System Eco-score odpowiedzią na Nutri-score dla środowiska
System Nutri-score służy do oceny wartości odżywczej produktów, z kolei opracowany we Francji Eco-score mierzy wpływ żywności na środowisko.
Ludzie są coraz bardziej świadomi wpływu, jaki wywiera żywność na zdrowie: nie tylko człowieka, ale i planety. Produkcja żywności odpowiada za emisję 25% wszystkich gazów cieplarnianych. Jest jednak nadzieja na obniżenie tego wyniku nawet o połowę poprzez zmianę diety.
Konsumenci we Francji (38%) przykładają wagę nie tylko na pochodzenie konsumowanego jedzenia, ale również czas, kiedy wyląduje one na ich talerzach. Znaczna część społeczeństwa (78%) uważa, że nie posiada wystarczających informacji o dostępnej żywności na temat ich wpływu na zdrowie i środowisko.
Naprzeciw tym potrzebom wychodzi inicjatywa ECO2, która wymyśliła aplikację Etiquettable. Opracowano również nowe etykiety na opakowania, które mają pomagać konsumentom w ich wyborach, uwzględniając wpływ żywności na środowisko.
Czym jest system Eco-score?
Eco-score jest wskaźnikiem przedstawiającym wpływ produktów spożywczych na środowisko. Klasyfikuje je w 5 kategorii (A, B, C, D, E) od najmniejszego do największego wpływu w oparciu o punktację w skali od 1 do 100.
Oddziaływanie na środowisko badane jest w całym cyklu życia produktu. Uwzględniane są czynniki dotyczące zanieczyszczenie powietrza, wody, oceanów i gleby, a także wpływ na biosferę.
Jak działa system Eco-score?
System Eco-score przyznaje punkty produktom i daniom gotowym według określonych kryteriów. Można to opisać następującym równaniem matematycznym:
Eco-score = Analiza cyklu życia (LCA) + Punkty bonusowe – Punkty karne
Analiza cyklu życia uwzględnia aspekty środowiskowe związane z produktem w całym cyklu życia. Pod uwagę brane są wszystkie etapy produkcji:
- rolnictwo,
- przetwarzanie,
- pakowanie,
- transport,
- dystrybucja,
Dodatkowo wliczane są wskaźniki oddziaływania na środowisko:
- zmiany klimatyczne,
- ślad węglowy,
- zubożenie warstwy ozonowej,
- promieniowanie jonizujące,
- zużycie ziemi, wody i energii,
- zanieczyszczenie powietrza, wody morskiej i słodkiej (cząstki stałe, zakwaszenie i eutrofizacja),
- wyczerpywanie się zasobów.
Niektóre aspekty nie są objęte powyższą analizą, dlatego też zostały wprowadzone dodatkowe punkty bonusowe i karne. Punkty premiowe przyznawane są w zależności od pochodzenia składników (wpływ na transport) i posiadanych certyfikatów poświadczających korzyści dla środowiska (np. bio, commerce équitable, HVE, UTZ, Label Rouge, Bleu Blanc Cœur, MSC, ASC Aqua). Ujemne punkty są przydzielane w oparciu o stosowane opakowania (recykling) oraz wpływu na bioróżnorodność i ekosystemy (np. żywność zawierająca olej palmowy, których produkcja jest odpowiedzialna za masowe wylesianie).
Na podstawie otrzymanych punktów, każdy produkt przydzielany jest do odpowiedniej kategorii:
- 80-100 -> A (kolor ciemnozielony),
- 60-79 -> B (kolor jasnozielony),
- 40-59 -> C (kolor żółty),
- 20-39 -> D (kolor pomarańczowy),
- 0-19 -> E (kolor czerwony).
Gdzie jest stosowany?
System Eco-score może być wykorzystywany w sprzedaży internetowej, jak i stacjonarnej. Możliwe jest jego zastosowanie także do oceny przepisów kulinarnych. Obecnie jest już używany przez sklepy spożywcze (La Fourche), firmy dostarczające gotowe posiłki (FoodChéri, Seazon) i różne aplikacje (Frigo Magic z przepisami, Yuka służąca do skanowania produktów żywnościowych).
Źródło:
https://docs.score-environnemental.com/
https://fr.openfoodfacts.org/eco-score-l-impact-environnemental-des-produits-alimentaires#references
Przeczytaj także
-
16.12.2020
Jakie dalsze losy systemu NutriScore w Europie?
15 grudnia podczas rady AgriFish Minister Klockner postara się przeforsować konkluzje Rady promujące system znakowania Nutriscore, etykietę z przodu opakowania wprowadzoną na szczeblu krajowym przez niemiecki rząd w listopadzie.
-
10.12.2020
Strefa Managera: System Nutri – Score w świetle prawa i praktyki
Panujące tendencje przyczyniły się do powstania szeregu dodatkowych uproszczonych systemów przekazywania informacji o wartości żywieniowej, stworzonych po to, by pomóc konsumentowi w wyborze zdrowszych produktów. Są to np. trafic light system, keyhole labelling system czy też Nutri – Score. Ten ostatni może mieć dla producentów coraz większe znaczenie nie tylko pod kątem ewentualnego zwiększenia czytelności etykiety, ale także ze względu na inne aspekty.
-
14.10.2020
Dlaczego system oznaczania wartości odżywczych Nutriscore może być zły dla polskich rolników i konsumentów – wkład w debatę na podstawie opracowania przygotowanego dla włoskiego zrzeszenia Federalimentare
Dlaczego system oznaczania wartości odżywczych Nutriscore może być zły dla polskich rolników i konsumentów – wkład w debatę na podstawie opracowania przygotowanego dla włoskiego zrzeszenia Federalimentare