Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Handel a bezpieczeństwo żywności – stanowisko FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Środki bezpieczeństwa żywności są niezbędne do ochrony zdrowia konsumentów i wspierania zaufania na rynkach międzynarodowych. Dlatego niezwykle istotne jest zapewnienie stosowania środków i kontroli bezpieczeństwa żywności w celu ochrony zdrowia publicznego, a jednocześnie unikania niepotrzebnych kosztów i barier w handlu.

FAO przedstawia sposoby poprawy bezpieczeństwa żywności i usprawnienia handlu

Aby zapewnić bezpieczne dotarcie żywności do konsumentów przy jednoczesnym ułatwieniu handlu, członkowie Światowej Organizacji Handlu (WTO) przyjęli Porozumienie w sprawie stosowania środków sanitarnych i fitosanitarnych (Porozumienie SPS) oraz Porozumienie w sprawie barier technicznych w handlu (Porozumienie TBT). W szczególności Porozumienie SPS zdecydowanie zachęca członków WTO do stosowania międzynarodowych standardów, wytycznych i zaleceń oraz określa wspólną Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO jako właściwy międzynarodowy organ ustalający standardy w zakresie bezpieczeństwa żywności.

W dokumencie omówiono powiązania w zakresie handlu i bezpieczeństwa żywności oraz podkreślono rolę FAO

Mając to na uwadze, w niniejszym dokumencie omówiono powiązania między handlem a bezpieczeństwem żywności, zbadano pomysły na poprawę bezpieczeństwa żywności przy jednoczesnym promowaniu handlu, zasugerowano dalsze rozwiązania i podkreślono kluczową rolę, jaką może odegrać FAO. Mówiąc dokładniej, w dokumencie sugeruje się, że aby ułatwić handel i zapewnić wszystkim przez cały czas bezpieczną żywność, kraje muszą podjąć dalsze kroki w celu dalszej poprawy bezpieczeństwa żywności na poziomie krajowym, regionalnym i międzynarodowym oraz zapewnić właściwe stosowanie i harmonizację standardów żywności. W tym kontekście niezbędne są inwestycje w bezpieczeństwo żywności, a kluczowe znaczenie ma wsparcie w budowaniu potencjału ze strony FAO i innych organizacji międzynarodowych.

Wymogi dotyczące bezpieczeństwa żywności mogą podnieść koszty produkcji, wpłynąć na reputację produktu i ograniczyć dostęp do niektórych rynków. Zgodnie z wytycznymi takie środki i kontrole muszą chronić zdrowie publiczne, a jednocześnie unikać niepotrzebnych kosztów i barier handlowych.

Cztery obszary zainteresowania

W dokumencie wspomniano o standardach Kodeksu i Porozumieniu sanitarnym i fitosanitarnym (SPS) Światowej Organizacji Handlu (WTO), opracowanym przed 13. Konferencją Ministerialną WTO w Abu Zabi w dniach 26–29 lutego.

Ustalono, że wysiłki na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności i usprawnienia handlu powinny skupiać się na czterech obszarach.

  • Pierwszym jest silny i skuteczny krajowy system kontroli żywności. Chociaż zadaniem przemysłu spożywczego jest wytwarzanie bezpiecznych produktów, rządy mają obowiązek zapewnić dobrze funkcjonujący krajowy system kontroli żywności.
  • Drugim jest rzetelne doradztwo naukowe i dowody, biorąc pod uwagę tempo innowacji naukowych, nowe technologie żywności i zmieniającą się dynamikę handlu. Aby aktywnie reagować na zmiany w naszych rozwijających się systemach rolno-spożywczych, doradztwo naukowe w zakresie bezpieczeństwa żywności musi być na bieżąco z pojawiającymi się problemami i zapewniać solidną podstawę dla ram regulacyjnych i procesów decyzyjnych. Ważne jest również promowanie harmonizacji norm w celu zmniejszenia kosztów przestrzegania przepisów.
  • Pozostałe dwa obszary to zaangażowanie międzyrządowe i wielostronne na poziomie krajowym i międzynarodowym oraz współpraca zainteresowanych stron publicznych i prywatnych.

Źródło: FAO

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.