Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W 2021 r. w Unii Europejskiej pobrano łącznie 87 863 próbek żywności. Z analizy wyników wynika, że 96,1% próbek mieściło się w prawnie dozwolonych poziomach. Wyniki programów monitorowania są cennym źródłem informacji do szacowania narażenia konsumentów UE na pozostałości pestycydów z dietą.
Skoordynowany przez UE program EU MACP analizuje próbki pobrane losowo z 12 produktów spożywczych. W 2021 roku były to bakłażany, banany, brokuły, grzyby uprawne, grejpfruty, melony, słodka papryka, winogrona stołowe, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, pszenica, tłuszcz wołowy i jaja kurze. W podzbiorze 13 845 przeanalizowanych próbek 97,9% mieściło się w granicach prawnych, a:
Ten sam wybór produktów jest pobierany co trzy lata, co oznacza, że można zidentyfikować tendencje wzrostowe lub spadkowe.
Ogólny wskaźnik przekraczania NDP przez pozostałości pestycydów wzrósł z 1,4% w 2018 r. do 2,1% w 2021 r. Z wyłączeniem grejpfrutów średni wskaźnik przekroczenia NDP wyniósł 1,4% w 2021 r., tyle samo co w 2018 r. W 2021 r. państwa członkowskie zwróciły uwagę na wyższą obecność pozostałości pestycydów w grejpfrutach importowanych spoza UE i w tym samym roku Komisja Europejska zaostrzyła kontrole graniczne.
Oprócz zharmonizowanych i porównywalnych danych zebranych w ramach skoordynowanego programu UE (EU MACP), roczne sprawozdanie EFSA zawiera również dane zebrane w ramach krajowych działań kontrolnych prowadzonych przez poszczególne państwa członkowskie UE, Norwegię i Islandię.
Szczegółowe wyniki programów kontroli są dostępne na stronie internetowej EFSA w postaci wykresów, które można przeglądać, dzięki czemu dane są bardziej dostępne dla osób niebędących specjalistami.
Polska - podsumowanie dotyczące analizy pozostałości pestycydów w 2021 r.
Główny Inspektorat Sanitarny opracował program kontroli pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, w tym w produktach przetworzonych i żywności dla niemowląt. Jest też odpowiedzialny za raportowanie wyników do EFSA.
W 2021 r. pobrano łącznie 3754 próbki, które zostały pobrane w ramach koordynowanego przez UE programu, krajowego monitoringu i urzędowej kontroli żywności oraz kontroli granicznych i poddane analizie. Spośród tych próbek 3514 pobrano w ramach strategii obiektywnego pobierania próbek, a 240 próbek pobrano w ramach strategii pobierania próbek podejrzanych. W przypadku pobierania próbek obiektywnych odsetek próbek niezgodnych wyniósł 3,4%, natomiast w przypadku pobierania próbek podejrzanych próbki niezgodne stanowiły 5,8%.
Pozostałości pestycydów stwierdzono w 57,9% wszystkich przebadanych próbek, z czego 77,2% próbek owoców, 58,8% próbek warzyw i 50,4% próbek zbóż zawierało pozostałości pestycydów. Wykryte pozostałości w tych próbkach były znacznie poniżej ustalonych poziomów MRL. Ogółem 5,9% wszystkich próbek zawierało pozostałości >MRL. Więcej niezgodnych próbek zaobserwowano w warzywach niż w owocach, jednak różnica była nieznaczna (6,7% vs 6,1%). Więcej przekroczeń NDP stwierdzono w próbkach produktów z krajów trzecich (9,8%) niż w próbkach krajowych i unijnych (5,5% i 4,8%). W próbkach nieznanego pochodzenia nie wykryto pozostałości powyżej MRL. Spośród 3754 próbek 136 (3,6%) było niezgodnych, w tym 71 próbek warzyw, 41 próbek owoców, 11 zbóż i produktów zbożowych, 5 próbek herbaty, 1 próbka pochodzenia zwierzęcego i 1 próbka produktu dla dzieci oraz 5 innych różnych produktów. Spośród 135 próbek niezgodnych z wymogami 41 pochodziło z krajów trzecich, a 93 z UE. Spośród 93 niezgodnych próbek z UE 83 pochodziły z Polski. 11 niezgodnych próbek zbóż i produktów zbożowych było pochodzenia polskiego i jedna ukraińskiego. 16 niezgodnych próbek zawierało więcej niż jeden związek na poziomach wyższych niż MRL, w tym rozszerzona niepewność pomiaru wynosząca 50%. 9 próbek pochodziło z krajów trzecich, a 6 z UE. Najwyższe zgłoszone przekroczenie dotyczyło buprofezyny w jarmużu kędzierzawym. MRL w próbce został przekroczony 19 000 razy. Wysokie przekroczenia odnotowano również dla ditiokarbaminianów w szpinaku (13 000 razy), tebukonazolu w Pak-choi (7500 razy), chloropiryfosu w brokułach (6600 razy), chloranów w chmielu, propargitu w jabłkach (5400 razy) i etefonu w słodkiej papryce (5000 razy).
