Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA i ECDC badają epidemię salmonelli w wielu krajach powiązaną z produktami czekoladowymi

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Epidemia wywołana przez jednofazową Salmonella Typhimurium szybko ewoluuje w siedmiu krajach UE/EOG oraz w Wielkiej Brytanii. Na dzień 5 kwietnia 2022 r. zgłoszono 134 przypadki, głównie wśród dzieci poniżej 10 roku życia. Pierwszy przypadek zidentyfikowano w Wielkiej Brytanii 7 stycznia 2022 r. Od 17 lutego 2022 r. przypadki wykryto również w innych częściach Europy.

Wybuch charakteryzuje się niezwykle wysokim odsetkiem hospitalizowanych dzieci, niektóre z ciężkimi objawami klinicznymi, takimi jak krwawa biegunka. Na podstawie wywiadów z pacjentami i wstępnych analitycznych badań epidemiologicznych zidentyfikowano konkretne produkty czekoladowe jako prawdopodobną drogę zakażenia. Dotknięte przypadki zidentyfikowano za pomocą zaawansowanych technik typowania molekularnego. Ponieważ ta metoda testowania nie jest rutynowo stosowana we wszystkich krajach, niektóre przypadki mogą pozostać niewykryte.

Do tej pory wycofano produkty z rynku w kilku krajach, w tym w Belgii, Francji, Niemczech, Irlandii, Luksemburgu i Wielkiej Brytanii, aby zapobiec spożywaniu produktów potencjalnie skażonych salmonellą. Dalsze dochodzenia są prowadzone przez organy ds. zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności w krajach, w których zgłaszane są przypadki, w celu określenia przyczyny i zakresu skażenia oraz zapewnienia, że ​​skażone produkty nie zostaną wprowadzone na rynek.

ECDC i EFSA oceniają dostępne dane z tych krajów i przygotowują szybką ocenę epidemii, która zostanie opublikowana w tygodniu rozpoczynającym się 11 kwietnia 2022 r.

Pytania dotyczące trwającego wycofywania produktów należy kierować do krajowych organów ds. bezpieczeństwa żywności.

Liczba potwierdzonych i prawdopodobnych przypadków* jednofazowego zakażenia S. Typhimurium według kraju, UE/EOG i Wielkiej Brytanii, na dzień 5 kwietnia 2022 r.

Kraj

Potwierdzone przypadki

Prawdopodobne przypadki

Całkowita liczba spraw

Belgia

0

26

26

Francja

20

0

20

Niemcy

4

3

7

Irlandia

10

0

10

Luksemburg

1

0

1

Holandia

2

0

2

Norwegia

1

0

1

Szwecja

4

0

4

Razem UE/EOG

42

29

71

Zjednoczone Królestwo

63

0

63

Całkowity

105

29

134

*Zgodnie z międzynarodową definicją przypadku epidemii

 Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

Autor: EFSA

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.