Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy opracowali sensor na smartfony do wykrywania Escherichia coli w mleku

Kategoria: Procesy i Technologie

Skuteczne narzędzia do testowania Escherichia coli O157:H7 mogą zapobiegać wybuchom chorób przenoszonych przez żywność.

W Journal of Dairy Science opublikowano wyniki pracy chińskich naukowców, którzy opracowali kolorymetryczny aptasensor oparty na smartfonie. Urządzenie wykorzystując funkcjonalizowane nanocząstki złota (GNP) i wielościenne nanorurki węglowe (MWCNT) może być wykorzystywane do monitorowania bakterii E. coli O157:H7 w mleku.

Aptasensor kolorymetryczny oparty na smartfonie – zasada działania

Maksymalny pik absorpcji GNP związanego z aptamerem (Apt) generował wyraźną transformację od 518 do 524 nm. Nadmiar GNP-Apt został usunięty przez funkcjonalizowany MWCNT namagnesowany proszkiem karbonylowego żelaza (CIP) i hybrydyzowany z sondą DNA, podczas gdy GNP-Apt unieruchomiony na E. coli O157:H7 pozostał w systemie. W obecności roztworu o wysokiej zawartości soli, GNP-Apt, który przechwycił E. coliO157:H7 pozostał czerwony, ale wolny GNP-Apt agregował i wydawał się niebieski.

Wyniki chromogeniczne zostały przeanalizowane za pomocą urządzenia kolorymetrycznego opartego na smartfonie, które zostało wykonane przy użyciu płyt akrylowych, diody elektroluminescencyjnej i przenośnego zasilacza.

Była to pierwsza próba użycia aptasensora kolorymetrycznego opartego na smartfonie, wykorzystującego wychwytywanie GNP-Apt w połączeniu z separacją sondy MWCNT@CIP do wykrywania E. coli O157:H7.

Aptasensor kolorymetryczny oparty na smartfonie skutecznym narzędziem do wykrywania bakterii E. coli O157:H7 w mleku

Naukowcy stwierdzili, że aptasensor wykazywał dobrą odtwarzalność i brak reakcji krzyżowej z innymi bakteriami. Stężenie 8,43 x 10 3 CFU / ml E. coli O157 H7 można było wykryć w czystej kulturze, a 5,24 x 10 2 CFU / ml E. coli O157:H7 można było wykryć w sztucznie zanieczyszczonym mleku po 1 godzinie inkubacji. 

 

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022030221006226

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Przemysł mleczarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 01.07.2021

    Projekt nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym

    Trwają prace nad projektem nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym. Uchwalenie nowych regulacji jest efektem konieczności dostosowania polskich przepisów do zmian wynikających ze zmian w unijnym systemie urzędowych kontroli oraz przepisów dotyczących produkcji ekologicznej.

    Czytaj więcej
  • 01.07.2021

    Patogenne szczepy E. coli w niemieckiej mące

    Naukowcy odkryli szeroką dystrybucję i dużą różnorodność bakterii E. coli wytwarzających toksynę Shiga (STEC) w niemieckiej mące. Ostatnie epidemie związane z skażoną mąką i niedogotowanym ciastem zostały zgłoszone w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.

    Czytaj więcej
  • 23.09.2020

    Technologie zdefiniowanych substratów w wykrywaniu Escherichia coli

    Konwencjonalne testy na obecność bakterii grupy coli i E. coli, wykorzystujące metodę filtracji membranowej i wzrost w obecności substratów chromogennych, są czasochłonne gdyż wymagają potwierdzenia. Wobec tego poszukiwane są nowe metody dające jednoznaczne wyniki w wykrywaniu i identyfikacji tych bakterii. Ta strategia badawcza została zastosowana w komercyjnym teście Colilert, pozwalającym na jednoczesne badanie ilościowe liczby bakterii grupy coli i E. coli w wodzie bez potrzeby przeprowadzania badań potwierdzających.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.