Dobrowolne wycofanie wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o rozszerzeniu dobrowolnego wycofania wyprodukowanych przez belgijski zakład firmy Ferrero produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium. Wszystkie produkty marki Kinder wyprodukowane przez belgijski zakład firmy Ferrero, bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, podlegają obecnie wycofaniu. Produkty wprowadzone na rynek Polski z tego zakładu są określone poniżej.
Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów (aktualizacja na podstawie informacji Ferrero Polska Commercial z dnia 11.04.2022)
Nazwa produktu |
Data minimalnej trwałości/ Nr partii |
Zdjęcie |
Kinder Schoko-bons 46 g, 125 g, 200 g |
Wszystkie daty minimalnej trwałości Wszystkie Partie |
|
Kinder Niespodzianka Maxi 100g
|
Wszystkie daty minimalnej trwałości Wszystkie Partie
|
|
Kinder Maxi MIX z maskotką 133g |
Wszystkie daty minimalnej trwałości Wszystkie Partie
|
|
Kinder Mini EGGS 100g |
Wszystkie daty minimalnej trwałości Wszystkie Partie
|
|
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Ferrero Polska Commercial podjęła następujące działania:
- Poinformowała klientów i rozpoczęła proces wycofywania wyżej wymienionych produktów z rynku,
- Poinformowała operatorów logistycznych w celu zablokowania i odizolowania wyżej wymienionych produktów w magazynach,
- Poinformowała media,
- Poinformowała konsumentów na stronie www.ferrero.pl; www.Kinder.pl,
- Poinformowała poprzez intranet swoich pracowników,
- Zapewnia obsługę konsumentów za pośrednictwem serwisu konsumenckiego:
- infolinia: 801 550 550
- adres e-mail: serwis.konsumencki@ferrero.com
- formularz on-line na stronie: www.ferrero.pl
- Grupa Ferrero wyżej wymienione działania podjęła na wszystkich zainteresowanych rynkach w sposób skoordynowany i jednolity,
- Grupa Ferrero na bieżąco monitoruje na rynkach i niezwłocznie podejmuje adekwatne działania.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania produktów z rynku.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
07.04.2022
EFSA i ECDC badają epidemię salmonelli w wielu krajach powiązaną z produktami czekoladowymi
Epidemia wywołana przez jednofazową Salmonella Typhimurium szybko ewoluuje w siedmiu krajach UE/EOG oraz w Wielkiej Brytanii. Na dzień 5 kwietnia 2022 r. zgłoszono 134 przypadki, głównie wśród dzieci poniżej 10 roku życia.
-
07.04.2022
Ferrero rozszerza wycofanie o dodatkowe produkty z linii Kinder
FSAI ostrzega konsumentów, którzy mogą mieć w domu wycofane produkty, aby ich nie spożywali.
-
06.04.2022
Kinder niespodzianka od Ferrero powiązana z epidemią salmonelli w wielu krajach UE
Epidemia salmonelli w kilku krajach, która dotyka głównie małe dzieci, została powiązana z produktami czekoladowymi wytwarzanymi przez Ferrero. Wycofanie dotyczy jedno- i wielopakowych jajek Kinder Surprise, popularnego przysmaku sprzedawanego dzieciom.