Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

System Eco-score odpowiedzią na Nutri-score dla środowiska

Kategoria: Opakowania

System Nutri-score służy do oceny wartości odżywczej produktów, z kolei opracowany we Francji Eco-score mierzy wpływ żywności na środowisko.

Ludzie są coraz bardziej świadomi wpływu, jaki wywiera żywność na zdrowie: nie tylko człowieka, ale i planety. Produkcja żywności odpowiada za emisję 25% wszystkich gazów cieplarnianych. Jest jednak nadzieja na obniżenie tego wyniku nawet o połowę poprzez zmianę diety.

Konsumenci we Francji (38%) przykładają wagę nie tylko na pochodzenie konsumowanego jedzenia, ale również czas, kiedy wyląduje one na ich talerzach. Znaczna część społeczeństwa (78%) uważa, że nie posiada wystarczających informacji o dostępnej żywności na temat ich wpływu na zdrowie i środowisko.

Naprzeciw tym potrzebom wychodzi inicjatywa ECO2, która wymyśliła aplikację Etiquettable. Opracowano również nowe etykiety na opakowania, które mają pomagać konsumentom w ich wyborach, uwzględniając wpływ żywności na środowisko.

Czym jest system Eco-score?

Eco-score jest wskaźnikiem przedstawiającym wpływ produktów spożywczych na środowisko. Klasyfikuje je w 5 kategorii (A, B, C, D, E) od najmniejszego do największego wpływu w oparciu o punktację w skali od 1 do 100.

Oddziaływanie na środowisko badane jest w całym cyklu życia produktu. Uwzględniane są czynniki dotyczące zanieczyszczenie powietrza, wody, oceanów i gleby, a także wpływ na biosferę.

Jak działa system Eco-score?

System Eco-score przyznaje punkty produktom i daniom gotowym według określonych kryteriów. Można to opisać następującym równaniem matematycznym:

Eco-score = Analiza cyklu życia (LCA) + Punkty bonusowe – Punkty karne

Analiza cyklu życia uwzględnia aspekty środowiskowe związane z produktem w całym cyklu życia. Pod uwagę brane są wszystkie etapy produkcji:

  • rolnictwo,
  • przetwarzanie,
  • pakowanie,
  • transport,
  • dystrybucja,

Dodatkowo wliczane są wskaźniki oddziaływania na środowisko:

  • zmiany klimatyczne,
  • ślad węglowy,
  • zubożenie warstwy ozonowej,
  • promieniowanie jonizujące,
  • zużycie ziemi, wody i energii,
  • zanieczyszczenie powietrza, wody morskiej i słodkiej (cząstki stałe, zakwaszenie i eutrofizacja),
  • wyczerpywanie się zasobów.

Niektóre aspekty nie są objęte powyższą analizą, dlatego też zostały wprowadzone dodatkowe punkty bonusowe i karne. Punkty premiowe przyznawane są w zależności od pochodzenia składników (wpływ na transport) i posiadanych certyfikatów poświadczających korzyści dla środowiska (np. bio, commerce équitable, HVE, UTZ, Label Rouge, Bleu Blanc Cœur, MSC, ASC Aqua). Ujemne punkty są przydzielane w oparciu o stosowane opakowania (recykling) oraz wpływu na bioróżnorodność i ekosystemy (np. żywność zawierająca olej palmowy, których produkcja jest odpowiedzialna za masowe wylesianie).

Na podstawie otrzymanych punktów, każdy produkt przydzielany jest do odpowiedniej kategorii:

  • 80-100 -> A (kolor ciemnozielony),
  • 60-79 -> B (kolor jasnozielony),
  • 40-59 -> C (kolor żółty),
  • 20-39 -> D (kolor pomarańczowy),
  • 0-19 -> E (kolor czerwony).

Gdzie jest stosowany?

System Eco-score może być wykorzystywany w sprzedaży internetowej, jak i stacjonarnej. Możliwe jest jego zastosowanie także do oceny przepisów kulinarnych. Obecnie jest już używany przez sklepy spożywcze (La Fourche), firmy dostarczające gotowe posiłki (FoodChéri, Seazon)  i różne aplikacje (Frigo Magic z przepisami, Yuka służąca do skanowania produktów żywnościowych).

 

Źródło:

https://docs.score-environnemental.com/

https://fr.openfoodfacts.org/eco-score-l-impact-environnemental-des-produits-alimentaires#references

Wybierz temat: Certyfikacja Eko Opakowania Znakowanie żywności

Autor: Szumiata Marta

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.