Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

INFOSAN – podsumowanie II kwartał 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Incydenty związane z bezpieczeństwem żywności

Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Międzynarodową Sieć Organów Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), w drugimkwartale 2022 r. spadła liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności. W drugim kwartale 2022 roku Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 46 incydentów dotyczących bezpieczeństwa żywności.

Odnotowano:

  • 22 incydenty związane z zagrożeniem biologicznym [Listeria monocytogenes (8), Salmonella spp. (7), Norovirus (3), Hepatitis A (1), pleśń. (1) oraz dwa incydenty w procesie identyfikacji zagrożenia biologicznego];
  • 17 obejmujących niezadeklarowany alergen/składnik [mleko (6), skorupiaki (2), orzeszki ziemne (2), migdały (1), jajko (1), gluten (1), orzechy laskowe (1), gorczyca (1), sezam (1) i soja (1)]
  • 5 związanych z zagrożeniem chemicznym [aflatoksyny (1), chlorpyrifos (1), histamina (1), alkaloidy (1), tionoanalog sildenafilu (1)]
  • oraz dwa związane z zagrożeniem fizycznym [metal (1), plastik (1)].

Kategoriami żywności, których najczęściej dotyczyło 46 incydentów w II kwartale 2022 r. były:

  • przekąski, desery i inne produkty spożywcze (11),
  • ryby i inne owoce morza (7),
  • żywność złożona (5),
  • zioła przyprawy i przyprawy (5),
  • orzechy i nasiona roślin oleistych (4),
  • owoce i przetwory owocowe (3),
  • warzywa i przetwory warzywne (3),
  • mięso i przetwory mięsne (2),
  • zboża i produkty na bazie zbóż (1),
  • jaja (1),
  • dodatki do żywności (1),
  • mleko i przetwory mleczne (1),
  • napoje bezalkoholowe (1)
  • oraz jedna nieznana.

W drugim kwartale liczba incydentów utrzymywała się na wysokim poziomie, osiągając 46, czyli o jeden mniej niż w poprzednim kwartale (47). Dzięki aktywnemu zaangażowaniu członków i partnerów INFOSAN, 52% z nich zostało zgłoszonych przez członków INFOSAN (Punkty Kontaktowe ds. Sytuacji Kryzysowych i Punkty Centralne), 33% z tych incydentów zostało przekazanych do Sekretariatu poprzez System Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach Komisji Europejskiej (RASFF), a 15% poprzez różne kanały WHO.

Zasięg geograficzny

W 46 incydentach uczestniczyło 106 państw członkowskich WHO i terytoriów ze wszystkich regionów WHO. Dotknięte państwa członkowskie były rozmieszczone w następujący sposób: 49 z 53 państw członkowskich z Regionu Europejskiego, 18 z 47 w Afryce, 13 z 27 w Zachodnim Pacyfiku, 11 z 35 w obu Amerykach, 11 z 21 we wschodnim regionie Morza Śródziemnego i wreszcie 3 z 11 w Azji Południowo-Wschodniej.

Źródło: INFOSAN

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.