INFOSAN – podsumowanie II kwartał 2022 r.
Incydenty związane z bezpieczeństwem żywności
Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Międzynarodową Sieć Organów Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), w drugimkwartale 2022 r. spadła liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności. W drugim kwartale 2022 roku Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 46 incydentów dotyczących bezpieczeństwa żywności.
Odnotowano:
- 22 incydenty związane z zagrożeniem biologicznym [Listeria monocytogenes (8), Salmonella spp. (7), Norovirus (3), Hepatitis A (1), pleśń. (1) oraz dwa incydenty w procesie identyfikacji zagrożenia biologicznego];
- 17 obejmujących niezadeklarowany alergen/składnik [mleko (6), skorupiaki (2), orzeszki ziemne (2), migdały (1), jajko (1), gluten (1), orzechy laskowe (1), gorczyca (1), sezam (1) i soja (1)]
- 5 związanych z zagrożeniem chemicznym [aflatoksyny (1), chlorpyrifos (1), histamina (1), alkaloidy (1), tionoanalog sildenafilu (1)]
- oraz dwa związane z zagrożeniem fizycznym [metal (1), plastik (1)].
Kategoriami żywności, których najczęściej dotyczyło 46 incydentów w II kwartale 2022 r. były:
- przekąski, desery i inne produkty spożywcze (11),
- ryby i inne owoce morza (7),
- żywność złożona (5),
- zioła przyprawy i przyprawy (5),
- orzechy i nasiona roślin oleistych (4),
- owoce i przetwory owocowe (3),
- warzywa i przetwory warzywne (3),
- mięso i przetwory mięsne (2),
- zboża i produkty na bazie zbóż (1),
- jaja (1),
- dodatki do żywności (1),
- mleko i przetwory mleczne (1),
- napoje bezalkoholowe (1)
- oraz jedna nieznana.
W drugim kwartale liczba incydentów utrzymywała się na wysokim poziomie, osiągając 46, czyli o jeden mniej niż w poprzednim kwartale (47). Dzięki aktywnemu zaangażowaniu członków i partnerów INFOSAN, 52% z nich zostało zgłoszonych przez członków INFOSAN (Punkty Kontaktowe ds. Sytuacji Kryzysowych i Punkty Centralne), 33% z tych incydentów zostało przekazanych do Sekretariatu poprzez System Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach Komisji Europejskiej (RASFF), a 15% poprzez różne kanały WHO.
Zasięg geograficzny
W 46 incydentach uczestniczyło 106 państw członkowskich WHO i terytoriów ze wszystkich regionów WHO. Dotknięte państwa członkowskie były rozmieszczone w następujący sposób: 49 z 53 państw członkowskich z Regionu Europejskiego, 18 z 47 w Afryce, 13 z 27 w Zachodnim Pacyfiku, 11 z 35 w obu Amerykach, 11 z 21 we wschodnim regionie Morza Śródziemnego i wreszcie 3 z 11 w Azji Południowo-Wschodniej.
Źródło: INFOSAN
Przeczytaj także
-
17.11.2022
50% pieczywa w UK zawiera pestycydy
Opierając się na oficjalnych danych, PAN UK ujawnił, że udział pieczywa zawierającego dwa lub więcej pestycydów podwoił się w ciągu ostatniego roku do 50% dostępnego asortymentu.
-
20.06.2022
INFOSAN – podsumowanie I kw. 2022 r.
Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Międzynarodową Sieć Organów Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), w pierwszym kwartale 2022 r. spadła liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności.
-
16.03.2022
INFOSAN - Podsumowanie IV kwartału 2021 roku
W czwartym kwartale 2021 r. Sekretariat INFOSAN zareagował na 64 przypadki dotyczące bezpieczeństwa żywności, w których uczestniczyło 86 państw członkowskich WHO i jedno Terytorium Missisipi. Dotyczyły one 87 państw członkowskich i terytoriów WHO. Kategorie żywności, których najczęściej dotyczyły 64 przypadki w czwartym kwartale 2021 r., to...