Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Świat mikrobiologii oraz drobnoustrojów jest niezwykle skomplikowany, złożony i bogaty. Każdego dnia mamy do czynienia z setkami bakterii, które mają zarówno pozytywny jak i negatywny wpływ na nasze życie.
Ogromne zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi stanowią bakterie: Bacillus cereus, Clostridium perfringens oraz Staphylococcus aureus. Bakterie te są szkodliwe dla ludzi poprzez wytwarzanie toksyn, powodujących zatrucia pokarmowe.
W przygotowanym materiale znajdą Państwo szczegółowe informacje na temat tych niebezpiecznych drobnoustrojów: cechy morfologiczne, naturalne miejsca bytowania oraz produkty, w których najczęściej występują.
Dodatkowo opracowanie zawiera wiadomości na temat:
• Zatruć pokarmowych występujących u ludzi
• MID - Minimal Infectious Dose (Minimalna Dawka Infekcyjna)
• Sposobów na zapobieganie rozwojowi tych drobnoustrojów w zakładach produkcyjnych oraz w naszych gospodarstwach domowych
Materiał udostępniony przez: Intertek Poland Sp. z o.o.
Materiał opublikowany dnia: 18.01.2024
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto