Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Firma Ferrero jako środek ostrożności podjęła decyzję o dobrowolnym wycofaniu popularnych jajek z niespodzianką - Kinder Surprise 20 g i Kinder Surprise w opakowaniu 20 g x 3 w Wielkiej Brytanii i Irlandii z datą przydatności do spożycia między 11 lipca 2022 a 7 października 2022 r. Ferrero poinformował, że czekolada, której dotyczy problem, została wyprodukowana w Belgii, a wycofanie może zostać rozszerzone również na inne kraje.
Produkt prawdopodobnie jest przyczyną wielonarodowej epidemii Salmonelli, która objęła już ponad 100 osób w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Francji, Niemczech, Szwecji, Holandii i we Włoszech. Niektóre z wyników analitycznych są powiązane z ogniskiem wywołanym przez jednofazowy wariant Salmonella Typhimurium. W Wielkiej Brytanii odnotowano najwięcej przypadków infekcji, bo aż 46. Wszyscy chorzy mają 18 lat lub mniej, a około 60% ma mniej niż 5 lat. Co najmniej dziewięciu pacjentów związanych z wybuchem epidemii było hospitalizowanych, ale nie zgłoszono żadnych zgonów.
Co ustaliła FSA?
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) poinformowała, że zebrane od osób dotkniętych chorobą dane z sekwencjonowania całego genomu wykazały, że przypadki te są ze sobą powiązane. A dochodzenie wykazało związek między przypadkami Salmonelli w Wielkiej Brytanii a produktem wytwarzanym przez Ferrero.
Epidemia także w innych krajach UE
Początkowo Komisja Europejska opublikowała powiadomienie systemu wczesnego ostrzegania o żywności i paszach (RASFF), ale później zostało ono usunięte z widoku publicznego, gdy państwa członkowskie prowadziły dochodzenie w sprawie incydentu. Ujawniono, że Francja zgłosiła 17 przypadków zachorowań, Niemcy 6, Szwecja 4, a Holandia 2. Informacje z ECDC oraz EFSA sugerowały, że w kilku krajach epidemia została spowodowana przez produkty wykonane z czekolady. Irlandia odnotowała 10 przypadków z tym samym szczepem Salmonelli odpowiedzialnym za wybuch epidemii w Wielkiej Brytanii. Część z nich dotyczyła małych dzieci.
Firma Ferrero poinformowała o wycofaniu produktu, podczas gdy dochodzenie jest kontynuowane
W wydanym oświadczeniu firma Ferrero poinformowała, że żaden z jej produktów z linii Kinder Surprise wprowadzonych na rynek nie uzyskał pozytywnego wyniku testu na obecność Salmonelli i nie otrzymano żadnych skarg od konsumentów. Jednakże firma współpracuje z dystrybutorami, aby zapewnić, że te produkty nie będą już dostępne w sprzedaży.
Oświadczenie Ferrero Polska
Ferrero dobrowolnie wycofuje w Polsce wybrane partie produktów Kinder wyprodukowanych w Belgii w ramach środka ostrożności.
Źródło: https://www.food.gov.uk/news-alerts/alert/fsa-prin-22-2022
https://www.fsai.ie/news_centre/press_releases/ferrero_kinder_surprise_recall_02042022.html
https://www.reuters.com/article/ferrero-recall-britain-idAFL5N2W24HS
Przeczytaj także
Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą i przenoszoną przez żywność w UE w 2020 r. W przypadku Salmonella Enteritidis zaobserwowano narastające tendencje oporności na antybiotyki z klasy chinolonów/fluorochinolonów.
eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa - dzień 1 - nagranie z dnia 24.03.2022 r.
Duński instytut Statens Serum Institut (SSI) prowadzi dochodzenie w sprawie epidemii bakterii E. coli (STEC) O157 wytwarzającej toksynę Shiga. Epidemia rozpoczęła się w grudniu 2021 r.,a ostatni przypadek chorego zgłoszono 4 stycznia 2022 r.