Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

3 mln szczęśliwych krów i świń, czyli realizacja programu „Dobrostan zwierząt”

Kategoria: Biznes

Minął właśnie rok od ogłoszenia programu „Dobrostan zwierząt”. To nowy rodzaj pomocy finansowej realizowanej w ramach PROW 2014-2020, której celem jest poprawa warunków chowu zwierząt gospodarskich. W pierwszym naborze wniosków o wsparcie na ten cel wystąpiło ponad 42 tys. hodowców krów i trzody chlewnej.

„Dobrostan zwierząt” to program adresowany do tych rolników, którzy w zamian za rekompensatę zadbają o lepsze odżywianie, samopoczucie i zdrowie zwierząt hodowanych w ich gospodarstwie. Wsparcie można otrzymać poprawiając warunki ich utrzymania przez zwiększenie powierzchni bytowej przypadającej na jedno zwierzę (krowę, lochę, tucznika) o co najmniej 20 proc. w stosunku do wymaganej obecnie minimalnej powierzchni lub przez zorganizowanie zwierzętom dostępu do pastwiska czy wybiegu. Skorzystanie z pomocy wymaga również zobowiązania się do utrzymania podwyższonych standardów hodowlanych przez okres jednego roku. Zobowiązanie może być odnawiane w kolejnych latach.

Pierwszy nabór wniosków, który odbył się w terminie składania wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich, czyli od 15 marca do 15 czerwca 2020 r., cieszył się dużym zainteresowaniem rolników. W złożonych w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dokumentach zadeklarowali oni, że w podwyższonym standardzie będą utrzymywać łącznie blisko 3 mln świń i krów. Kwota, o jaką na realizację tego przedsięwzięcia wnioskują, wynosi ponad 220 mln zł.

ARiMR planuje, że ruszy z wypłatą płatności dobrostanowych 1 grudnia 2020 r. Roczne stawki  pomocy wynoszą: 301 zł na lochę (za zwiększenie powierzchni w budynkach), 24 zł na tucznika (za zwiększenie powierzchni w budynkach), 185 zł na krowę mleczną (za wypas w sezonie pastwiskowym), 595 zł na krowę mleczną (za zwiększenie powierzchni w budynkach), 329 zł na krowę mamkę (za dostęp do wybiegów poza sezonem pastwiskowym).

 

Źródło: MRiRW

Wybierz obszar: Przemysł mięsny Przemysł mleczarski

Autor: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.