Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

EFSA i ECDC badają epidemię salmonelli w wielu krajach powiązaną z produktami czekoladowymi

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Epidemia wywołana przez jednofazową Salmonella Typhimurium szybko ewoluuje w siedmiu krajach UE/EOG oraz w Wielkiej Brytanii. Na dzień 5 kwietnia 2022 r. zgłoszono 134 przypadki, głównie wśród dzieci poniżej 10 roku życia. Pierwszy przypadek zidentyfikowano w Wielkiej Brytanii 7 stycznia 2022 r. Od 17 lutego 2022 r. przypadki wykryto również w innych częściach Europy.

Wybuch charakteryzuje się niezwykle wysokim odsetkiem hospitalizowanych dzieci, niektóre z ciężkimi objawami klinicznymi, takimi jak krwawa biegunka. Na podstawie wywiadów z pacjentami i wstępnych analitycznych badań epidemiologicznych zidentyfikowano konkretne produkty czekoladowe jako prawdopodobną drogę zakażenia. Dotknięte przypadki zidentyfikowano za pomocą zaawansowanych technik typowania molekularnego. Ponieważ ta metoda testowania nie jest rutynowo stosowana we wszystkich krajach, niektóre przypadki mogą pozostać niewykryte.

Do tej pory wycofano produkty z rynku w kilku krajach, w tym w Belgii, Francji, Niemczech, Irlandii, Luksemburgu i Wielkiej Brytanii, aby zapobiec spożywaniu produktów potencjalnie skażonych salmonellą. Dalsze dochodzenia są prowadzone przez organy ds. zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności w krajach, w których zgłaszane są przypadki, w celu określenia przyczyny i zakresu skażenia oraz zapewnienia, że ​​skażone produkty nie zostaną wprowadzone na rynek.

ECDC i EFSA oceniają dostępne dane z tych krajów i przygotowują szybką ocenę epidemii, która zostanie opublikowana w tygodniu rozpoczynającym się 11 kwietnia 2022 r.

Pytania dotyczące trwającego wycofywania produktów należy kierować do krajowych organów ds. bezpieczeństwa żywności.

Liczba potwierdzonych i prawdopodobnych przypadków* jednofazowego zakażenia S. Typhimurium według kraju, UE/EOG i Wielkiej Brytanii, na dzień 5 kwietnia 2022 r.

Kraj

Potwierdzone przypadki

Prawdopodobne przypadki

Całkowita liczba spraw

Belgia

0

26

26

Francja

20

0

20

Niemcy

4

3

7

Irlandia

10

0

10

Luksemburg

1

0

1

Holandia

2

0

2

Norwegia

1

0

1

Szwecja

4

0

4

Razem UE/EOG

42

29

71

Zjednoczone Królestwo

63

0

63

Całkowity

105

29

134

*Zgodnie z międzynarodową definicją przypadku epidemii

 Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

Autor: EFSA

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.