Porównywalność z wynikami z poprzedniego roku
Całkowita liczba próbek w 2021 r. była o ok. 16% wyższa niż w roku poprzednim i o ok. 43% wyższa w porównaniu z 2019 r. Nastąpił nieznaczny spadek odsetka próbek bez pozostałości z 45,9% w 2019 r., 46,5% w 2020 r. do 43,1% w 2021 r. Odsetek próbek niezgodnych w 2021 r. w porównaniu do 2020 i 2019 r. ukształtował się na podobnym poziomie, tj. odpowiednio 3,6%, 3,5% i 2,5%.
Liczba próbek pobranych i przebadanych w Polsce w 2021 r. była na tym samym poziomie co w 2020 r. i wyniosła odpowiednio 2174 i 2177. Odsetek niezgodności w próbkach krajowych w 2021 r., wynoszący 3,8 proc., był bardzo zbliżony do danych z 2020 r. (4,0 proc.) i 2019 r. (3,2 proc.). Liczba próbek kontroli granicznych, w których herbata stanowiła 32,1 proc., była nieco niższa w 2021 r. niż w 2020 r., odpowiednio 95 i 109. Liczba próbek herbaty niezgodnych z wymogami wzrosła z 3 w 2019 r. do 6 w 2020 r., a następnie spadła do 5 w 2021 r.
Możliwe przyczyny niezgodności próbek
W 2021 r. 220 (5,9%) próbek miało pozostałości przekraczające NDP określone w prawodawstwie UE. Przy rozszerzonej niepewności pomiaru 50% stwierdzono, że 135 próbek (3,6%) było niezgodnych. Produkty, które wykazały największą liczbę przekroczeń prowadzących do niezgodności, to: seler (11,1%), grejpfruty (7,4%), słodka papryka (7,4%), truskawki (6,7%), jarmuż (5,2%), ogórki ( 4,4%), kapusta pekińska (4,4%), kasza jaglana (3,7%), marchew (3,0%), seler (3,0%), pietruszka (3,0%). Wystąpiło bardzo duże zróżnicowanie próbek niezgodnych. W większości przypadków informacje o możliwych przyczynach niezgodności były niedostępne.
Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny przeprowadzili ocenę ryzyka dla 46 niezgodnych próbek. W 3 przypadkach poziom pozostałości stanowił potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Przypadki te dotyczyły pozostałości tebukonazolu w kapuście pekińskiej, cypermetryny w selerach naciowych i ditiokarbaminianów w selerach korzeniowych. W 15 przypadkach stwierdzono, że pozostałości mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Były to tiofanat metylu w kapuście głowiastej, bromopropylat i propikonazol w grejpfrutach, propikonazol w pomarańczach, diflubenzuron w gruszkach, chlorotalonil w truskawkach, ditiokarbaminiany w jarmużu, ditiokarbaminiany w szpinaku, etefon w słodkiej papryce, karbendazym i benomyl w ogórkach. Przekroczenia ARfD stwierdzono dla cypermetryny w selerach (2918% dla dzieci, 1248% dla dorosłych), ditiokarbaminianów w jarmużu (1390% dla dzieci, 608% dla dorosłych) i ditiokarbaminianów w selerach (1134% dla dzieci, 485% dla dorosłych), wszystkie wyprodukowane w Polsce.
Wnioski ogólne z analizy EFSA
W ramach analizy wyników EFSA przeprowadził ocenę ryzyka żywieniowego. W tym roku po raz pierwszy wprowadzono również pilotażową ocenę probabilistyczną podzbioru substancji.
Z raportu wynika, że analizowane w 2021 r. artykuły spożywcze raczej nie będą stanowić zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Sprawozdanie zawiera jednak szereg zaleceń dotyczących zwiększenia skuteczności europejskich systemów kontroli pozostałości pestycydów.
Pełna treść raportu: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2023.7939
Źródła: https://www.efsa.europa.eu/en/news/pesticides-food-latest-data-published
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2023.EN-7901
Przeczytaj także
Raport opracowany przez ekspertów Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH – PIB przedstawia wyniki kontroli i monitoringu pozostałości pestycydów w żywności w Polsce w 2020 roku.
Opierając się na oficjalnych danych, PAN UK ujawnił, że udział pieczywa zawierającego dwa lub więcej pestycydów podwoił się w ciągu ostatniego roku do 50% dostępnego asortymentu.
Zgodnie z prawodawstwem UE) EFSA opublikowała roczne sprawozdanie, w którym prezentuje wyniki badań poziomów pozostałości pestycydów w żywności na rynku UE. W 2019 r. przeanalizowano łącznie 96 302 próbek, z czego 96,1% mieściło się w prawnie dozwolonych poziomach. Polska zajęła niechlubne 3. miejsce wśród państw z największą liczbą przekroczeń.