-na-podstawie-opracowania-przygotowanego-dla-wloskiego-zrzeszenia-federalimentare
Przeczytaj także
Coraz więcej firm decyduje się na znakowanie żywności dobrowolnym oznaczeniem NutriScore. Rozwiązania tego sytemu są również brane pod uwagę w aktualnych pracach Komisji Europejskiej dotyczących wprowadzenia obowiązkowego znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania. W lipcu zostały zaktualizowane warunki stosowania systemu.
W ramach unijnego zobowiązania, by do 2050 roku osiągnąć zerową emisję dwutlenku węgla netto, KE przygotowuje się do przedstawienia zrównoważonych ram znakowania żywności. Planet-Score jest pomysłem francuskiego Instytutu Żywności Ekologicznej i Rolnictwa, który obejmuje główne skutki środowiskowe produkcji rolno-spożywczej.
Wielka Brytania wprowadza system eco impact na opakowaniach żywności i napojów, który ma na celu informowanie konsumentów o wyborach dotyczących wpływu kupowanych przez nich produktów na środowisko.