Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Badania owoców i warzyw (pestycydy)

Pestycydy połączenie łacińskich słów pestis (szkodnik) i cedeo (niszczyć) to naturalne lub syntetyczne substancje stosowane do zwalczania organizmów szkodliwych lub niepożądanych, głównie jako środki ochrony roślin.

Należy pamiętać iż, mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i środowiska naturalnego:

  • w wyniku niewłaściwego użycia pestycydów, w tym także ich nadmiernego użycia, substancje chemiczne mogą spowodować zanieczyszczenie wody, powietrza i gleby, wpływając niekorzystnie na faunę i florę oraz przyczyniając się ogólnie do utraty różnorodności biologicznej
  • w szczególności, środki ochrony roślin uwalniane do środowiska naturalnego w niekontrolowany sposób w wyniku przenoszenia aerozoli, wypłukiwania oraz spływu mogą zanieczyszczać glebę, wody powierzchniowe oraz wody gruntowe
    zanieczyszczenie środowiska naturalnego może również występować w trakcie i po użyciu, podczas czyszczenia sprzętu lub poprzez niekontrolowaną nielegalną utylizację pestycydów lub ich pojemników (źródła punktowe)
  • najbardziej powszechne negatywne skutki oddziaływania pestycydów na pracowników i użytkowników obejmują bóle głowy, wymioty, bóle brzucha oraz biegunki. Występują one w wyniku narażenia w trakcie stosowania, przygotowywania lub mieszania pestycydów oraz w trakcie kontaktu z pojemnikami
  • niskie lecz stałe poziomy narażenia mogą prowadzić do długotrwałej i przewlekłej utraty zdrowia (np. nowotworów, wad wrodzonych, problemów z płodnością, uczuleń)
  • najczęściej ludzie nie zdają sobie sprawy ze związku pomiędzy narażeniem na działanie pestycydów a chorobą. Dzieje się tak, gdyż nie ma wyraźnych objawów zatrucia występujących zaraz po narażeniu (dlatego nie można bagatelizować badań pozostałości środków ochrony roślin)
  • mieszkańcy i przypadkowe osoby mogą być pośrednio narażone na działanie pestycydów w wyniku przenoszenia aerozoli
  • narażeni mogą być również konsumenci, poprzez śladowe ilości zawarte w produktach rolnych lub wodzie
  • konsekwencje mogą być gorsze dla najbardziej wrażliwych grup ludności, takich jak dzieci (które są szczególnie wrażliwe na podejrzane „efekty koktajlu”), osoby starsze, lub też inne grupy ryzyka (osoby z osłabionym układem immunologicznym, przewlekle chorzy, itp.) oraz pracownicy (z tego względu, iż mogą być narażeni na intensywne działanie pestycydów)

Najczęściej spotykaną klasyfikacją pestycydów jest ich podział w zależności od kierunku zastosowania:

Zoocydy - środki do zwalczania szkodników zwierzęcych:

  • Insektycydy - środki owadobójcze (zwalczające owady)
  • Rodentycydy - środki gryzoniobójcze (zwalczające gryzonie)
  • Moluskocydy - środki mięczakobójcze (zwalczające ślimaki)
  • Nematocydy - środki nicieniobójcze (zwalczające nicienie)
  • Larwicydy - środki larwobójcze (zwalczające larwy owadów)
  • Aficydy - środki mszycobójcze (zwalczające mszyce)
  • Akarycydy - środki roztoczobójcze (zwalczające roztocze)
  • Owicydy - środki do niszczenia jaj owadów i roztoczy
  • Fungicydy - środki grzybobójcze (zwalczające choroby powodowane przez grzyby)
  • Bakteriocydy - środki bakteriobójcze (zwalczające choroby powodowane przez bakterie)
  • Herbicydy - środki chwastobójcze (zwalczające chwasty)
  • Fumiganty – związki stosowane w formie gazów, służące do niszczenia organizmów w glebach, ziarnie, pomieszczeniach

