Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

INFOSAN – podsumowanie I kw. 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

INFOSAN – podsumowanie I kw. 2022 r.

Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Międzynarodową Sieć Organów Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), w pierwszym kwartale 2022 r. spadła liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności.

Międzynarodowa Sieć INFOSAN powiadomiła o 47 ostrzeżeniach od stycznia do marca tego roku, w porównaniu z 64 w ostatnim kwartale 2021 roku.

Jak dotąd w tym roku 25 dotyczyło zagrożenia biologicznego, w tym dziewięć z powodu Salmonelli, siedem z powodu Listeria monocytogenes, pięć z powodu E. coli i po jednym z powodu Bacillus cereus, Cronobacter sakazakii i Norovirus.

Jedenaście incydentów było spowodowanych niezadeklarowanym alergenem lub składnikiem, takim jak mleko, jajko, orzechy, migdały, orzechy laskowe, pistacje i soja.

W ośmiu przypadkach chodziło o zagrożenie fizyczne, takie jak metal, szkło, owady, mysz i plastik, natomiast trzy były spowodowane zagrożeniem chemicznym, takim jak tlenek etylenu i MDMA (zwane również ecstasy). 

INFOSAN jest zarządzany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Prawie połowa z 47 incydentów została zgłoszona do sekretariatu przez członków INFOSAN, jedna trzecia przez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF) Komisji Europejskiej, a pozostałe przez różne kanały wewnętrzne WHO.

Główne incydenty na początku 2022 r.

Kategorie żywności, których najczęściej dotyczyły alerty, to przekąski, desery i inne produkty spożywcze, zboża i produkty na bazie zbóż oraz warzywa i produkty roślinne.

Inne wpisy dotyczyły żywności złożonej, mleka i produktów mlecznych, orzechów i nasion oleistych, alkoholu, ryb i innych owoców morza, jaj, dodatków do żywności, żywności dla niemowląt i małych dzieci, przetworów owocowych, soków owocowych i warzywnych, ziół, przypraw, roślin strączkowych i nasion roślin strączkowych oraz produktów mięsnych.

Jednym z głównych incydentów były przypadki Cronobacter sakazakii związane z preparatami w proszku dla niemowląt produkowanymi przez Abbott Nutrition w Stanach Zjednoczonych. INFOSAN został powiadomiony o tym problemie 17 lutego 2022 r., a później w tym samym miesiącu otrzymał informację, że produkty zostały rozprowadzone do 53 krajów.

Inny poważny alarm dotyczył Salmonelli typhimurium w czekoladzie produkowanej przez Ferrero w Belgii. WHO została poinformowana o epidemii 27 marca, kiedy nie zidentyfikowano jeszcze jej źródła. Po ustaleniu, że przyczyną epidemii była skażona czekolada Kinder, INFOSAN dowiedział się, że dystrybucja objęła 113 krajów.

Źródło: https://www.who.int/news/item/03-06-2022-infosan-quarterly-summary-2022-1

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.