Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy przewidują wzrost liczby zachorowań spowodowanych Campylobacter

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przewiduje się, że globalna zmiana klimatu zmieni wzorce opadów atmosferycznych i temperatur na całym świecie, wpływając na szereg chorób zakaźnych, a zwłaszcza infekcje przenoszone przez żywność, np. przez Campylobacter.

W czasopiśmie Scientific Reports opublikowano badania naukowe, które dowodzą, że w krajach nordyckich może dojść do podwojenia liczby przypadków kampylobakteriozy do 2080 r. W swoich badaniach do analizy związku między klimatem a kampylobakteriozą oraz oszacowania wpływu zmian klimatycznych na przyszłe wzorce chorobowe, naukowcy wykorzystali dane z nadzoru krajowego w Danii, Finlandii, Norwegii i Szwecji. Stwierdzono, że prawie 6000 przypadków kampylobakteriozy rocznie w tych czterech krajach może być związanych jedynie ze zmianami klimatycznymi.

Przypadki kampylobakteriozy są powszechnie związane z zanieczyszczoną żywnością, jak drób lub napojami, jak niepasteryzowane mleko. Ostatnio jednak czynniki środowiskowe i behawioralne, takie jak kontakt z wodą do celów rekreacyjnych, narażenie zawodowe na fermach drobiu i w rzeźniach oraz kontakt ze zwierzętami domowymi, pojawiły się jako ważne drogi przenoszenia tych bakterii.

Wpływ klimatu

W badaniach wzięto pod uwagę łącznie ponad 64 tys. zgłoszonych przypadków kampylobakteriozy włączonych do ostatecznej bazy danych. W bazie tej znajdowali się jednak tylko pacjenci krajowi z Norwegii i Szwecji, ale zarówno krajowi, jak i przypadki nieznanego pochodzenia z Danii i Finlandii. W okresie bazowym w latach 2000-2015 średnia roczna liczba zachorowań na 100 tys. osób w tych czterech krajach wynosiła 42 (od 25 w Norwegii do 60 w Danii). Przewiduje się, że liczba ta wzrośnie do 117 w latach 2080-2089. W badaniach uwzględniono również opady i temperaturę, liczbę dni upalnych i dni z dużymi opadami w latach 2000-2015, w badanych regionach.

Badacze obliczyli nadmierną liczbę przypadków spowodowanych wyłącznie zmianami klimatycznymi. Wyniki wykazały, że zmiany klimatyczne mogą spowodować średnio o 145 przypadków kampylobakteriozy rocznie więcej od 2040 do 2049 r. i prawie 1500 do końca lat 80. XXI w., w każdym z tych krajów. Efekt ten był mniej wyraźny w Szwecji.

Modele dla Campylobacter i klimatu wykazały, że liczba zachorowań w dowolnym tygodniu w okresie letnim rosła znacznie wraz ze wzrostem temperatury i obfitymi opadami w poprzednim tygodniu, co sugeruje, że jest to droga nieżywnościowa. Wzrost fal upałów w dowolnym tygodniu w lecie, jak również wzrost opadów w zimie zmniejszał liczbę przypadków zakażeń Campylobacter zgłoszonych tydzień później.

Badacze oszacowali skutki arbitralnych zmian klimatycznych w modelach poprzez zmianę różnych zmiennych. Na przykład, 1-milimetrowy wzrost opadów przy niezmienionych wszystkich innych zmiennych, w dowolnym regionie, w dowolnym tygodniu w lecie spowoduje 38-proc. wzrost liczby przypadków kampylobakteriozy w tym regionie w następnym tygodniu.

Zmiana sezonowości występowania

Prognozy wskazują, że liczba zachorowań spowodowanych Campylobacter w czterech krajach nordyckich łącznie może wzrosnąć o 25% do końca lat 40. i o 196% do końca lat 80., w porównaniu z poziomem bazowym w latach 2000-2015. Oddziaływania różnią się w zależności od kraju i okresu czasu, przy czym największy wzrost przewidywany jest w Danii i Norwegii pod koniec tego okresu.

W modelach przewiduje się także zmianę przyszłego rozkładu sezonowego przypadków. Obecnie zakażenia Campylobacter zwiększają się wiosną i latem, a od lipca do września zgłaszana jest prawie połowa całkowitej rocznej liczby przypadków.

W latach 2040-2059 wzór ten pozostanie podobny, chociaż wysoki sezon potrwa do listopada. W późniejszych scenariuszach zmienność sezonowa staje się mniej wyraźna, a liczba zachorowań rośnie od kwietnia i pozostaje wyższa do listopada. Oznacza to, że tylko 1/3 przypadków będzie zgłaszana w okresie od lipca do września.

Przenoszenie się choroby spowodowanej przez bakterie Campylobacter odzwierciedla wskaźniki zakażenia stad kurcząt oraz zachowania ludzi, takie jak: grillowanie i aktywność na świeżym powietrzu, które zależą od pogody i mogą się zmieniać wraz ze zmieniającym się klimatem.

Naukowcy stwierdzili, że wyniki prawdopodobnie zawyżają przyszłą liczbę zachorowań, ponieważ systemy ochrony zdrowia publicznego zostaną dostosowane do większej liczby zachorowań poprzez podjęcie bardziej zdecydowanych działań w celu zmniejszenia zachorowalności.

Ustalenie, w jaki sposób ekstremalne zjawiska pogodowe i zmiany klimatyczne wpływają na kampylobakteriozę, może stanowić podstawę dobrze ukierunkowanych systemów wczesnego ostrzegania na obszarach wrażliwych oraz lepszego ukierunkowania środków zapobiegawczych i kontrolnych, potencjalnie zmniejszając wpływ Campylobacter na zdrowie publiczne i gospodarkę na tych obszarach.

Źródło: https://www.nature.com/articles/s41598-020-70593-y

Wybierz temat: Przemysł mięsny Przemysł mleczarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.