Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Epidemia wywołana przez jednofazową Salmonella Typhimurium szybko ewoluuje w siedmiu krajach UE/EOG oraz w Wielkiej Brytanii. Na dzień 5 kwietnia 2022 r. zgłoszono 134 przypadki, głównie wśród dzieci poniżej 10 roku życia. Pierwszy przypadek zidentyfikowano w Wielkiej Brytanii 7 stycznia 2022 r. Od 17 lutego 2022 r. przypadki wykryto również w innych częściach Europy.
Wybuch charakteryzuje się niezwykle wysokim odsetkiem hospitalizowanych dzieci, niektóre z ciężkimi objawami klinicznymi, takimi jak krwawa biegunka. Na podstawie wywiadów z pacjentami i wstępnych analitycznych badań epidemiologicznych zidentyfikowano konkretne produkty czekoladowe jako prawdopodobną drogę zakażenia. Dotknięte przypadki zidentyfikowano za pomocą zaawansowanych technik typowania molekularnego. Ponieważ ta metoda testowania nie jest rutynowo stosowana we wszystkich krajach, niektóre przypadki mogą pozostać niewykryte.
Do tej pory wycofano produkty z rynku w kilku krajach, w tym w Belgii, Francji, Niemczech, Irlandii, Luksemburgu i Wielkiej Brytanii, aby zapobiec spożywaniu produktów potencjalnie skażonych salmonellą. Dalsze dochodzenia są prowadzone przez organy ds. zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności w krajach, w których zgłaszane są przypadki, w celu określenia przyczyny i zakresu skażenia oraz zapewnienia, że skażone produkty nie zostaną wprowadzone na rynek.
ECDC i EFSA oceniają dostępne dane z tych krajów i przygotowują szybką ocenę epidemii, która zostanie opublikowana w tygodniu rozpoczynającym się 11 kwietnia 2022 r.
Pytania dotyczące trwającego wycofywania produktów należy kierować do krajowych organów ds. bezpieczeństwa żywności.
Liczba potwierdzonych i prawdopodobnych przypadków* jednofazowego zakażenia S. Typhimurium według kraju, UE/EOG i Wielkiej Brytanii, na dzień 5 kwietnia 2022 r.
Kraj |
Potwierdzone przypadki |
Prawdopodobne przypadki |
Całkowita liczba spraw |
Belgia |
0 |
26 |
26 |
Francja |
20 |
0 |
20 |
Niemcy |
4 |
3 |
7 |
Irlandia |
10 |
0 |
10 |
Luksemburg |
1 |
0 |
1 |
Holandia |
2 |
0 |
2 |
Norwegia |
1 |
0 |
1 |
Szwecja |
4 |
0 |
4 |
Razem UE/EOG |
42 |
29 |
71 |
Zjednoczone Królestwo |
63 |
0 |
63 |
Całkowity |
105 |
29 |
134 |
*Zgodnie z międzynarodową definicją przypadku epidemii
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Epidemia salmonelli w kilku krajach, która dotyka głównie małe dzieci, została powiązana z produktami czekoladowymi wytwarzanymi przez Ferrero. Wycofanie dotyczy jedno- i wielopakowych jajek Kinder Surprise, popularnego przysmaku sprzedawanego dzieciom.
Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą i przenoszoną przez żywność w UE w 2020 r. W przypadku Salmonella Enteritidis zaobserwowano narastające tendencje oporności na antybiotyki z klasy chinolonów/fluorochinolonów.
eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa - dzień 1 - nagranie z dnia 24.03.2022 r.