Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Koniec epoki klatkowej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

10 czerwca 2021 r. Parlament Europejski przegłosował rezolucję dotyczącą zakazu hodowli klatkowej w Unii Europejskiej. Dokument został przyjęty większością 558 głosów, przy zaledwie 37 głosach przeciw oraz 85 wstrzymujących się. Należy przy tym podkreślić, iż nie ma charakteru prawnie wiążącego ani nie stanowi źródła prawa, lecz nakreśla pewne kierunki i tendencje zmian w prawie, które będą realizowane w przyszłości. Konsekwencją rezolucji będą sformułowane przez właściwe organy unijne propozycje odpowiednich rozwiązań prawnych zmierzających do realizacji jej postanowień. Dokument ten jest efektem inicjatywy obywatelskiej "End the Cage Age" (Koniec Epoki Klatkowej), pod którą podpisało się 1.4 mln Europejczyków z 18 państw członkowskich. 

Szczegóły dotyczące inicjatywy obywatelskiej znajdziesz na stronie:

https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2018/000004_en

Głównym założeniem rezolucji jest całkowity zakaz możliwości prowadzenia produkcji zwierzęcej w systemie klatkowym na terenie całej UE. Jednocześnie, wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego wprowadzane do obrotu w UE, w tym także spoza Unii, musiałyby także spełniać wymagania w zakresie bezklatkowego chowu zwierząt. Istotnym założeniem rezolucji jest także zakaz przymusowego tuczu gęsi do produkcji foie gras. Obecnie taki zakaz funkcjonuje jedynie w niektórych państwach członkowskich, takich jak np. Niemcy, Polska, Szwecja, Holandia oraz Włochy. 

Odniesiono się także do przeglądu przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt, który miał potrwać do końca roku 2023, jednakże zdaniem parlamentarzystów, zasadnym byłoby skrócenie czasu prac do końca roku 2022, co umożliwiłoby szybsze uchwalenie nowych przepisów zmierzających do podniesienia dobrostanu zwierząt gospodarskich w całej Unii Europejskiej. Aby zachęcić producentów do podniesienia standardu warunków w jakich utrzymywane są zwierzęta, Unia Europejska zamierza przeznaczyć dodatkowe środki finansowe na ten cel. 

Więcej informacji na temat zakazu hodowli klatkowej znajdziesz na stronie Parlamentu Europejskiego:

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210604IPR05532/meps-endorse-eu-citizens-call-for-gradual-end-to-caged-farming 

Wybierz temat: Eko Nowości rynkowe Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.