Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kinder niespodzianka od Ferrero powiązana z epidemią salmonelli w wielu krajach UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Firma Ferrero jako środek ostrożności podjęła decyzję o dobrowolnym wycofaniu popularnych jajek z niespodzianką - Kinder Surprise 20 g i Kinder Surprise w opakowaniu 20 g x 3 w Wielkiej Brytanii i Irlandii z datą przydatności do spożycia między 11 lipca 2022 a 7 października 2022 r. Ferrero poinformował, że czekolada, której dotyczy problem, została wyprodukowana w Belgii, a wycofanie może zostać rozszerzone również na inne kraje.

Produkt prawdopodobnie jest przyczyną wielonarodowej epidemii Salmonelli, która objęła już ponad 100 osób w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Francji, Niemczech, Szwecji, Holandii i we Włoszech. Niektóre z wyników analitycznych są powiązane z ogniskiem wywołanym przez jednofazowy wariant Salmonella Typhimurium. W Wielkiej Brytanii odnotowano najwięcej przypadków infekcji, bo aż 46. Wszyscy chorzy mają 18 lat lub mniej, a około 60% ma mniej niż 5 lat. Co najmniej dziewięciu pacjentów związanych z wybuchem epidemii było hospitalizowanych, ale nie zgłoszono żadnych zgonów.

Co ustaliła FSA?

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) poinformowała, że zebrane od osób dotkniętych chorobą dane z sekwencjonowania całego genomu wykazały, że przypadki te są ze sobą powiązane. A dochodzenie wykazało związek między przypadkami Salmonelli w Wielkiej Brytanii a produktem wytwarzanym przez Ferrero.

Epidemia także w innych krajach UE

Początkowo Komisja Europejska opublikowała powiadomienie systemu wczesnego ostrzegania o żywności i paszach (RASFF), ale później zostało ono usunięte z widoku publicznego, gdy państwa członkowskie prowadziły dochodzenie w sprawie incydentu. Ujawniono, że Francja zgłosiła 17 przypadków zachorowań, Niemcy 6, Szwecja 4, a Holandia 2. Informacje z ECDC oraz EFSA sugerowały, że w kilku krajach epidemia została spowodowana przez produkty wykonane z czekolady. Irlandia odnotowała 10 przypadków z tym samym szczepem Salmonelli odpowiedzialnym za wybuch epidemii w Wielkiej Brytanii. Część z nich dotyczyła małych dzieci.

Firma Ferrero poinformowała o wycofaniu produktu, podczas gdy dochodzenie jest kontynuowane

W wydanym oświadczeniu firma Ferrero poinformowała, że żaden z jej produktów z linii Kinder Surprise wprowadzonych na rynek nie uzyskał pozytywnego wyniku testu na obecność Salmonelli i nie otrzymano żadnych skarg od konsumentów. Jednakże firma współpracuje z dystrybutorami, aby zapewnić, że te produkty nie będą już dostępne w sprzedaży.

Oświadczenie Ferrero Polska

Ferrero dobrowolnie wycofuje w Polsce wybrane partie produktów Kinder wyprodukowanych w Belgii w ramach środka ostrożności.

 

Źródło: https://www.food.gov.uk/news-alerts/alert/fsa-prin-22-2022

https://www.fsai.ie/news_centre/press_releases/ferrero_kinder_surprise_recall_02042022.html

https://www.reuters.com/article/ferrero-recall-britain-idAFL5N2W24HS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.