Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowatorskie procesy produkcji białek – EFSA zaprasza do udziału w ankiecie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA zaprasza zainteresowane strony zaangażowane w produkcję, wykorzystanie, dystrybucję lub badania i innowacje związane z nowymi białkami, aby wsparły przyszłe oceny ryzyka przeprowadzane przez EFSA poprzez wzięcie udziału w krótkiej ankiecie.

Naukowcy z EFSA rutynowo oceniają bezpieczeństwo nowych białek GMO oraz obszary nowej żywności. Ich oceny uwzględniają bezpieczeństwo procesu produkcyjnego, w ramach którego wytworzono oceniany produkt.

Naukowcy z EFSA korzystają z wytycznych opracowanych przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) w sprawie oceny bezpieczeństwa żywności i pasz pochodzenia roślinnego GMO, a także ich własnych dokumentów zawierających wytyczne dotyczące oceny GMO i nowej żywności. Aby być przygotowanym na przyszłe potrzeby, EFSA na bieżąco je aktualizuje, aby uwzględnić nowe kategorie produktów i związane z nimi procesy produkcyjne.

Mapowanie nowej produkcji białek

Aby wyeliminować możliwe luki i wesprzeć przyszłe oceny ryzyka, EFSA rozpoczęła projekt mający na celu mapowanie rodzajów bogatych w białko produktów spożywczych i paszowych oraz powiązanych technologii przetwarzania oraz ocenę, czy/w jaki sposób przetwarzanie wpływa na białka obecne w surowcu.

W ramach projektu EFSA przeprowadza ankietę ekspercką, której celem jest zebranie informacji na temat:

  • Nowych źródeł białka objętych rozporządzeniem UE w sprawie nowej żywności (z wyłączeniem tradycyjnej żywności z krajów trzecich).
  • Innowacyjnych/niekonwencjonalnych źródłach białka potencjalnie do wykorzystania w paszach (np. owady, mikroalgi, białka roślinne).
  • Produktów spożywczych i paszowych zawierających białko pochodzące z roślin GMO lub konwencjonalnych, oraz charakterystyki procesów produkcyjnych tych trzech grup wyrobów.

Pomóż EFSA zapewnić bezpieczeństwo żywności w Europie i wypełnij ankietę już teraz!

EFSA zaprasza do wypełnienie ankiety (zajmuje to ok. 10-20 minut). Termin jej wypełnienia upływa upływa 23 lutego 2024 r.

Link do ankietyhttps://ec.europa.eu/eusurvey/runner/ProcessingProteins

Źródło: EFSA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.