Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Intensywne rolnictwo zwiększa ryzyko zakażeń Campylobacter

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Międzynarodowy zespół naukowców z uniwersytetów w Bath i Sheffield zbadał ewolucję Campylobacter jejuni, bakterii przenoszonej przez bydło, która jest główną przyczyną zapalenia żołądka i jelit w krajach wysoko rozwiniętych.

Fakty o Campylobacter:

.. + Powoduje krwawą biegunkę u ludzi .. + Przenoszony jest na ludzi przez zanieczyszczone mięso i drób .. + Chociaż nie jest tak niebezpieczny jak tyfus, cholera lub E. coli, powoduje poważne choroby u pacjentów z problemami zdrowotnymi i może powodować długotrwałe schorzenia .. + Około 1 na 7 osób ucierpi na infekcję w pewnym momencie swojego życia .. + Powoduje trzy razy więcej przypadków niż łącznie E. coli, Salmonella i Listeria .. + Przenoszony jest w kale kurcząt, świń, bydła i dzikich zwierząt .. + Szacuje się, że Campylobacter występuje w kale 20% bydła na całym świecie  .. + Patogen jest bardzo odporny na antybiotyki ze względu na ich zastosowanie w hodowli

Wyniki badań

W artykule opublikowanym niedawno w prestiżowym czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences, zespół naukowców z uniwersytetów w Bath i Sheffield zaprezentował wyniki swoich badań nad ewolucją genetyczną patogenu. Wykazano, że specyficzne dla bydła szczepy bakterii pojawiły się jednocześnie z gwałtownym wzrostem liczby bydła w XX wieku.

Autorzy badania sugerują, że zmiany w diecie bydła, anatomii i fizjologii spowodowały przeniesienie genów między szczepami ogólnymi i specyficznymi dla bydła ze znacznym wzrostem i utratą genów. Pomogło to bakteriom przekroczyć barierę gatunkową i zarażać ludzi, powodując poważny problem dla zdrowia publicznego.

Wnioski

W połączeniu ze zwiększonym przepływem zwierząt na całym świecie, intensywne praktyki hodowlane zapewniły idealne środowisko do rozprzestrzeniania się na całym świecie poprzez sieci handlowe sklepów.

Na Ziemi żyje około 1,5 miliarda sztuk bydła, z których każde wytwarza około 30 kg nawozu dziennie; jeśli około 20 procent z nich nosi Campylobacter, stanowi to ogromne potencjalne ryzyko dla zdrowia publicznego.

W ciągu ostatnich kilku dekad pojawiło się kilka wirusów i bakterii chorobotwórczych, które zmieniły gatunki z dzikich zwierząt na ludzi: HIV zaczął się u małp; H5N1 pochodzi od ptaków; teraz podejrzewa się, że Covid-19 pochodzi od nietoperzy.

Opublikowane badania pokazują, że zmiany środowiskowe i zwiększony kontakt ze zwierzętami hodowlanymi spowodowały przeniesienie infekcji bakteryjnych na ludzi.

Powinno to być sygnałem ostrzegawczym pobudzającym do większej odpowiedzialności za metody hodowli, aby można było zmniejszyć ryzyko wybuchu problematycznych ognisk patogenów w przyszłości.

Ludzkie patogeny przenoszone przez zwierzęta stanowią coraz większe zagrożenie, a odkrycie naukowców podkreśla, w jaki sposób ich zdolność do adaptacji może pozwolić im na zmianę gospodarza i wykorzystanie intensywnych praktyk hodowlanych.

Naukowcy mają nadzieję, że ich badania pomogą przewidzieć potencjalne problemy w przyszłości, dzięki czemu można będzie im zapobiec, zanim przejdą w kolejną epidemię.

 

Źródło: https://www.pnas.org/content/early/2020/04/28/1917168117

https://www.bath.ac.uk/announcements/intensive-farming-increases-risk-of-epidemics-warn-scientists/

 

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.