Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowatorskie procesy produkcji białek – EFSA zaprasza do udziału w ankiecie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA zaprasza zainteresowane strony zaangażowane w produkcję, wykorzystanie, dystrybucję lub badania i innowacje związane z nowymi białkami, aby wsparły przyszłe oceny ryzyka przeprowadzane przez EFSA poprzez wzięcie udziału w krótkiej ankiecie.

Naukowcy z EFSA rutynowo oceniają bezpieczeństwo nowych białek GMO oraz obszary nowej żywności. Ich oceny uwzględniają bezpieczeństwo procesu produkcyjnego, w ramach którego wytworzono oceniany produkt.

Naukowcy z EFSA korzystają z wytycznych opracowanych przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) w sprawie oceny bezpieczeństwa żywności i pasz pochodzenia roślinnego GMO, a także ich własnych dokumentów zawierających wytyczne dotyczące oceny GMO i nowej żywności. Aby być przygotowanym na przyszłe potrzeby, EFSA na bieżąco je aktualizuje, aby uwzględnić nowe kategorie produktów i związane z nimi procesy produkcyjne.

Mapowanie nowej produkcji białek

Aby wyeliminować możliwe luki i wesprzeć przyszłe oceny ryzyka, EFSA rozpoczęła projekt mający na celu mapowanie rodzajów bogatych w białko produktów spożywczych i paszowych oraz powiązanych technologii przetwarzania oraz ocenę, czy/w jaki sposób przetwarzanie wpływa na białka obecne w surowcu.

W ramach projektu EFSA przeprowadza ankietę ekspercką, której celem jest zebranie informacji na temat:

  • Nowych źródeł białka objętych rozporządzeniem UE w sprawie nowej żywności (z wyłączeniem tradycyjnej żywności z krajów trzecich).
  • Innowacyjnych/niekonwencjonalnych źródłach białka potencjalnie do wykorzystania w paszach (np. owady, mikroalgi, białka roślinne).
  • Produktów spożywczych i paszowych zawierających białko pochodzące z roślin GMO lub konwencjonalnych, oraz charakterystyki procesów produkcyjnych tych trzech grup wyrobów.

Pomóż EFSA zapewnić bezpieczeństwo żywności w Europie i wypełnij ankietę już teraz!

EFSA zaprasza do wypełnienie ankiety (zajmuje to ok. 10-20 minut). Termin jej wypełnienia upływa upływa 23 lutego 2024 r.

Link do ankietyhttps://ec.europa.eu/eusurvey/runner/ProcessingProteins

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.