Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Badanie nadzoru handlu detalicznego jest szczególnie ukierunkowane tam, gdzie wiadomo, że istnieje potencjalne ryzyko, a także tam, gdzie potrzebne jest pobieranie próbek, aby pomóc w informowaniu właściwych organów.
Ankieta odbyła się w październiku 2022 r. i obejmowała próbki produktów z typowego koszyka żywności oraz szeregu innych produktów spożywczych.
Próbki żywności kupowano w krajowych supermarketach i mniejszych niezależnych sklepach detalicznych, a niektóre próbki kupowano w Internecie. Próbki zbadano pod kątem niezadeklarowanych alergenów, substancji zanieczyszczających, zafałszowań, niedokładnego składu lub nieprawidłowego oznakowania.
Badanie wykazało, że:
Chociaż większość żywności badanej w ramach tego programu ukierunkowanego pobierania próbek była bezpieczna i autentyczna, w ramach projektu uwydatniono pewne problemy, w tym niezadeklarowane alergeny w niektórych afrykańskich przyprawach i opakowanej żywności przeznaczonej do sprzedaży bezpośredniej (PPDS). Wyniki te nie są również reprezentatywne dla bezpieczeństwa żywności w Wielkiej Brytanii, ponieważ program pobierania próbek dotyczył produktów spożywczych, w przypadku których wiemy, że istnieje ryzyko lub w przypadku których potrzebujemy więcej informacji.
Badanie wykazało, że spośród 267 produktów spożywczych:
Prof. Rick Mumford, zastępca głównego doradcy naukowego i zastępca dyrektora ds. nauki, badań i dowodów w Agencji ds. Standardów Żywności, powiedział: „Ta ankieta ma na celu pomóc władzom lokalnym w ukierunkowaniu inspekcji bezpieczeństwa żywności tak, aby mogły efektywniej wykorzystywać swoje zasoby i lepiej chronić konsumentów. Ostatnie zmiany w Kodeksie Praktyki Prawa Żywnościowego w Anglii i Irlandii Północnej pomagają władzom lokalnym przyjąć podejście do inspekcji bardziej oparte na ryzyku i informacjach wywiadowczych, koncentrując swój czas i zasoby na przedsiębiorstwach spożywczych, które stwarzają większe ryzyko dla konsumentów.
Na podstawie wyników tego badania udostępniono także pewne fundusze władzom lokalnym w Anglii i Irlandii Północnej na pobieranie próbek opakowanych produktów spożywczych i mieszanek przypraw do sprzedaży bezpośredniej na obecność alergenów.
Do oceny ryzyka dla przedsiębiorstw spożywczych dodano specjalny czynnik ryzyka „Informacje o alergenach”
Ankieta dotycząca handlu detalicznego stanowi część wielopoziomowego zabezpieczenia wbudowanego w system żywnościowy w celu ochrony konsumentów, co obejmuje nasz nowy model dostarczania standardów żywności w Anglii i Irlandii Północnej.
Do oceny ryzyka dla przedsiębiorstw spożywczych dodano specjalny czynnik ryzyka „Informacje o alergenach”, który uwzględnia zgodność z wymogami dotyczącymi informacji o alergenach. Wraz z informacjami uzyskanymi z badania handlu detalicznego władze lokalne mogą skierować swoje zasoby na obszary największego ryzyka. W przypadku wykrycia jakiegokolwiek przypadku niezgodności z przepisami kierowane są sprawy do odpowiednich władz lokalnych w celu zbadania i podjęcia odpowiednich działań.
Przeczytaj także
Naukowcy apelują, by zakazać produkcji, stosowania i wprowadzania do obrotu związków perfluoroalkilowych (PFAS). Substancje te są obecnie szeroko wykorzystywane m.in. w materiałach mających kontakt z żywnością, jednak w większych ilościach mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Niezbędne są inwestycje w bezpieczeństwo żywności, a kluczowe znaczenie ma wsparcie w budowaniu potencjału ze strony FAO i innych organizacji międzynarodowych.
W Wielkiej Brytanii ukarano 3 mężczyzn, którzy dopuścili się fałszowania dokumentów oraz oszukańczej dystrybucji drobiu o wartości ponad 318 000 funtów.