Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja przyjmuje rygorystyczne limity pozostałości pestycydów w celu ochrony owadów zapylających

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

Komisja przyjęła nowe przepisy, które po wejściu w życie spowodują obniżenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dwóch pestycydów w żywności. Oceny przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ( EFSA ) wykazały, że te dwie substancje chemiczne należące do grupy pestycydów ,neonikotynoidowych, klotianidyna i tiametoksam , stanowią wysokie zagrożenie dla pszczół i przyczyniają się do globalnego spadku liczebności owadów zapylających. Z tego powodu ich stosowanie na zewnątrz zostało już zakazane w UE w 2018 r. Nowe przepisy obniżą obowiązujące NDP dla tych substancji do najniższego poziomu, który można zmierzyć za pomocą najnowszych technologii. Będą dotyczyć wszystkich produktów wytwarzanych w UE, ale także importowanej żywności i pasz.

Komisarz do spraw zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides powiedziała:

 „Jeśli chodzi o stosowanie pestycydów i ryzyko związane z nimi, zawsze jasno wyrażaliśmy nasze zaangażowanie w ochronę zdrowia naszych obywateli i środowiska. Dzisiejsze działania, mające również wpływ na importowaną żywność, opierają się na naszej decyzji z 2018 r. o zakazie stosowania tych dwóch neonikotynoidów na zewnątrz w UE, ponieważ po raz pierwszy maksymalne poziomy pozostałości pestycydów zostaną obniżone, aby przeciwdziałać spadkowi liczebności owadów zapylających i chronić nasze środowisko. Pozostajemy niezłomni w naszym zaangażowaniu w realizację ambicji strategii „Od pola do stołu”, polegających na dążeniu do zrównoważonych systemów żywnościowych i ochronie owadów zapylających”.

Rozporządzenie wprowadza w życie cele Komisji, ogłoszone w Zielonym Ładzie i strategii „od pola do stołu ” , polegające na uwzględnieniu aspektów środowiskowych przy ocenie wniosków o tolerancje importowe dla pestycydów, które nie są już zatwierdzone w UE, przy jednoczesnym poszanowaniu norm i zobowiązań WTO. Środki będą miały zastosowanie do produktów importowanych od 2026 r. Da to krajom trzecim czas na dostosowanie się do nowych przepisów.

Źródło: KE

Wybierz obszar: Alert NDP Bezpieczeństwo żywności

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.