Badania owoców i warzyw (pestycydy)
Pestycydy połączenie łacińskich słów pestis (szkodnik) i cedeo (niszczyć) to naturalne lub syntetyczne substancje stosowane do zwalczania organizmów szkodliwych lub niepożądanych, głównie jako środki ochrony roślin.
Należy pamiętać iż, mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i środowiska naturalnego:
- w wyniku niewłaściwego użycia pestycydów, w tym także ich nadmiernego użycia, substancje chemiczne mogą spowodować zanieczyszczenie wody, powietrza i gleby, wpływając niekorzystnie na faunę i florę oraz przyczyniając się ogólnie do utraty różnorodności biologicznej
 - w szczególności, środki ochrony roślin uwalniane do środowiska naturalnego w niekontrolowany sposób w wyniku przenoszenia aerozoli, wypłukiwania oraz spływu mogą zanieczyszczać glebę, wody powierzchniowe oraz wody gruntowe
zanieczyszczenie środowiska naturalnego może również występować w trakcie i po użyciu, podczas czyszczenia sprzętu lub poprzez niekontrolowaną nielegalną utylizację pestycydów lub ich pojemników (źródła punktowe) - najbardziej powszechne negatywne skutki oddziaływania pestycydów na pracowników i użytkowników obejmują bóle głowy, wymioty, bóle brzucha oraz biegunki. Występują one w wyniku narażenia w trakcie stosowania, przygotowywania lub mieszania pestycydów oraz w trakcie kontaktu z pojemnikami
 - niskie lecz stałe poziomy narażenia mogą prowadzić do długotrwałej i przewlekłej utraty zdrowia (np. nowotworów, wad wrodzonych, problemów z płodnością, uczuleń)
 - najczęściej ludzie nie zdają sobie sprawy ze związku pomiędzy narażeniem na działanie pestycydów a chorobą. Dzieje się tak, gdyż nie ma wyraźnych objawów zatrucia występujących zaraz po narażeniu (dlatego nie można bagatelizować badań pozostałości środków ochrony roślin)
 - mieszkańcy i przypadkowe osoby mogą być pośrednio narażone na działanie pestycydów w wyniku przenoszenia aerozoli
 - narażeni mogą być również konsumenci, poprzez śladowe ilości zawarte w produktach rolnych lub wodzie
 - konsekwencje mogą być gorsze dla najbardziej wrażliwych grup ludności, takich jak dzieci (które są szczególnie wrażliwe na podejrzane „efekty koktajlu”), osoby starsze, lub też inne grupy ryzyka (osoby z osłabionym układem immunologicznym, przewlekle chorzy, itp.) oraz pracownicy (z tego względu, iż mogą być narażeni na intensywne działanie pestycydów)
 
Najczęściej spotykaną klasyfikacją pestycydów jest ich podział w zależności od kierunku zastosowania:
Zoocydy - środki do zwalczania szkodników zwierzęcych:
- Insektycydy - środki owadobójcze (zwalczające owady)
 - Rodentycydy - środki gryzoniobójcze (zwalczające gryzonie)
 - Moluskocydy - środki mięczakobójcze (zwalczające ślimaki)
 - Nematocydy - środki nicieniobójcze (zwalczające nicienie)
 - Larwicydy - środki larwobójcze (zwalczające larwy owadów)
 - Aficydy - środki mszycobójcze (zwalczające mszyce)
 - Akarycydy - środki roztoczobójcze (zwalczające roztocze)
 - Owicydy - środki do niszczenia jaj owadów i roztoczy
 - Fungicydy - środki grzybobójcze (zwalczające choroby powodowane przez grzyby)
 - Bakteriocydy - środki bakteriobójcze (zwalczające choroby powodowane przez bakterie)
 - Herbicydy - środki chwastobójcze (zwalczające chwasty)
 - Fumiganty – związki stosowane w formie gazów, służące do niszczenia organizmów w glebach, ziarnie, pomieszczeniach
 
