Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

50% pieczywa w UK zawiera pestycydy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Opierając się na oficjalnych danych, PAN UK (Pesticide Action Network UK) ujawnił, że udział pieczywa zawierającego dwa lub więcej pestycydów podwoił się w ciągu ostatniego roku do 50% całego asortymentu. Liczba ta oznacza znaczny wzrost w porównaniu z wynikami rządowych testów w ciągu ostatniej dekady, kiedy średnio ok. 25% pieczywa zawierało koktajle pestycydowe.

Na zlecenie rządu Wlk. Brytanii przebadano szereg produktów piekarskich – od standardowego białego i ciemnego chleba po podpłomyki, bułeczki i babeczki – i znaleziono w sumie jedenaście różnych pestycydów, w tym pięć powiązanych z rakiem: cypermetrynę, deltametrynę, flonikamid (środki owadobójcze), fosetyl ( fungicyd) i glifosat (herbicyd). Obecność glifosatu w ziarnie w dużej mierze wynika z jego zastosowania jako środka osuszającego przed zbiorami, gdy jest on używany do sztucznego suszenia upraw, aby ułatwić zbiory. Gdyby rząd Wielkiej Brytanii zakazał stosowania glifosatu jako środka osuszającego przed zbiorami, może to zmniejszyć ilość tej pozostałości znajdującej się w ziarnach.

Parszywa dwunastka

PAN UK opublikowała również jak co roku „The Dirty Dozen” – listę 12 owoców i warzyw, które najprawdopodobniej są skażone wieloma pestycydami. Najnowsze dane opublikowane przez rząd Wielkiej Brytanii, dotyczące testów przeprowadzonych w 2021 r., pokazują, że koktajle pestycydowe stanowią również istotny problem w przypadku owoców i warzyw, przy czym prawie jedna trzecia warzyw (30%) i ponad dwie trzecie owoców (69%) zawierają pozostałości więcej niż jednej substancji chemicznej.

- Istnieje coraz więcej dowodów na to, że pestycydy mogą stać się bardziej szkodliwe, gdy zostaną ze sobą połączone. A jednak nadal ustalamy granice bezpieczeństwa tylko dla jednej substancji chemicznej na raz. Właściwie nie mamy pojęcia o długofalowych skutkach spożywania niewielkich ilości setek różnych chemikaliów. Wybieramy grę w rosyjską ruletkę zdrowiem ludzi podsumował Nick Mole, specjalista ds. polityki, PAN UK.

Analiza PAN UK najnowszych wyników rządowego programu testowego wykazała łącznie 137 różnych pozostałości pestycydów we wszystkich produktach, w tym wiele powiązanych z poważnymi, przewlekłymi skutkami zdrowotnymi. W szczególności testowane produkty zawierały:

  • 46 czynników rakotwórczych, które mogą powodować różne rodzaje raka.
  • 27 substancji zaburzających gospodarkę hormonalną (EDC), które mogą zakłócać układ hormonalny i powodować wady wrodzone, zaburzenia rozwojowe i problemy z reprodukcją, takie jak niepłodność.
  • 11 „toksyn rozwojowych lub reprodukcyjnych”, które mogą mieć niekorzystny wpływ na funkcje seksualne i płodność oraz zmniejszać liczbę i funkcjonalność plemników oraz powodować poronienia.
  • 14 inhibitorów cholinesterazy, które zmniejszają zdolność komórek nerwowych do przekazywania sobie informacji i mogą upośledzać układ oddechowy oraz powodować dezorientację, bóle głowy i osłabienie.

Ponad jedna trzecia (47) wszystkich znalezionych pestycydów nie jest zatwierdzonych w Wielkiej Brytanii, co oznacza, że brytyjscy rolnicy nie mogą ich używać!

Walka z obecnością pestycydów w żywności

Biorąc pod uwagę, że pestycydy występują w milionach różnych kombinacji w żywności, najprostszym sposobem radzenia sobie z koktajlami pestycydowymi jest upewnienie się, że nowe umowy handlowe nie doprowadzą do napływu importu towarów z ładunkiem pestycydów oraz drastyczne ograniczenie stosowania chemikaliów w rolnictwie. Pomimo zobowiązania z 2018 r. rząd Wielkiej Brytanii jeszcze nie podjął działań i wydaje się, że obecnie wycofuje się z obietnic wprowadzenia celów redukcji pestycydów i pakietu wsparcia, aby pomóc rolnikom przejść na bezpieczne i zrównoważone alternatywy.

Te nielegalne pozostałości pestycydów nie powinny trafiać na talerze brytyjskich konsumentów. Albo przemykają niezauważenie przez nieudolne kontrole graniczne, albo zagraniczni producenci uzyskują przewagę konkurencyjną, mogąc używać pestycydów zabronionych w Wielkiej Brytanii. W czasie, gdy prosimy naszych rolników o bardziej zrównoważoną produkcję, nie powinniśmy utrudniać im zarabiania na życie.

Aby chronić zdrowie swoich klientów, niektóre brytyjskie supermarkety zaczynają zwracać uwagę na koktajle pestycydowe. Tymczasem kluczowa strategia rządu dotycząca redukcji pestycydów jest już spóźniona o pięć lat. Jak długo powinni czekać konsumenci i rolnicy?” – zastanawia się Nick Mole z PAN UK.

Źródło: PAN UK

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł piekarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.