Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W ramach unijnego zobowiązania, by do 2050 roku osiągnąć zerową emisję dwutlenku węgla netto, KE przygotowuje się do przedstawienia zrównoważonych ram znakowania żywności. Przyszłe prawo klimatyczne przewiduje system ekspozycji środowiskowej, reprezentatywny dla śladu ekologicznego produktów spożywczych, który będzie kierował wyborami konsumentów.
Francja wiedzie prym proponując różne systemy znakowania produktów na froncie opakowania. Po Eco-Score – znaku na froncie opakowania informującym konsumenta o wpływie żywności na środowisko opracowano kolejny system oznakowania środowiskowego.
Planet-Score – co to za system?
Planet-Score jest pomysłem francuskiego Instytutu Żywności Ekologicznej i Rolnictwa (ITAB), organizacji badawczej Sayari oraz organizacji Very Good Future, która koncentruje się na badaniach konsumenckich.
Aby jaja pochodzące ze zrównoważonego rolnictwa były oceniane lepiej niż te z chowu klatkowego
Prawo o klimacie przewiduje etykietowanie środowiskowe głównie w oparciu o analizę cyklu życia (LCA), która uwzględnia różne etapy życia produktu i ich wpływ na środowisko. Ta metoda, na której opiera się ADEME (Agencja ds. Przemiany Ekologicznej) w swojej bazie danych Agribalyse, obecnie nie mierzy pewnych negatywnych skutków, w szczególności tych związanych ze stosowaniem pestycydów na zdrowie ludzi i nie obejmuje szkód w bioróżnorodności, zanieczyszczenia wody, wylesiania, składowania dwutlenku węgla itd.
Bez uwzględnienia tych kwestii samo stosowanie LCA prowadziłoby do faworyzowania produktów pochodzących z intensywnej produkcji i hodowli (masowego stosowania pestycydów, nawozów sztucznych, antybiotyków itp.).
Stąd potrzeba doskonalenia metodologii. W 2020 r. ogłoszono zaproszenie do składania projektów w tym kierunku. Ten 18-miesięczny eksperyment, zainicjowany przez francuski rząd, ma na celu zdefiniowanie do końca 2021 r. systemu znakowania środowiskowego zgodnego z oczekiwaniami konsumentów.
Wynik pracy opartej na niezależności i przejrzystości jest Planet-Score, który obejmuje główne skutki środowiskowe produkcji rolno-spożywczej. Jego ambicją jest skorygowanie błędów systematycznych i niedociągnięć narzędzia Agribalyse oraz analizy cyklu życia (LCA), na której się opiera.
W oparciu o dogłębną i multidyscyplinarną wiedzę naukową wyróżnia się czterema głównymi atutami:
Kolejną zaletą tej metody jest to, że umożliwia rozróżnienie między kategoriami produktów (mięsa od jabłka) i wewnątrz kategorii (w zależności od odmian jabłek i metod produkcji).
Planet-Score – prosty format, który brałoby pod uwagę 81% konsumentów
Jego format jest prosty, ale nie uproszczony: podobnie jak Nutri-Score dla jakości odżywczej, zapewnia zagregowany wynik w skali od A do E, jednocześnie podając szczegóły głównych skutków w zakresie klimatu, bioróżnorodności i wpływu pestycydów. Planet-Score dostarcza również dodatkowych informacji na temat dobrostanu zwierząt. Według pierwszego przeprowadzonego badania konsumenckiego, 80% ankietowanych konsumentów woli tę wersję z wieloma kryteriami niż wersję agregującą wszystkie kryteria w punktację. Ten złożony, intuicyjny i wizualny format spełnia oczekiwania przejrzystości i informacji o kluczowych kryteriach dla konsumentów.
ITAB, Sayari i Very Good Future – autorzy systemu – są przekonani, że nowe oznakowanie spodoba się konsumentom. Przeprowadzili już badania konsumenckie zarówno w ekologicznych, jak i konwencjonalnych sklepach detalicznych z udziałem 1000 uczestników, by upewnić się, że format znaku na etykietach odpowiada oczekiwaniom konsumentów w zakresie przejrzystości i informacji o kluczowych kwestiach.
Przeczytaj także
Wielka Brytania wprowadza system eco impact na opakowaniach żywności i napojów, który ma na celu informowanie konsumentów o wyborach dotyczących wpływu kupowanych przez nich produktów na środowisko.
27 stycznia Komitet Parlamentu Europejskiego ENVI (Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności) przyjął sprawozdanie w sprawie nowego planu działania UE dotyczącego gospodarki o obiegu zamkniętym, tj. opartej o zapobieganie marnotrawstwu oraz ograniczenie zużycia energii i zasobów. Zakłada się, że produkty – a wśród nich żywność - powinny być projektowane w sposób ograniczający ilość odpadów, szkodliwych substancji i zanieczyszczeń oraz chroniący zdrowie ludzkie.
System Nutri-score służy do oceny wartości odżywczej produktów, z kolei opracowany we Francji Eco-score mierzy wpływ żywności na środowisko.