Regulatory wzrostu - środki stymulujące lub hamujące procesy życiowe roślin:

  • Defolianty - środki do odlistniania roślin
  • Desykanty - środki do wysuszania roślin
  • Defloranty - środki do usuwania nadmiernej ilości kwiatów
  • Atraktanty - środki zwabiające
  • Repelenty - środki odstraszające

Nie mniej ważny jest podział pestycydów ze względu na budowę chemiczną:

  • Związki nieorganiczne – głównie fungicydy
  • Związki organiczne
    • insektycydy chloroorganiczne m.in.: aldryna, dieldryna, endryna, chlordan, DDT, heptachlor, heksachlorobenzen, mirex, toksafen
    • insektycydy fosforoorganiczne m.in.: glifosat
    • piretroidy (insektycydy, pochodne związków izolowanych z kwiatów chryzantemy)
    • insektycydy karbaminianowe i pochodne mocznika
    • herbicydy – pochodne kwasu fenoksyoctowego
    • herbicydy triazynowe
    • herbicydy dipirydyliowe m.in.: parakwat i dikwat
    • herbicydy – chloroacetanilidy m.in.: acetanilid, acetochlor, alachlor, metolachlor
    • herbicydy fosforoorganiczne (glifosat)

Podział pestycydów ze względu na trwałość w środowisku (rozpad 75-100%):

  • bardzo trwałe (nieznany, > 20 – 30 lat)
  • trwałe (2 – 5 lat)
  • umiarkowanie trwałe (1 – 18 miesięcy)
  • nietrwałe (1 – 12 tygodni)

Szacowane zużycie na świecie

  • Świat: herbicydy 860 000 ton, insektycydy 560 000 ton, wszystkie około 2 300 000 ton substancji aktywnych rocznie
  • Polska: około 22 500 ton substancji aktywnych rocznie; głównie herbicydy i fungicydy

Ze względu na wysoką toksyczność stosowanych substancji Laboratoria wdrażają szybkie metody oznaczania pozostałości środków ochrony roślin i starają sie jak najszybciej dostarczyć wyniki analizowanych próbek.

Laboratorium Intertek oferuje akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji oznaczenie pozostałości środków ochrony roślin wg PN-EN 15662:2018-06 technikami LC-MS/MS – 204 związki oraz GC-MS/MS -203 związki, metoda spełnia wymagania SANTE /12682 /2019 (zakres dostepny na: https://www.pca.gov.pl/akredytowane-podmioty/akredytacje-aktywne/laboratoria-badawcze/AB%20381,podmiot.html).

Standardowy czas realizacji od 3 do 5 dni, nie mniej jednak można ustalić z Obsługą Klienta ekspresowy tryb wykonania usługi po uprzedniej konsultacji i ustalenie indywidualnego terminu realizacji.

Nie czekajmy aż staniemy się jednostką chorobową, badajmy produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, sprawdzajmy producentów, dostawców, dystrybutorów – dbajmy razem o nasze bezpieczeństwo. Świadomy konsument to bezpieczny konsument. Intertek poprzez swój globalny zasięg i wprowadzenie system ATIC jest w stanie pomóc na każdym etapie:

A – Assurance. Identyfikujemy i ograniczamy ryzyko związanego z działalnością, łańcuchem dostaw i procesami biznesowymi;

T – Testing. Oceniamy, w jaki sposób produkty i usługi spełniają i przewyższają standardy jakości, wydajności, bezpieczeństwa i zrównoważonego rozwoju.

I – Inspection. Sprawdzamy poprawność specyfikacji i bezpieczeństwa surowców, produktów oraz sprzętu;

C – Certification. Formalnie potwierdzamy, że produkty i usługi spełniają wszystkie standardy zewnętrzne i wewnętrzne.

 

Zapraszamy do kontaktu  w celu uzyskania promocyjnej oferty!

 

Słowa kluczowe: oznaczanie pozostałości środków ochrony roślin, pestycydy, badania owoców i warzyw

Skontaktuj się bezpośrednio z firmą:

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn