Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Śmiertelna E. coli 0157 w Danii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Statens Serum Institut (SSI) prowadzi dochodzenie w sprawie epidemii bakterii E. coli (STEC) O157 wytwarzającej toksynę Shiga. Epidemia rozpoczęła się w grudniu i obecnie obejmuje 13 osób, które prawdopodobnie mają wspólne źródło infekcji.

Identyczne bakterie znaleziono u dziewięciu pacjentów za pomocą sekwencjonowania całego genomu. Wśród pacjentów są dzieci, u których wystąpił zespół hemolityczno-mocznicowy i ostra niewydolność nerek, która  jest poważnym następstwem zakażenia STEC.

Chorzy to czterech mężczyzn i dziewięć kobiet w wieku od 2 do 90 lat. Mediana wieku to 41 lat. Pochodzą prawie ze wszystkich regionów Danii.  Pacjenci w okresie poprzedzającym chorobę nie podróżowali i nie uczestniczyli we wspólnych wydarzeniach.

Pierwszą potwierdzoną infekcję zarejestrowano 3 grudnia 2021 r., a ostatni przypadek zgłoszono 4 stycznia 2022 r.

SSI apeluje, aby pamiętać o gotowaniu mielonego mięsa i dokładnym płukaniu owoców i warzyw przed jedzeniem. Ważne jest również, aby oddzielić surowe mięso od gotowej do spożycia żywności, szczególnie takiej, która nie jest poddawana obróbce termicznej przed spożyciem, ponieważ nie jest jeszcze znane źródło tej epidemii.

Wybuch tej epidemii  jest badany przez SSI we współpracy z Duńską Administracją Weterynaryjną i Żywnościową oraz Instytutem Żywności DTU. Trwają wywiady z pacjentami lub ich bliskimi w celu uzyskania informacji na temat spożywanej żywności, kontaktu ze zwierzętami i innymi możliwymi czynnikami.

Ogólne informacje na temat infekcji STEC

Czas inkubacji

Okres inkubacji infekcji STEC wynosi zwykle 3-4 dni, ale może wynosić od 2-10 dni i zazwyczaj zależy od ilości spożytych bakterii. Jeśli u pacjenta rozwinie się zespół hemolityczno-mocznicowy, objawy te pojawią się około tydzień po wystąpieniu biegunki.

Źródła infekcji

Zakażenie STEC występuje najczęściej poprzez skażoną żywność, zakażenie od innej osoby lub bezpośredni lub pośredni kontakt z przeżuwaczami, takimi jak bydło, owce i kozy, ponieważ STEC występuje u nich naturalnie. Źródłem infekcji są często produkty z wołowiny, niepoddane obróbce termicznej, produkty mleczne lub inne produkty spożywcze, takie jak warzywa gotowe do spożycia, sałata, kiełki warzyw i jagody, które mogą być skażone odchodami krów.

Zapobieganie zakażeniom STEC

Zakażeniom pokarmowym można zasadniczo zapobiegać, stosując się do ogólnych zaleceń dotyczących dobrej higieny w kuchni, a także myjąc ręce po wizycie w toalecie, zmianie pieluch lub kontakcie ze zwierzętami. Ważne jest, aby smażyć mięso mielone i oddzielić surowe mięso od gotowej do spożycia żywności, takiej jak sałatka lub inne składniki, które nie są poddawane obróbce cieplnej przed jedzeniem.

Leczenie infekcji STEC

Ważne jest, aby u wszystkich pacjentów z biegunką, w tym biegunką wywołaną przez STEC, nie doszło do odwodnienia. Dlatego najważniejsze leczenie polega na tym, aby pacjenci pili dużo płynów.

Badania sugerują, że leczenie niektórymi antybiotykami może zwiększać ryzyko zespołu hemolityczno-mocznicowego u dzieci z zakażeniem STEC, dlatego ważna jest właściwa diagnoza choroby.

Źródło: https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2022/udbrud-af-diarre-fremkaldende-e-coli

 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Trzos-Błądek Elżbieta

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.