Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja Europejska kwestionuje tureckie podejście do kontroli mykotoksyn

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Kontrola UE, przeprowadzona przez DG Sante w maju i czerwcu 2022, wzbudziła obawy dotyczące podejścia Turcji do kontroli mykotoksyn w jej dostawach żywności. Mykotoksyny są toksycznymi związkami wytwarzanymi przez niektóre rodzaje pleśni, które mogą porastać uprawy i mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi, jeśli są spożywane w dużych ilościach.

Ocena była następstwem regularnych powiadomień systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) w ostatnich latach dotyczących aflatoksyn w pistacjach i suszonych figach importowanych z Turcji. W 2021 roku zgłoszono 53 zgłoszenia obecności aflatoksyny w suszonych figach i 27 w przypadku pistacji. Nie ma unijnych limitów dla ochratoksyny A w suszonych figach, ale w 2021 r. wydano pięć ostrzeżeń RASFF.

Braki regulacyjne

Według kontroli Turcja nie wdrożyła odpowiednio przepisów UE dotyczących kontroli mykotoksyn w produktach spożywczych. W sprawozdaniu stwierdzono, że Turcja nie ustanowiła maksymalnych poziomów dla wszystkich mykotoksyn w produktach spożywczych, a jej systemy monitorowania i testowania są niewystarczające.

Brak szkoleń

Kontrola wykazała również, że Turcja nie przeszła odpowiedniego szkolenia dla swoich organów ds. bezpieczeństwa żywności w zakresie wykrywania i reagowania na zanieczyszczenie mykotoksynami. Ten brak szkoleń doprowadził do niespójnego egzekwowania przepisów i wyższego ryzyka zanieczyszczenia mykotoksynami produktów spożywczych.

DG Sante nie stwierdziła problemów z laboratoriami przeprowadzającymi analizy do celów urzędowej kontroli zanieczyszczenia aflatoksyną i ochratoksyną A w suszonych figach i pistacjach przeznaczonych na eksport do UE.

Wezwanie do działania

UE wezwała Turcję do podjęcia natychmiastowych działań w celu rozwiązania tych problemów i dostosowania przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności do standardów UE. Obejmuje to ustanowienie maksymalnych poziomów dla wszystkich mykotoksyn w produktach spożywczych, wzmocnienie systemów monitorowania i testowania oraz zapewnienie szkoleń dla organów ds. bezpieczeństwa żywności.

Władze tureckie poinformowały, że wszystkich 200 producentów pistacji działających w prowincjach Gaziantep i Şanlıurfa oraz 60 producentów fig w prowincjach Aydın, İzmir i Bursa weźmie udział w szkoleniu obejmującym analizę ryzyka w zakresie ogólnych zasad GAP, zintegrowanej kontroli, żywienia roślin, -zbiory, zbiory i higiena pożniwna.

Wpływ na UE

Ustalenia kontroli są niepokojące, ponieważ Turcja jest głównym producentem i eksporterem produktów rolnych, w tym zbóż, owoców i warzyw. Produkty te są powszechnie stosowane w produktach spożywczych w całej UE, a ich potencjalne zanieczyszczenie mykotoksynami mogłoby mieć poważne konsekwencje dla zdrowia konsumentów.

Podsumowanie

UE oświadczyła, że będzie ściśle monitorować postępy Turcji w rozwiązywaniu tych problemów i w razie potrzeby podejmie dalsze działania w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów żywnościowych importowanych z Turcji. Konsumentom zaleca się zachowanie czujności i sprawdzanie, czy władze ich kraju nie wycofują produktów żywnościowych z Turcji lub nie wydają ostrzeżeń na ich temat.

 

Źródło: https://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit-report/details/4545

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.