Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pozostałości pestycydów w żywności – raport EFSA za 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA opublikowała raport na temat pozostałości pestycydów w żywności w Unii Europejskiej. Daje on obraz poziomu pozostałości występujących w wybranych powszechnie spożywanych produktach.

Duża liczba analizowanych próbek

W 2022 r. w Unii Europejskiej (UE) pobrano bezprecedensową liczbę 110 829 próbek żywności, co oznacza wzrost o jedną czwartą w porównaniu z 2021 r. Wyniki pokazują, że 96,3% próbek mieściło się w prawnie dozwolonych poziomach. W podzbiorze 11 727 próbek przeanalizowanych w ramach skoordynowanego programu kontroli UE (EU MACP) 98,4% mieściło się w dopuszczalnych granicach.

Ustalenia programu koordynowanego przez UE

EU MACP analizuje próbki pobrane losowo z 12 produktów spożywczych. W roku 2022 były to jabłka, truskawki, brzoskwinie, wino (czerwone i białe), sałaty, kapusta głowiasta, pomidory, szpinak, ziarno owsa, ziarno jęczmienia, mleko krowie i tłuszcz wieprzowy.

Spośród próbek przeanalizowanych w ramach programu koordynowanego przez UE:

  • 51,4% (6023 próbek) nie zawierało wymiernych ilości pozostałości.
  • 47% (5512) zawierało jedną lub więcej pozostałości w stężeniach niższych lub równych dozwolonym poziomom (znanym jako maksymalne poziomy pozostałości, MRL).
  • 1,6% (192) zawierało pozostałości przekraczające dopuszczalne poziomy.

Trendy w zakresie pozostałości w 12 analizowanych produktach spożywczych

Co trzy lata pobiera się próbki z tego samego koszyka produktów, wykazując tendencję wzrostową lub spadkową dla poszczególnych towarów.

Ogólny wskaźnik przekroczenia, przy którym pozostałości pestycydów przekraczających NDP nieznacznie spadł z 2% w 2019 r. do 1,6% w 2022 r.

W porównaniu z 2019 r. i 2016 r. wskaźnik przekroczenia spadł w przypadku jabłek, brzoskwiń, truskawek, wina i słoniny; w przypadku szpinaku wartość ta spada od 2019 r.

W 2022 r., podobnie jak w latach 2019 i 2016, nie znaleziono żadnych próbek mleka krowiego zawierających pozostałości powyżej NDP.

Przekroczenia wzrosły w przypadku kapusty głowiastej, pomidorów, sałaty, jęczmienia i ziaren owsa.

Pełne dane można przeglądać za pomocą naszego interaktywnego narzędzia do wizualizacji

Szczegółowe wyniki wszystkich programów kontroli są dostępne na stronie internetowej EFSA za pośrednictwem interaktywnego narzędzia do wizualizacji danych, udoskonalanego z roku na rok, aby dane były bardziej dostępne dla osób niebędących specjalistami.

Link: https://multimedia.efsa.europa.eu/pesticides-report-2022/

Raport roczny EFSA zawiera zharmonizowane i porównywalne dane zebrane w ramach skoordynowanego programu UE, a także dane zebrane w ramach krajowych działań kontrolnych prowadzonych przez poszczególne państwa członkowskie UE, Norwegię i Islandię. Krajowe programy kontroli opierają się na ryzyku i dostarczają ważnych informacji osobom zarządzającym ryzykiem, ale nie dają statystycznie reprezentatywnego obrazu poziomów pozostałości w żywności dostępnej na rynku w całej Unii Europejskiej.

Źródło: EFSA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.