Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja przyjmuje rygorystyczne limity pozostałości pestycydów w celu ochrony owadów zapylających

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Komisja przyjęła nowe przepisy, które po wejściu w życie spowodują obniżenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dwóch pestycydów w żywności. Oceny przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ( EFSA ) wykazały, że te dwie substancje chemiczne należące do grupy pestycydów ,neonikotynoidowych, klotianidyna i tiametoksam , stanowią wysokie zagrożenie dla pszczół i przyczyniają się do globalnego spadku liczebności owadów zapylających. Z tego powodu ich stosowanie na zewnątrz zostało już zakazane w UE w 2018 r. Nowe przepisy obniżą obowiązujące NDP dla tych substancji do najniższego poziomu, który można zmierzyć za pomocą najnowszych technologii. Będą dotyczyć wszystkich produktów wytwarzanych w UE, ale także importowanej żywności i pasz.

Komisarz do spraw zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides powiedziała:

 „Jeśli chodzi o stosowanie pestycydów i ryzyko związane z nimi, zawsze jasno wyrażaliśmy nasze zaangażowanie w ochronę zdrowia naszych obywateli i środowiska. Dzisiejsze działania, mające również wpływ na importowaną żywność, opierają się na naszej decyzji z 2018 r. o zakazie stosowania tych dwóch neonikotynoidów na zewnątrz w UE, ponieważ po raz pierwszy maksymalne poziomy pozostałości pestycydów zostaną obniżone, aby przeciwdziałać spadkowi liczebności owadów zapylających i chronić nasze środowisko. Pozostajemy niezłomni w naszym zaangażowaniu w realizację ambicji strategii „Od pola do stołu”, polegających na dążeniu do zrównoważonych systemów żywnościowych i ochronie owadów zapylających”.

Rozporządzenie wprowadza w życie cele Komisji, ogłoszone w Zielonym Ładzie i strategii „od pola do stołu ” , polegające na uwzględnieniu aspektów środowiskowych przy ocenie wniosków o tolerancje importowe dla pestycydów, które nie są już zatwierdzone w UE, przy jednoczesnym poszanowaniu norm i zobowiązań WTO. Środki będą miały zastosowanie do produktów importowanych od 2026 r. Da to krajom trzecim czas na dostosowanie się do nowych przepisów.

Źródło: KE

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alert NDP Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.