Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport NIZP PZH-PIB: pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na rynku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Raport opracowany przez ekspertów Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH – PIB przedstawia wyniki kontroli i monitoringu pozostałości pestycydów w żywności w Polsce w 2020 roku. Badaniom poddano łącznie 3246 próbek, co stanowi wzrost o 622 próbki w porównaniu z rokiem poprzednim. Próby były pobierane na różnych etapach obrotu, w tym w punktach sprzedaży detalicznej, hurtowni, produkcji pierwotnej oraz przetwórstwa żywności. Ponad 2/3 badanych próbek stanowiły owoce i warzywa. Wzrost liczby próbek w przeliczeniu na 100 tysięcy mieszkańców wyniósł 20,4% w porównaniu z poprzednim rokiem i wyniósł 8,55 próbki.

Z badań wynika, że 67,1% badanych produktów pochodziło z Polski, 17,0% z innych państw członkowskich, a 13,8% z państw trzecich. Niemożliwe było ustalenie kraju pochodzenia 2,1% badanych produktów. Najczęściej badane były pozostałości 335 różnych pestycydów, średnio 222 pestycydy na jedną próbkę. W 46,33% próbek nie stwierdzono pozostałości żadnego pestycydu, a w 48,00% próbek stwierdzono pozostałości co najmniej jednego pestycydu na poziomie nie przekraczającym odpowiednich wartości NDP. W 5,67% próbek stwierdzono przekroczenie wartości NDP dla co najmniej jednego pestycydu. Po uwzględnieniu domyślnej niepewności równej 50%, niezgodne z wymaganiami uznano 3,45% próbek. Ostatecznie 96,55% próbek nie zawierało pozostałości lub zawierało pozostałość co najmniej jednego pestycydu, zgodnych z NDP.

W 2020 roku stwierdzono obecność pozostałości 146 pestycydów we wszystkich zbadanych próbkach, co stanowi spadek o 12,6% w stosunku do roku poprzedniego. Jednak liczba wyników pozytywnych, tj. na poziomie równym bądź wyższym od odpowiedniej granicy oznaczalności (≥LOQ), wzrosła o 11,0% w stosunku do poprzedniego roku. Wzrost liczby wyników pozytywnych oraz liczby wyników przekraczających odpowiednie wartości NDP prawdopodobnie jest związany ze zwiększeniem liczby badanych próbek, rozszerzenia zakresu oznaczanych pestycydów, wdrażania do badań metod analitycznych z coraz niższymi granicami oznaczalności, a także zmienności losowej dotyczącej występowania.

Od redakcji: Raport EFSA za 2020

W naszym artykule opublikowanym w zeszłym roku "EFSA opublikowała coroczny raport dot. pestycydów w żywności" omówiliśmy kwestię stosowania pestycydów w produkcji żywności na poziomie danych z całej EU. Artykuł omawia raport EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) W raporcie podkreślono, że większość próbek żywności badanych i pochodzacych z UE zawiera pozostałości pestycydów poniżej dopuszczalnych poziomów.

Główne wskaźniki dla danych uśrednionych dla produktów pochodzących z EU ( z wyłaczeniem importowanych do EU)  to:

  • 41,3 % (z 50026 próbek) nie zawiera mierzalnych poziomów pozostałości.
  • 24,1 % (z j.w.) zawierało jedną lub więcej pozostałości w stężeniach niższych lub równych dozwolonym poziomom.
  • 1,6% (z j.w.) zawierało pozostałości przekraczające prawnie dopuszczalne maksimum, z których (0,9%) było niezgodnych.

 W raporcie polskim nie ma rozbicia na próbki pochodzenia krajowego oraz z importu 

Źródło: https://www.pzh.gov.pl/raport-analiza-potencjalnego-zagrozenia-zdrowia-konsumentow-wynikajacego-z-pozostalosci-pestycydow-w-zywnosci-dostepnej-na-polskim-rynku-w-roku-2020/

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.