Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pozostałości pestycydów w żywności - raport WHO za 2023 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

WHO dokonała przeglądu danych toksykologicznych i powiązanych oraz w celu oszacowania akceptowalnych dziennych pobrań (ADI) i ostrych dawek referencyjnych (ARfD) pestycydów dla ludzi. Raport ten zawiera informacje na temat ADI, ARfD, maksymalnych poziomów pozostałości i ogólnych zasad oceny pestycydów. Oraz zalecenia ustalone podczas spotkania, które obejmują dalsze badania i informacje, do wykorzystania przez rządy i odpowiednie agencje oraz inne zainteresowane strony.

Coroczne wspólne spotkanie Panelu Ekspertów FAO ds. pozostałości pestycydów w żywności i środowisku oraz Podstawowej Grupy Oceniającej ds. Pozostałości Pestycydów (JMPR) WHO odbyło się w dn. 19-28 września 2023 r. w Waszyngtonie. Spotkanie odbyło się zgodnie z zaleceniami poprzednich Spotkań i zaakceptowanymi przez organy zarządzające FAO i WHO, że badania powinny zostać podjęte wspólnie przez ekspertów w celu oceny ewentualnych zagrożeń dla ludzi wynikających z występowania pozostałości pestycydów w żywności.

Podczas spotkania Panel Ekspertów FAO był odpowiedzialny za przegląd wzorców stosowania pestycydów (stosowanie dobrych praktyk rolniczych), danych na temat chemii i składu pestycydów oraz metod analizy pozostałości pestycydów, a także za oszacowanie maksymalnych poziomów pozostałości, które mogą wystąpić w  wyniku stosowania pestycydów zgodnie z dobrymi praktykami stosowania w rolnictwie. Podstawowa Grupa Oceniająca WHO była odpowiedzialna za przegląd danych toksykologicznych i powiązanych oraz za oszacowanie, tam gdzie to możliwe i właściwe, akceptowalnych dziennych dawek (ADI) i dawek referencyjnych (ARfD) pestycydów dla ludzi.

Szczegółowy raport można pobrać tutaj -  LINK

Źródło: WHO

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.