W dzisiejszych trudnych czasach i obecnej sytuacji epidemiologicznej, spowodowanej Covid– 19, sektor gastronomii znalazł się w bardzo trudnym położeniu.
Jednak, pomimo tego można zauważyć, że Polacy nadal korzystają z usług gastronomicznych w opcji na wynos. Najchętniej wybieranym rodzajem kuchni przez Polaków jest kuchnia: polska, włoska, amerykańska oraz wegetariańska / wegańska.
W szczególności ostatnia pozycja zasługuje na uwagę, ponieważ na przełomie ostatnich dwóch lat nastąpił znaczny wzrost zainteresowania konsumentów - wegetariańskim / wegańskim sposobem odżywiania się, spowodowanym nie tylko aspektami ideologicznymi, ale również i zdrowotnymi.
*badanie zostało przeprowadzone metodą ankietową na 100 - losowo wybranych pracownikach firmy Intertek Poland Sp. z o.o.
Pomimo panującej sytuacji można zauważyć, że nadal do najchętniej odwiedzanych lokali gastronomicznych należą punkty oferujące żywność typu fast food.
Na drugim miejscu plasują się restauracje, a na trzecim catering i diety pudełkowe, których udział w odniesieniu do poprzednich lat wykazuje znaczny wzrost.
*badanie zostało przeprowadzone metodą ankietową na 100 - losowo wybranych pracownikach firmy Intertek Poland Sp. z o.o.
Wśród kryteriów branych pod uwagę przez konsumentów odwiedzających lokale gastronomiczne oraz wpływających na wybór lokalu największy udział stanowi smakowitość, chęć poznania nowych smaków oraz jakość i bezpieczeństwo żywności. Na fakt zasługuje podkreślenie, że zwiększenie liczby incydentów zdrowotnych związanych z żywnością spowodował znaczny wzrost zainteresowania konsumentów jakością spożywanych posiłków w punktach gastronomicznych.
POWODY – DLA KTÓRYCH WYBIERAMY LOKAL OFERUJĄCY DANĄ KUCHNIĘ
*badanie zostało przeprowadzone metodą ankietową na 100 - losowo wybranych pracownikach firmy Intertek Poland Sp. z o.o.
Stań się rozpoznawalny dzięki programowi Intertek Food Hygiene Control - globalnemu standardowi dedykowanemu branży gastronomicznej.
Usługa Food Hygiene Control zyskuje na popularności – została wprowadzona w licznych krajach europejskich, do których w tym roku dołączą także polskie restauracje i cateringi dietetyczne.
Po pozytywnym przejściu audytu na potwierdzenie zgodności z wymaganiami bezpieczeństwa żywności otrzymacie pakiet powitalny Food Hygiene Control składający się z:
- certyfikatu Food Hygiene Control, który potwierdza pozytywny wynik przeprowadzonego audytu
- logo Food Hygiene Controle, które możesz wywiesić widocznym miejscu, np. na szklanej witrynie, czy zamieścić w postaci nadruku na menu lub serwetkach
- kopii znaku Food Hygiene Control, którego możesz używać w materiałach marketingowych
- cykl szkoleń dla personelu
Znak Food Hygiene Control jest dowodem dla Państwa klientów, że zostały spełnione wymagania podczas przeprowadzonego audytu oraz na podstawie analiz laboratoryjnych: mikrobiologicznych i fizykochemicznych przeprowadzonych w akredytowanym laboratorium Intertek Poland, które będą potwierdzane w kolejnych kontrolach w ciągu najbliższych 12 miesięcy. Udział w programie obejmuje audyty zapowiedziane i niezapowiedziane. Dodatkowo dzięki udziałowi w tym programie łatwo spełnisz wymagania inspekcji urzędowych.
W momencie przystąpienia do programu Food Hygiene Control zapewnimy Twojej restauracji: precyzyjną ocenę ryzyka i kontrolę jakościową lokalu pod kątem dostawy żywności, przechowywania, działań profilaktycznych kuchni, obsługi konsumenta i przestrzegania standardów bezpieczeństwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów obejmujących przygotowanie żywności z zachowaniem higieny osobistej personelu.
Korzyści dla firmy wynikające z przystąpienia do programu Food Hygiene Control:
- Promowanie bezpieczeństwa i jakości żywności
- Proaktywne usprawnianie procesów, wpływających na oszczędność czasu i zasobów
- Posiadanie rozpoznawalnego logo i spełnienie wymagań z najwyższymi standardami
- Redukcja ryzyka, np. pojawienie się zatrucia pokarmowego – jednoczesna ochrona konsumenta
- Zapewnienie funkcjonowania lokalu na zgodność z przepisami prawa żywnościowego
- Ochrona reputacji swojej marki
- Zademonstrowanie należytej staranności w zakresie bezpieczeństwa żywności
Zapraszamy do kontaktu w celu uzyskania oferty: Agnieszka Ronkiewicz Sales Account Manager
e-mail: agnieszka.ronkiewicz@intertek.com