Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Konieczność uchwalenia nowej ustawy w polskim porządku prawnym wynika przede wszystkim z dwóch istotnych nowelizacji prawa unijnego, jakie miały miejsce w ostatnim czasie. Pierwsza z nich dotyczy nowelizacji urzędowych kontroli wprowadzonej na podstawie obowiązujących od grudnia 2019 r. przepisów rozporządzenia 2017/626, natomiast druga wynika z uchwalenia nowego rozporządzenia 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych, które zacznie być stosowane od 1 stycznia 2022 r. Uchwalenie tych dwóch aktów na szczeblu prawa unijnego spowodowało konieczność znowelizowania także polskich przepisów oraz dostosowanie ich do obecnie obowiązujących wymogów unijnych. Obecnie projekt jest na etapie konsultacji publicznych.

Zgodnie z opisem projektu nowej ustawy, istota procedowanych zmian dotyczy w szczególności trzech obszarów:

  • określenie kompetencji organów w systemie kontroli i nadzoru nad produkcją ekologiczną, w świetle ww. nowych przepisów unijnych;
  • wprowadzenie podstawy prawnej dla mechanizmu dotowania żywności ekologicznej w placówkach oświatowych oraz dotowania stosowania ekologicznego materiału rozmnożeniowego roślin;
  • wprowadzenie opłaty od wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin”.

Jak podkreślają autorzy projektu „Proponowane zmiany dotyczą zasad funkcjonowania szeregu podmiotów działających w systemie rolnictwa ekologicznego w tym: jednostek certyfikujących, IJHARS, GIORIN, COBORU i KOWR, a także zawierają wymagania stawiane przez ten system, które muszą podlegać weryfikacji i nadzorowi tak, aby stwarzać wszystkim podmiotom uczciwe warunki konkurencji rynkowej oraz chronić konsumentów przed niewiarygodnymi i nierzetelnymi podmiotami, które nie stosując zasad produkcji ekologicznej oferowałyby konsumentom produkty o niewłaściwej jakości handlowej”. 

Warto podkreślić, iż akt ten nie stanowi jedynie nowelizacji dotychczas obowiązującej ustawy o rolnictwie ekologicznym z dnia 25 czerwca 2009 r., lecz jest zupełnie nowym, odrębnym aktem prawnym regulującym problematykę rolnictwa ekologicznego, który uchyli w całości poprzednio obowiązującą ustawę z 2009 roku. 

Planowany termin przyjęcia projektu przez Radę Ministrów to III kwartał 2021 r., natomiast nowa ustawa miałaby wejść w życie z dniem 1 stycznia 2022 r., czyli z chwilą rozpoczęcia stosowania nowego unijnego rozporządzenia 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. 

Tekst projektu ustawy dostępny jest pod adresem:

https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12347351/12791395/12791396/dokument505353.pdf 

Przebieg prac legislacyjnych nad projektem można śledzić pod adresem:

https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12347351/katalog/12791401#12791401 

Wybierz temat: Certyfikacja Eko Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.