Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pozostałości leków weterynaryjnych u zwierząt i w żywności pozostają niskie – podsumowanie EFSA za 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Z najnowszego raportu EFSA wynika, że poziomy pozostałości leków weterynaryjnych i innych substancji występujących u zwierząt i żywności pochodzenia zwierzęcego w Unii Europejskiej pozostają niskie.

W raporcie przeanalizowano różne grupy substancji, w tym hormony, środki przeciwbakteryjne, zanieczyszczenia środowiska, substancje zabronione i inne leki weterynaryjne. Sprawozdanie roczne EFSA za rok 2022 obejmuje dane przekazane przez państwa członkowskie UE, Islandię i Norwegię.

W 2022 r. odsetek próbek niezgodnych wyniósł 0,18%, co jest porównywalne z poprzednimi 13 latami, kiedy odsetek niezgodności wahał się od 0,17% do 0,37%. W roku 2021 wskaźnik ten wyniósł 0,17%.

Ogólny poziom niezgodności w docelowych próbach (tj. pobranych w celu wykrycia nielegalnego użycia lub sprawdzenia niezgodności z maksymalnymi dozwolonymi poziomami) wyniósł 0,27%, co jest porównywalne z poprzednimi czterema latami (0,24%-0,35%) i nieznacznie wyższy niż w 2021 r. (0,24%).

Szczegółowe wyniki można przejrzeć korzystając interaktywnego pulpitu nawigacyjnego

Kompleksowy zbiór danych na potrzeby raportu, obejmujący około 13 mln wyników analitycznych, zostanie wkrótce udostępniony za pośrednictwem EFSA Knowledge Junction. To otwarte repozytorium zaprojektowano w celu zwiększenia przejrzystości, odtwarzalności i przydatności dowodów w ocenach ryzyka dla bezpieczeństwa żywności i pasz.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.