Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Od ziarna sezamu do lodów, historia tlenku etylenu, jaka jest faktyczna skala problemu?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Tlenek etylenu, oksiran – organiczny związek chemiczny z grupy cyklicznych eterów, najprostszy możliwy epitlenek. W warunkach standardowych jest gazem o zapachu eterowym. W warunkach normalnych jest bezbarwną cieczą. Pod ciśnieniem atmosferycznym wrze w temperaturze 10,7°C. Będąc związkiem polarnym, dobrze rozpuszcza się w wodzie. Wykazuje działanie narkotyczne. Stosowany jest do gazowej sterylizacji sprzętu medycznego (zwłaszcza jednorazowego użytku), przypraw spożywczych, środków farmaceutycznych, a także jako środek bakterio- i grzybobójczy przy konserwacji książek i podobnych przedmiotów [1].

Używa się go również do produkcji glikolu etylenowego, trójetanoloaminy, jako podstawowy monomer do syntezy poli(tlenku etylenu), a także jego kopolimerów. Polimery na bazie poli(tlenku etylenu) są stosowane jako emulgatory, plastyfikatory, dodatki do środków piorących.

Tlenek etylenu nie jest dopuszczony do stosowania w żywności w Europie

Stosowanie tlenku etylenu jako środka biobójczego jest zakazane w Europie, z uwagi na jego toksyczność. Związek ten nie został zatwierdzony jako substancja czynna do stosowania w środkach ochrony roślin w UE.

2-Chloroetanol – związek chemiczny o wzorze HOCH2CH2Cl i najprostszej chlorohydrynie. Ta bezbarwna ciecz ma przyjemny zapach eteru. Jest mieszalny z wodą. Cząsteczka jest dwufunkcyjna i składa się zarówno z grup funkcyjnych chlorku alkilu, jak i alkoholu. 2-chloroetanol jest toksyczny przy LD 50 do 89 mg/kg w przypadku szczurów. Jak większość związków chloroorganicznych, chloroetanol spala się dając chlorowodór i fosgen. W odniesieniu do narażenia skóry na 2-chloroetanol, Urząd Bezpieczeństwa i Higieny Pracy ustalił dopuszczalny limit narażenia na 5 ppm (16 mg/m3) ponad ośmiogodzinną średnią ważoną w czasie, podczas gdy Narodowy Instytut Bezpieczeństwa i Higieny Pracy ma bardziej ochronny zalecany limit ekspozycji wynoszący 1 ppm (3 mg/m3). Jest klasyfikowany jako substancja wyjątkowo niebezpieczna w Stanach Zjednoczonych – zgodnie z definicją w sekcji 302 amerykańskiej ustawy o planowaniu awaryjnym i prawie do wiedzy społeczności (42 USC 11002) i podlega surowym wymogom sprawozdawczym przez zakłady, które produkują, przechowują, lub używaj go w znacznych ilościach [1].

7000 produktów spożywczych wycofanych z obrotu z powodu wykrycia obecności tlenku etylenu w stabilizatorze stosowanym m.in. w produkcji lodów

Francuska agencja DGCCRF (General Directorate for Competition Policy, Consumer Affairs and Fraud Control), w komunikacie prasowym z 15 czerwca, poinformowała o liście ponad 7000 produktów spożywczych wycofanych z obrotu z powodu wykrycia obecności tlenku etylenu w stabilizatorze stosowanym m.in. w produkcji lodów. Z uwagi na działanie rakotwórcze, mutagenne i szkodliwe na rozrodczość, stosowanie tlenku etylenu w UE jest zabronione. Lody i sorbety z najwyższym ryzykiem zanieczyszczenia tlenkiem etylenu obejmują produkty zawierające w składzie dwa stabilizatory:

  • Mączka chleba świętojańskiego (E410), z uwagi na wykrytą obecność tlenku etylenu;
  • Guma guar (E412), z uwagi na wysokie ryzyko zanieczyszczenia.

Wycofane marki

Lista wycofanych lodów i sorbetów z powodu obecności tlenku etylenu w stabilizatorze jest bardzo długa. Wśród wycofanych marek znajdują się m.in.: Picard, Chef Dessert, Leader Price, Casino, Simpl, Metro Chef, Bio Village, Trium, Smicy, Cora, Netto, Adélie, Smarties, Extreme i wiele innych. Wycofywane są różne rodzaje lodów – rolady, rożki, lody na patyku, lody w kubeczku, lody w opakowaniach powyżej 500 ml [2].

Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) 396/2005 najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości dla tlenku etylenu (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu) to granica oznaczalności danej metody (różna dla różnych matryc).

Intertek Poland, jako partner w zakresie zapewniania bezpieczeństwa żywności zaprasza do kontaktu z Obsługą Klienta w celu uzyskania promocyjnej oferty!

Telefon: +48 24 235 71 81

E-mail: laboratorium.polska@intertek.com


 [1] https://pl.wikipedia.org/wiki/Tlenek_etylenu

[2] https://www.economie.gouv.fr/

Autor:Intertek
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Tlenek etylenu Wycofania z rynku

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.