Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja przyjęła nowe przepisy, które po wejściu w życie spowodują obniżenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dwóch pestycydów w żywności. Oceny przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ( EFSA ) wykazały, że te dwie substancje chemiczne należące do grupy pestycydów ,neonikotynoidowych, klotianidyna i tiametoksam , stanowią wysokie zagrożenie dla pszczół i przyczyniają się do globalnego spadku liczebności owadów zapylających. Z tego powodu ich stosowanie na zewnątrz zostało już zakazane w UE w 2018 r. Nowe przepisy obniżą obowiązujące NDP dla tych substancji do najniższego poziomu, który można zmierzyć za pomocą najnowszych technologii. Będą dotyczyć wszystkich produktów wytwarzanych w UE, ale także importowanej żywności i pasz.
Komisarz do spraw zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides powiedziała:
„Jeśli chodzi o stosowanie pestycydów i ryzyko związane z nimi, zawsze jasno wyrażaliśmy nasze zaangażowanie w ochronę zdrowia naszych obywateli i środowiska. Dzisiejsze działania, mające również wpływ na importowaną żywność, opierają się na naszej decyzji z 2018 r. o zakazie stosowania tych dwóch neonikotynoidów na zewnątrz w UE, ponieważ po raz pierwszy maksymalne poziomy pozostałości pestycydów zostaną obniżone, aby przeciwdziałać spadkowi liczebności owadów zapylających i chronić nasze środowisko. Pozostajemy niezłomni w naszym zaangażowaniu w realizację ambicji strategii „Od pola do stołu”, polegających na dążeniu do zrównoważonych systemów żywnościowych i ochronie owadów zapylających”.
Rozporządzenie wprowadza w życie cele Komisji, ogłoszone w Zielonym Ładzie i strategii „od pola do stołu ” , polegające na uwzględnieniu aspektów środowiskowych przy ocenie wniosków o tolerancje importowe dla pestycydów, które nie są już zatwierdzone w UE, przy jednoczesnym poszanowaniu norm i zobowiązań WTO. Środki będą miały zastosowanie do produktów importowanych od 2026 r. Da to krajom trzecim czas na dostosowanie się do nowych przepisów.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Kontrola UE, przeprowadzona przez DG Sante w maju i czerwcu 2022, wzbudziła obawy dotyczące podejścia Turcji do kontroli mykotoksyn w jej dostawach żywności. Mykotoksyny są toksycznymi związkami wytwarzanymi przez niektóre rodzaje pleśni, które mogą porastać uprawy i mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi, jeśli są spożywane w dużych ilościach.
Dostępność żywności nie jest dziś zagrożona w Europie. Przystępność cenowa żywności jest jednak coraz większym problemem dla coraz większej liczby gospodarstw domowych o niskich dochodach.
Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/15XX w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością wejdzie w życie w październiku 2022 r. Jakie będzie miało skutki?