Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Międzynarodowy zespół naukowców z uniwersytetów w Bath i Sheffield zbadał ewolucję Campylobacter jejuni, bakterii przenoszonej przez bydło, która jest główną przyczyną zapalenia żołądka i jelit w krajach wysoko rozwiniętych.
Fakty o Campylobacter:
.. + Powoduje krwawą biegunkę u ludzi .. + Przenoszony jest na ludzi przez zanieczyszczone mięso i drób .. + Chociaż nie jest tak niebezpieczny jak tyfus, cholera lub E. coli, powoduje poważne choroby u pacjentów z problemami zdrowotnymi i może powodować długotrwałe schorzenia .. + Około 1 na 7 osób ucierpi na infekcję w pewnym momencie swojego życia .. + Powoduje trzy razy więcej przypadków niż łącznie E. coli, Salmonella i Listeria .. + Przenoszony jest w kale kurcząt, świń, bydła i dzikich zwierząt .. + Szacuje się, że Campylobacter występuje w kale 20% bydła na całym świecie .. + Patogen jest bardzo odporny na antybiotyki ze względu na ich zastosowanie w hodowli
Wyniki badań
W artykule opublikowanym niedawno w prestiżowym czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences, zespół naukowców z uniwersytetów w Bath i Sheffield zaprezentował wyniki swoich badań nad ewolucją genetyczną patogenu. Wykazano, że specyficzne dla bydła szczepy bakterii pojawiły się jednocześnie z gwałtownym wzrostem liczby bydła w XX wieku.
Autorzy badania sugerują, że zmiany w diecie bydła, anatomii i fizjologii spowodowały przeniesienie genów między szczepami ogólnymi i specyficznymi dla bydła ze znacznym wzrostem i utratą genów. Pomogło to bakteriom przekroczyć barierę gatunkową i zarażać ludzi, powodując poważny problem dla zdrowia publicznego.
Wnioski
W połączeniu ze zwiększonym przepływem zwierząt na całym świecie, intensywne praktyki hodowlane zapewniły idealne środowisko do rozprzestrzeniania się na całym świecie poprzez sieci handlowe sklepów.
Na Ziemi żyje około 1,5 miliarda sztuk bydła, z których każde wytwarza około 30 kg nawozu dziennie; jeśli około 20 procent z nich nosi Campylobacter, stanowi to ogromne potencjalne ryzyko dla zdrowia publicznego.
W ciągu ostatnich kilku dekad pojawiło się kilka wirusów i bakterii chorobotwórczych, które zmieniły gatunki z dzikich zwierząt na ludzi: HIV zaczął się u małp; H5N1 pochodzi od ptaków; teraz podejrzewa się, że Covid-19 pochodzi od nietoperzy.
Opublikowane badania pokazują, że zmiany środowiskowe i zwiększony kontakt ze zwierzętami hodowlanymi spowodowały przeniesienie infekcji bakteryjnych na ludzi.
Powinno to być sygnałem ostrzegawczym pobudzającym do większej odpowiedzialności za metody hodowli, aby można było zmniejszyć ryzyko wybuchu problematycznych ognisk patogenów w przyszłości.
Ludzkie patogeny przenoszone przez zwierzęta stanowią coraz większe zagrożenie, a odkrycie naukowców podkreśla, w jaki sposób ich zdolność do adaptacji może pozwolić im na zmianę gospodarza i wykorzystanie intensywnych praktyk hodowlanych.
Naukowcy mają nadzieję, że ich badania pomogą przewidzieć potencjalne problemy w przyszłości, dzięki czemu można będzie im zapobiec, zanim przejdą w kolejną epidemię.
Źródło: https://www.pnas.org/content/early/2020/04/28/1917168117
https://www.bath.ac.uk/announcements/intensive-farming-increases-risk-of-epidemics-warn-scientists/
Przeczytaj także
W ramach cyklu prezentującego najważniejsze obserwacje i wnioski z programów monitoringu bezpieczeństwa żywności krajów EU, po przedstawieniu sytuacji w Danii, Holandii, Irlandii i Niemczech, przedstawiamy Państwu najważniejsze informacje...
Opublikowane w lipcu raporty Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia w Irlandii wskazują wzrost ryzyka występowania zanieczyszczeń Listerią i Campylobakter. Campylobacter jest najczęściej występującym źródeł problemów gastrycznych w Irlandii i EU. Więcej szczegółów…
Opublikowane w lipcu raporty Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia w Irlandii wskazują wzrost ryzyka występowania zanieczyszczeń Listerią i Campylobacter. Niesie to szczególne ryzyko dla wybranych grup konsumentów. Więcej szczegółów…