Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Program Food Hygiene Control – bezpieczeństwo żywności i higiena dla gastronomii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W dzisiejszych trudnych czasach i obecnej sytuacji epidemiologicznej, spowodowanej Covid– 19, sektor gastronomii znalazł się w bardzo trudnym położeniu.

Jednak, pomimo tego można zauważyć, że Polacy nadal korzystają z usług gastronomicznych w opcji na wynos. Najchętniej wybieranym rodzajem kuchni przez Polaków jest kuchnia: polska, włoska, amerykańska oraz wegetariańska / wegańska.

W szczególności ostatnia pozycja zasługuje na uwagę, ponieważ na przełomie ostatnich dwóch lat nastąpił znaczny wzrost zainteresowania konsumentów - wegetariańskim / wegańskim sposobem odżywiania się, spowodowanym nie tylko aspektami ideologicznymi, ale również i zdrowotnymi.

*badanie zostało przeprowadzone metodą ankietową na 100 - losowo wybranych pracownikach firmy Intertek Poland Sp. z o.o.

Pomimo panującej sytuacji można zauważyć, że nadal do najchętniej odwiedzanych lokali gastronomicznych należą punkty oferujące żywność typu fast food.

Na drugim miejscu plasują się restauracje, a na trzecim catering i diety pudełkowe, których udział w odniesieniu do poprzednich lat wykazuje znaczny wzrost.

*badanie zostało przeprowadzone metodą ankietową na 100 - losowo wybranych pracownikach firmy Intertek Poland Sp. z o.o.

Wśród kryteriów branych pod uwagę przez konsumentów odwiedzających lokale gastronomiczne oraz wpływających na wybór lokalu największy udział stanowi smakowitość, chęć poznania nowych smaków oraz jakość i bezpieczeństwo żywności. Na fakt zasługuje podkreślenie, że zwiększenie liczby incydentów zdrowotnych związanych z żywnością spowodował znaczny wzrost zainteresowania konsumentów jakością spożywanych posiłków w punktach gastronomicznych.

POWODY –  DLA KTÓRYCH WYBIERAMY LOKAL OFERUJĄCY DANĄ KUCHNIĘ


*badanie zostało przeprowadzone metodą ankietową na 100 - losowo wybranych pracownikach firmy Intertek Poland Sp. z o.o.

Stań się rozpoznawalny dzięki programowi Intertek Food Hygiene Control - globalnemu standardowi dedykowanemu branży gastronomicznej.   

                             

Usługa Food Hygiene Control zyskuje na popularności – została wprowadzona w licznych krajach europejskich, do których w tym roku dołączą także polskie restauracje i cateringi dietetyczne.

Po pozytywnym przejściu audytu na potwierdzenie zgodności z wymaganiami bezpieczeństwa żywności otrzymacie pakiet powitalny Food Hygiene Control składający się z:


  • certyfikatu Food Hygiene Control, który potwierdza pozytywny wynik przeprowadzonego audytu
  • logo Food Hygiene Controle, które możesz wywiesić widocznym miejscu, np. na szklanej witrynie, czy zamieścić w postaci nadruku na menu lub serwetkach
  • kopii znaku Food Hygiene Control, którego możesz używać w materiałach marketingowych
  • cykl szkoleń dla personelu

Znak Food Hygiene Control jest dowodem dla Państwa klientów, że zostały spełnione wymagania podczas przeprowadzonego audytu oraz na podstawie analiz laboratoryjnych: mikrobiologicznych i fizykochemicznych przeprowadzonych w akredytowanym laboratorium Intertek Poland, które będą potwierdzane w kolejnych kontrolach w ciągu najbliższych 12 miesięcy. Udział w programie obejmuje audyty zapowiedziane i niezapowiedziane. Dodatkowo dzięki udziałowi w tym programie łatwo spełnisz wymagania inspekcji urzędowych.

W momencie przystąpienia do programu Food Hygiene Control zapewnimy Twojej restauracji: precyzyjną ocenę ryzyka i kontrolę jakościową lokalu pod kątem dostawy żywności, przechowywania, działań profilaktycznych kuchni, obsługi konsumenta i przestrzegania standardów bezpieczeństwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów obejmujących przygotowanie żywności z zachowaniem higieny osobistej personelu.

Korzyści dla firmy wynikające z przystąpienia do programu Food Hygiene Control: 


 

  • Promowanie bezpieczeństwa i jakości żywności
  • Proaktywne usprawnianie procesów, wpływających na oszczędność czasu i zasobów
  • Posiadanie rozpoznawalnego logo i spełnienie wymagań z najwyższymi standardami
  • Redukcja ryzyka, np. pojawienie się zatrucia pokarmowego – jednoczesna ochrona konsumenta
  • Zapewnienie funkcjonowania lokalu na zgodność z przepisami prawa żywnościowego
  • Ochrona reputacji swojej marki
  • Zademonstrowanie należytej staranności w zakresie bezpieczeństwa żywności

Zapraszamy do kontaktu  w celu uzyskania oferty: Agnieszka Ronkiewicz Sales Account Manager
e-mail: agnieszka.ronkiewicz@intertek.com

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Intertek

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn