Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Naukowcy opracowali sensor na smartfony do wykrywania Escherichia coli w mleku

Kategoria: Procesy i Technologie

Skuteczne narzędzia do testowania Escherichia coli O157:H7 mogą zapobiegać wybuchom chorób przenoszonych przez żywność.

W Journal of Dairy Science opublikowano wyniki pracy chińskich naukowców, którzy opracowali kolorymetryczny aptasensor oparty na smartfonie. Urządzenie wykorzystując funkcjonalizowane nanocząstki złota (GNP) i wielościenne nanorurki węglowe (MWCNT) może być wykorzystywane do monitorowania bakterii E. coli O157:H7 w mleku.

Aptasensor kolorymetryczny oparty na smartfonie – zasada działania

Maksymalny pik absorpcji GNP związanego z aptamerem (Apt) generował wyraźną transformację od 518 do 524 nm. Nadmiar GNP-Apt został usunięty przez funkcjonalizowany MWCNT namagnesowany proszkiem karbonylowego żelaza (CIP) i hybrydyzowany z sondą DNA, podczas gdy GNP-Apt unieruchomiony na E. coli O157:H7 pozostał w systemie. W obecności roztworu o wysokiej zawartości soli, GNP-Apt, który przechwycił E. coliO157:H7 pozostał czerwony, ale wolny GNP-Apt agregował i wydawał się niebieski.

Wyniki chromogeniczne zostały przeanalizowane za pomocą urządzenia kolorymetrycznego opartego na smartfonie, które zostało wykonane przy użyciu płyt akrylowych, diody elektroluminescencyjnej i przenośnego zasilacza.

Była to pierwsza próba użycia aptasensora kolorymetrycznego opartego na smartfonie, wykorzystującego wychwytywanie GNP-Apt w połączeniu z separacją sondy MWCNT@CIP do wykrywania E. coli O157:H7.

Aptasensor kolorymetryczny oparty na smartfonie skutecznym narzędziem do wykrywania bakterii E. coli O157:H7 w mleku

Naukowcy stwierdzili, że aptasensor wykazywał dobrą odtwarzalność i brak reakcji krzyżowej z innymi bakteriami. Stężenie 8,43 x 10 3 CFU / ml E. coli O157 H7 można było wykryć w czystej kulturze, a 5,24 x 10 2 CFU / ml E. coli O157:H7 można było wykryć w sztucznie zanieczyszczonym mleku po 1 godzinie inkubacji. 

 

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022030221006226

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Przemysł mleczarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

  • 01.07.2021

    Projekt nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym

    Trwają prace nad projektem nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym. Uchwalenie nowych regulacji jest efektem konieczności dostosowania polskich przepisów do zmian wynikających ze zmian w unijnym systemie urzędowych kontroli oraz przepisów dotyczących produkcji ekologicznej.

    Czytaj więcej
  • 01.07.2021

    Patogenne szczepy E. coli w niemieckiej mące

    Naukowcy odkryli szeroką dystrybucję i dużą różnorodność bakterii E. coli wytwarzających toksynę Shiga (STEC) w niemieckiej mące. Ostatnie epidemie związane z skażoną mąką i niedogotowanym ciastem zostały zgłoszone w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.

    Czytaj więcej
  • 23.09.2020

    Technologie zdefiniowanych substratów w wykrywaniu Escherichia coli

    Konwencjonalne testy na obecność bakterii grupy coli i E. coli, wykorzystujące metodę filtracji membranowej i wzrost w obecności substratów chromogennych, są czasochłonne gdyż wymagają potwierdzenia. Wobec tego poszukiwane są nowe metody dające jednoznaczne wyniki w wykrywaniu i identyfikacji tych bakterii. Ta strategia badawcza została zastosowana w komercyjnym teście Colilert, pozwalającym na jednoczesne badanie ilościowe liczby bakterii grupy coli i E. coli w wodzie bez potrzeby przeprowadzania badań potwierdzających.

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn