Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Escherichia coli STEC – nigdy nie ma urlopu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Lato to czas odpoczynku, relaksu i wielu wycieczek. Odpoczywa nasze ciało oraz mózg zmęczony pracą, nauką i nieustannym biegiem, by zdążyć na czas. W tej błogości zapominamy, że kiedy my odpoczywamy, życie obok nas toczy się dalej. Zwiedzamy odległe kraje, bądź zostajemy w Polsce, by odkrywać to, co do tej pory przez nas nieodkryte i zapominamy, że bakterie wokół nas tylko czekają na nasz błogi stan lenistwa. A tego zapomnienia jest bardzo dużo. Nie myjemy rąk po skorzystaniu z toalety, nie myjemy rąk przed posiłkiem. Zapominamy, że każdy owoc lub warzywo należy umyć pod bieżącą wodą. Latem chętnie próbujemy nowych potraw zapominając, że mogą one być źródłem wielu bakterii powodujących zatrucia pokarmowe. Jedną z takich bakterii jest Escherichia coli.

Bakterie Escherichia coli należące do rodziny Enterobacteriaceae zostały odkryte przez Teodora Escherichia w drugiej połowie XIX wieku. Wchodzą one w skład naturalnej flory bakteryjnej jelita człowieka oraz innych zwierząt. Spełniają pożyteczną rolę uczestnicząc w rozkładzie pokarmów oraz produkcji witamin z grupy B i K. Poprawiają wchłanianie żelaza przez komórki oraz konkurują z patogenami w jelitach.

Jednak jak w każdej „rodzinie”, także w tej trafiają się czarne owce. Niektóre szczepy Escherichia coli w określonych warunkach stają się patogenami i mogą wywoływać choroby układu pokarmowego oraz schorzenia układu moczowego. Najniebezpieczniejsze są bakterie określane jako STEC:

S – Shiga

T – Toxigenic

E – Escherichia

C – Coli

Powodują one przewlekłe biegunki oraz hemolityczny zespół mocznicowy prowadzący do niewydolności nerek. Naturalnym rezerwuarem tych bakterii są przeżuwacze zwłaszcza bydło, owce i kozy. Obecność toksycznych Escherichia coli w odchodach tych zwierząt może powodować skażenie wody i gleby. Stamtąd już prosta droga do naszego stołu. Bakterie STEC można znaleźć w niedogotowanym mięsie, surowym mięsie wołowym typu tatar, w niepasteryzowanych sokach owocowo – warzywnych, w kiełkach, w sałatkach warzywnych, w produktach pochodzących z niepasteryzowanego mleka. Przy wysokich temperaturach wzrost tych bakterii jest bardzo szybki. Dlatego tak ważne jest, aby to co sprzedajemy naszym Klientom było odpowiednio kontrolowane.

W laboratorium badawczym Intertek Poland bez problemu można wykonać badania w kierunku Escherichia coli STEC zgodnie z normą ISO / TS 13136:2012

Metoda ta jest akredytowana przez PCA (AB381). Jest to metoda referencyjna zalecana przez Rozporządzenie Komisji (UE). Jest to metoda Real Time PCR – jednocześnie następuje powielanie określonego fragmentu DNA oraz monitorowanie w czasie rzeczywistym produktów powstających podczas kolejnych cykli reakcji. Metoda ta pozwala wykryć jednocześnie geny stx1, stx2, eae oraz identyfikować 8 serotypów Escherichia coli: 026, 045, 0103, 0104, 0111, 0121, 0145, 0157. Pierwszy etap badania polega na namnożeniu badanej próbki w odpowiedniej temperaturze

(37°C ± 1°C) przez określony czas (18-24 h), a następnie wyizolowaniu materiału genetycznego. W kolejnym etapie badania wykonywany jest screening wyizolowanego DNA. Już na tym etapie możemy powiedzieć, czy w próbkach wykryto / nie wykryto geny stx1, stx2 eae. Jeżeli okaże się, że w badanym materiale występują geny stx1, stx2, eae rozpoczyna się etap identyfikacji do serotypów Escherichia coli: 026, 045, 0103, 0104, 0111, 0121, 0145, 0157. Jeżeli w badanym materiale brak genów stx1, stx2 i eae kończymy badanie, przygotowując sprawozdanie z informacją, że nie wykryto Escherichia coli STEC.

Intertek Poland, jako partner w zakresie zapewniania bezpieczeństwa żywności zaprasza do kontaktu z Obsługą Klienta w celu uzyskania promocyjnej oferty!

Telefon: +48 24 235 71 81

E-mail: laboratorium.polska@intertek.com

 


Bibliografia:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%82eczka_okr%C4%99%C5%BCnicy

https://zdrowegeny.pl/poradnik/escherichia-coli

https://vetpol.org.pl/dmdocuments/ZW%202011_07%20%2001.pdf

http://evereth.home.pl/archiwum-pdf/FZ/2016/6/3.pdf

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Intertek

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn