Podstawa prawna
Częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) został włączony do unijnego wykazu nowej żywności i uzyskał zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii. Nastąpiło to na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2023/2851 z dnia 20 grudnia 2023 r. zezwalającego na wprowadzenie na rynek częściowego hydrolizatu białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) jako nowej żywności oraz zmieniającego rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470. Zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności zostało przyznane wyłącznie przedsiębiorstwu Evergrain LLC przez okres pięciu lat od dnia 10 stycznia 2024 r., chyba że kolejny wnioskodawca otrzyma zezwolenie dotyczące takiej nowej żywności bez odwoływania się do danych naukowych objętych ochroną na mocy odpowiednich przepisów lub za zgodą Evergrain LLC.
Charakterystyka nowej żywności
Zgodnie ze specyfikacją nowej żywności ujętą w załączniku rozporządzenia 2023/2851 „Nowa żywność to częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) – pozostałości otrzymanych z powstającego podczas produkcji piwa produktu ubocznego w postaci stałej, który zawiera 45–70 % zużytego jęczmienia i 30–55 % zużytego ryżu. Nową żywność wytwarza się w drodze enzymatycznej obróbki pasteryzowanych pozostałości zużytego jęczmienia i ryżu pochodzących z etapu zacierania w produkcji piwa. Aby otrzymać produkt końcowy, stosuje się kilka etapów obróbki mechanicznej częściowego hydrolizatu.”.
Warunki stosowania hydrolizatu
Nowa żywność może być stosowana w szeregu różnych kategorii żywności. Dla każdej z nich ustalono maksymalne poziomy hydrolizatu białka ze zużytego jęczmienia i ryżu. Nowa żywność może być stosowana w takich produktach jak np.:
-smażone lub ekstrudowane zboża, nasiona lub produkty na bazie korzeni,
-wyroby cukiernicze (włącznie z czekoladkami)
-śniadaniowe przetwory zbożowe,
-dania na bazie makaronów i ryżu (lub innych zbóż),
-zupy (mieszanka suszu oraz gotowe do spożycia),
-sosy i preparaty w proszku do sporządzania sosów,
-analogi mięsa,
-batony zbożowe,
-lody na bazie analogów mleka,
-humus,
-napoje energetyczne,
-napoje na bazie soków owocowych lub warzywnych,
-napoje typu „Cola”
-środki spożywcze zastępujące posiłek, do kontroli masy ciała,
-piwo bezalkoholowe.
Pełen tekst rozporządzenia znajdziesz pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:L_202302851