Regulatory wzrostu - środki stymulujące lub hamujące procesy życiowe roślin:
- Defolianty - środki do odlistniania roślin
 - Desykanty - środki do wysuszania roślin
 - Defloranty - środki do usuwania nadmiernej ilości kwiatów
 - Atraktanty - środki zwabiające
 - Repelenty - środki odstraszające
 
Nie mniej ważny jest podział pestycydów ze względu na budowę chemiczną:
- Związki nieorganiczne – głównie fungicydy
 - Związki organiczne
- insektycydy chloroorganiczne m.in.: aldryna, dieldryna, endryna, chlordan, DDT, heptachlor, heksachlorobenzen, mirex, toksafen
 - insektycydy fosforoorganiczne m.in.: glifosat
 - piretroidy (insektycydy, pochodne związków izolowanych z kwiatów chryzantemy)
 - insektycydy karbaminianowe i pochodne mocznika
 - herbicydy – pochodne kwasu fenoksyoctowego
 - herbicydy triazynowe
 - herbicydy dipirydyliowe m.in.: parakwat i dikwat
 - herbicydy – chloroacetanilidy m.in.: acetanilid, acetochlor, alachlor, metolachlor
 - herbicydy fosforoorganiczne (glifosat)
 
 
Podział pestycydów ze względu na trwałość w środowisku (rozpad 75-100%):
- bardzo trwałe (nieznany, > 20 – 30 lat)
 - trwałe (2 – 5 lat)
 - umiarkowanie trwałe (1 – 18 miesięcy)
 - nietrwałe (1 – 12 tygodni)
 
Szacowane zużycie na świecie
- Świat: herbicydy 860 000 ton, insektycydy 560 000 ton, wszystkie około 2 300 000 ton substancji aktywnych rocznie
 - Polska: około 22 500 ton substancji aktywnych rocznie; głównie herbicydy i fungicydy
 
Ze względu na wysoką toksyczność stosowanych substancji Laboratoria wdrażają szybkie metody oznaczania pozostałości środków ochrony roślin i starają sie jak najszybciej dostarczyć wyniki analizowanych próbek.
Laboratorium Intertek oferuje akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji oznaczenie pozostałości środków ochrony roślin wg PN-EN 15662:2018-06 technikami LC-MS/MS – 204 związki oraz GC-MS/MS -203 związki, metoda spełnia wymagania SANTE /12682 /2019 (zakres dostepny na: https://www.pca.gov.pl/akredytowane-podmioty/akredytacje-aktywne/laboratoria-badawcze/AB%20381,podmiot.html).
Standardowy czas realizacji od 3 do 5 dni, nie mniej jednak można ustalić z Obsługą Klienta ekspresowy tryb wykonania usługi po uprzedniej konsultacji i ustalenie indywidualnego terminu realizacji.
Nie czekajmy aż staniemy się jednostką chorobową, badajmy produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, sprawdzajmy producentów, dostawców, dystrybutorów – dbajmy razem o nasze bezpieczeństwo. Świadomy konsument to bezpieczny konsument. Intertek poprzez swój globalny zasięg i wprowadzenie system ATIC jest w stanie pomóc na każdym etapie:
A – Assurance. Identyfikujemy i ograniczamy ryzyko związanego z działalnością, łańcuchem dostaw i procesami biznesowymi;
T – Testing. Oceniamy, w jaki sposób produkty i usługi spełniają i przewyższają standardy jakości, wydajności, bezpieczeństwa i zrównoważonego rozwoju.
I – Inspection. Sprawdzamy poprawność specyfikacji i bezpieczeństwa surowców, produktów oraz sprzętu;
C – Certification. Formalnie potwierdzamy, że produkty i usługi spełniają wszystkie standardy zewnętrzne i wewnętrzne.
Zapraszamy do kontaktu w celu uzyskania promocyjnej oferty!
Słowa kluczowe: oznaczanie pozostałości środków ochrony roślin, pestycydy, badania owoców i warzyw
Skontaktuj się bezpośrednio z firmą:
  
  
  
      


        
